Fanni, 27, om att vara änglaförälder och ofrivilligt barnlös: "En livslång sorg att förlora ett barn"

Fanni har alltid vetat att hon vill bli mamma och drömde redan som tonåring om att en dag få bilda familj. När hon och hennes sambo Linus hade varit tillsammans i fyra år började de sin resa mot att bli gravida – en resa som de då inte hade någon aning om skulle kantas av både hopp, förtvivlan och som Fanni själv berättar: En livslång sorg.

För att hjälpa andra som är ofrivilligt barnlösa och/eller änglaföräldrar delar Fanni öppenhjärtligt med sig av sina känslor och erfarenheter i en intervju med Familjeliv, samt på sin Instagram, @fannidays.

I januari 2021 plussade Fanni på stickan. Hon hade blivit gravid redan på andra försöket – ett positivt besked, men som också gav henne en hel del oro.

– Jag hade hört talas om människor som fick missfall men som med det mesta så tänkte jag att ”det händer andra, inte mig”, berättar Fanni för Familjeliv.

Men månaden efter att hon plussat på stickan vändes lyckan till helt andra känslor:

– Tyvärr blev lyckan kortvarig och i februari började jag blöda, vi fick då vårt första missfall. Jag blev helt förkrossad och kände alla de där känslorna kring misslyckande och besvikelsen över att min kropp svek mig.

När Fanni och Linus blev änglaföräldrar till Harry

I april samma år fick Fanni och Linus återigen ett positivt besked på graviditetstestet. Fanni hann då bara vara gravid i några månader innan parets värld vändes upp och ner. Till följd av en infektion i livmodern behövde förlossningen sättas igång mycket tidigare än beräknat.

– Den 22 augusti 2021 föddes vår perfekta lilla kille till världen, men i samma sekund så tas han ifrån oss, berättar Fanni.

När Fanni var i graviditetsvecka 10 fick hon en blödning liknande en menstruation, något som fick henne att misstänka att hon fått ytterligare ett missfall. När hon åkte in till akuten visade det sig dock att bebisen låg pigg och kry i magen. Men trots att allt såg bra ut med parets lilla kille i magen fortsatte blödningarna komma, vilket fick Fanni att genomgå ett flertal kontroller för att därefter läggas in på sjukhus.

– Bara det att vara flera mil hemifrån var extremt påfrestande psykiskt och sen att ha den där extrema oron över barnet som man kände sparka i magen. Det var fruktansvärt, säger Fanni.

"Här blir vi osynliga föräldrar till en liten kille som inte syns för andra"

När Fanni var gravid i vecka 21 började hon sippra fostervatten, något som resulterade i en infektion i livmodern. Hon blev då skickad från sjukhuset i Växjö till Universitetssjukhuset i Lund.

Infektionen i Fannis livmoder visade sig vara en fara för hennes liv och man blev därför tvungen att sätta igång förlossningen akut. Då var Fanni bara i graviditetsvecka 22+4.

– Den 22 augusti 2021 föddes Harry, hans lilla hjärta slog när han kom ut men tyvärr lyckades han inte ta sitt första andetag, berättar Fanni.

Det är helt klart en livslång sorg att förlora ett barn.

– Här blir vi osynliga föräldrar till en liten kille som inte syns för andra. Vi försöker fortfarande, ett år senare, lära oss leva med sorgen. Det är helt klart en livslång sorg att förlora ett barn.

Vad som orsakade blödningarna vet man inte säkert, men man misstänker att Fannis moderkaka släppt i nederkant. Sedan ska den inte ha lyckats fästa igen, vilket i sin tur ska ha orsakat blödningarna.

– Allt sägs vara ”ren otur”, berättar Fanni.

"Den här graviditeten kändes menad"

Efter födseln av Fannis och Linus änglason Harry bestämde de sig för att ge honom ett syskon. Fanni får då ett positivt graviditetstest på andra försöket. En tredje graviditet som, precis som den första, resulterade i ett missfall.

– Återigen, förkrossade, berättar Fanni.

Vi fick exakt samma beräknad födelsedag som med Harry.

.

Året därpå, närmare i april 2022, blev Fanni gravid igen.

– Den här graviditeten kändes menad, vi fick exakt samma beräknad födelsedag som med Harry. Vi såg det som ett tecken på att allt skulle få gå bra.

Genomgick missed abortion och kemisk graviditet

Under graviditeten fick Fanni gå på kontinuerliga kontroller där hon kunde se att det lilla hjärtat slog, strax under hennes. Men så kom en dag, då Fanni var i vecka 9, då de upptäckte att fostrets hjärta hade slutat slå.

– Vi genomgick då en “missed abortion”. Behöver jag säga att vi återigen blev förkrossade? säger hon och tillägger att hon då fick genomgå en Cytotec-behandling som genom ett läkemedel som förs upp i slidan gör att livmodern drar ihop sig och graviditeten "blöder ut".

Under sommaren blev Fanni gravid igen – en graviditet som visade sig vara kemisk, det vill säga att det skett ett missfall mycket tidigt i graviditeten samtidigt som kroppen hunnit producera hCG-hormonet som resulterar i ett positivt graviditetstest.

Delar med sig av sina erfarenheter som ofrivilligt barnlös och änglamamma på Instagram

Fanni och Linus genomgår just nu en missfallsutredning, något hon skriver om på sin Instagram där hon öppenhjärtligt delar med sig av sina erfarenheter som ofrivilligt barnlös.

Och att just dela med sig och prata om sina känslor är något som Fanni menar är stärkande för henne i resan mot att bli förälder.

– Genom att prata om sina känslor så bearbetar man samtidigt det man går igenom, berättar hon och tillägger att hon och Linus ändå försöker leva sina liv så normalt som möjligt.

Hur mår ni idag?

– Nu kan jag bara tala för mig själv och jag skulle säga att det ofta är tufft. Ena dagen kan jag vara okej för att sedan bryta ihop dagen efter. Vi genomgår en känslomässig berg- och dalbana som ofta är svår att åka med i. Man önskar konstant att man bara kunde få hoppa av och att allt bara ska få gå bra, att allt bara ska lösa sig, berättar Fanni och tillägger:

– Man blir väldigt trött mentalt av att konstant behöva kämpa.

"Tillsammans är vi starkare"

Har du några ord du vill säga till andra som går igenom något liknande?

– Du är inte ensam! Även om du förmodligen ofta kan känna dig väldigt ensam. Det är just på grund av den anledningen, för att både du och jag ska få möjligheten att känna oss mindre ensamma, som jag började prata om mina känslor på min Instagram. För att vi ska känna oss mindre ensamma i vår resa både som ofrivilligt barnlösa men också som änglaföräldrar, berättar hon och fortsätter:

– Jag kände mig extremt ensam i början av vår resa och kan jag bespara någon annan att känna just den ensamheten så vill jag göra just precis det. Tillsammans är vi starkare.

Du hittar Fannis Instagram här: @fannidays