Läkare skickade hem gravida Anna med alvedon – stora kroppspulsådern sprack

När Anna var gravid i vecka 31 sökte hon vård för kraftiga smärtor i bröstet. Efter läkarens bedömning skickades hon hem med alvedon. Natten därpå avled Anna och bebisen i magen. Nu kritiserar Ivo läkaren på S:t Görans sjukhus.

En gravid kvinna sökte vård för bröstsmärtor, men skickades hem med Alvedon. Natten därpå avled hon i sitt hem. Nu kritiseras läkaren av Ivo.
En gravid kvinna sökte vård för bröstsmärtor, men skickades hem med Alvedon. Natten därpå avled hon i sitt hem. Nu kritiseras läkaren av Ivo.

Det var i januari 2019 som Anna Söderberg, som då var gravid i vecka 31, hade kraftiga bröstsmärtor och därför fördes med ambulans till S:t Görans sjukhus – ett sjukhus som saknade förlossningsvård.

Men trots att läkaren ska ha sett att Annas aorta var förstorad skickades hon hem med alvedon.

Gravida Anna och bebisen i magen dog

Natten efter sjukhusbesöket avled Anna i sitt hem. Den stora kroppspulsådern hade spruckit och varken Annas eller bebisens liv gick att rädda.

För SVT berättar Annas man, Richard Almqvist, om natten då hans liv förändrades:

– Först försökte de rädda barnet genom akut kejsarsnitt. Sen fick vi reda på att det inte hade klarat sig, säger han och tillägger:

– Sen kom de tillbaka senare och sa att Anna inte heller hade klarat sig.

Skickade hem gravida Anna med alvedon – läkare kritiseras av Ivo

Tre år senare kommer Ivo:s beslut som säger att den legitimerade läkaren på St:Görans sjukhus som tog emot gravida Anna brast i sin bedömning och att hennes aorta borde ha behandlats på plats.

Annas anhöriga menar dock att även ambulanspersonalen, som körde henne till ett sjukhus utan förlossningsvård, bör kritiseras.