Hennes barn lider i magen – vägras abort

Rätten till fri abort är inte en självklarhet. Det är numera upp till varje delstat i USA att bestämma om en kvinna ska fullfölja en graviditet eller inte. En som drabbats av beslutet är Chloe, vars barn inte har några chanser att överleva varken i eller utanför magen. Och gravida Chloe, hon får bara vänta.

För en vecka sedan beslutade USA:s högsta domstol att rätten till fri abort inte längre ska existera i landet. En av de som drabbats av arbortförbudet är Chloe, vars bild och text på Instagram blivit viralt.
För en vecka sedan beslutade USA:s högsta domstol att rätten till fri abort inte längre ska existera i landet. En av de som drabbats av arbortförbudet är Chloe, vars bild och text på Instagram blivit viralt.

För en vecka sedan beslutade USA:s högsta domstol att rätten till fri abort inte längre ska existera i landet. Det är numera upp till varje delstat att bestämma över rätten till abort, vilket alltså innebär att delstater kan införa abortförbud. Redan nu står det klart att flera delstater har beslutat om abortförbud för invånarna, däribland de republikanska delstaterna Mississippi och Texas.

Beslutet att riva upp det nära 50 år gamla domslutet ”Roe mot Wade” har skapat stor debatt och stark kritik från hela världen. Men trots höjda röster står det klart: Kvinnor har inte rätt över sina egna kroppar.

En av de som drabbats av arbortförbudet är Chloe, vars inlägg på Instagram blivit viralt.

Rätten till fri abort inte längre en självklarhet i USA

I inlägget, som hon postade tidigare i veckan, berättar Chloe att hon nu är gravid i vecka 25. Men för två veckor sedan fick hon reda på att hennes barn inte skulle klara sig.

"Jag är för närvarande gravid i vecka 25 med en flicka. Hon kommer inte klara sig utanför magen. När jag var i vecka 23 fick jag reda på att hon inte skulle klara det.", skriver hon och tillägger:

"Då visste jag vad jag ville göra. Jag visste att jag ville avsluta graviditeten. Min bebis lider inom mig och får anfall flera gånger om dagen. Jag känner varenda en."

Hon skriver att hon berättade för sin läkare att hon tagit beslutet att inte fortsätta, då hon inte ville att bebisen i magen skulle behöva lida längre. Som svar fick hon att läkaren skulle boka in en tid för abort.

Får inte genomföra planerad abort

Men när rätten till abort försvann förändrades allt. Chloe meddelades att aborten inte skulle kunna genomföras och hon fick beskedet att hon skulle behöva genomgå hela graviditeten, för att sedan bevittna hennes bebis dö antingen i eller utanför magen.

"Jag trodde att lagen inte skulle träda i kraft på ett tag. Tyvärr så var det inte fallet. Jag har nu inget val. Min läkare ringde mig idag och sa att jag måste förbli gravid tills den här bebisen dör inom mig eller dör när hon föds."

"Vad är det för sjukt land vi lever i där vi tvingar en mamma att känna sitt barn lida varje dag tills barnet dör? Det är inte rättvist. Jag trodde aldrig att detta skulle hända. Nu är jag helt vilsen och sliten och förvirrad.", avslutar hon.