Hela denna sida är en annons från Familjeliv

Publicerad 14 February 2020

Fotograf:

4 enkla pluggtips som gör det lättare för barnet

Är det dags för prov i skolan? Det kan kännas både tufft och svårt. Här listar vi fyra knep som sänker stressen och får ditt barn att leverera sitt allra bästa!
Prov, läxor och en uppsjö av ny information – det är inte alltid så enkelt. Men det finns knep att ta till som underlättar för barnet när det väl är dags!

4 pluggtips för barnet

1. Börja förberedelserna i tid

Det finns ingen quick fix som kommer förvandla ditt barn till ett mattegeni på ett kick. Det krävs långvarig och metodisk övning för att nå de kunskaper man vill åt. Försök att hjälpa ditt barn med att utnyttja tiden under hela skolåret, och inte bara de stressiga dagarna innan det är dags för prov. Genom bra rutiner för skolarbete och läxläsning stimuleras inlärningen och minskar pressen.

2. Inför bra rutiner för sömn och kost

Det finns mängder med forskning som visar sömnens och matens betydelse för en elevs skolresultat, och här du som förälder ett guldläge att påverka. Inför en period med prov och extra anspänning är det särskilt viktigt att inte rucka för mycket på rutinerna, inte heller om syftet är att öva mer. Många gånger kan det till exempel vara bättre att låta plugget ligga för att i stället komma i säng i tid.

3. Dela med dig av egna erfarenheter

Ett bra sätt att avdramatisera ett svårt prov kan vara att du som förälder själv delar med dig av dina erfarenheter från skola och arbetsliv. Har du kanske själv varit stressad inför ett prov någon gång? Har du rent av misslyckats? Berätta om hur du trots allt tagit dig igenom utmaningarna och att det mesta faktiskt löser sig – hur orimligt det än kan kännas för stunden.

4. Prata om vad man kan göra om barnet kör fast

Prata, prata, prata! Många gånger kan det vara bättre att hoppa över det aktuella talet och gå på nästa och på så sätt vinna tillbaka lite självförtroende och lugn. Senare under provtiden kan man ha möjlighet att gå tillbaka igen, förhoppningsvis stärkt av att ha klarat flera andra tal.

Bild: iStock
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Välkommen till Läxhjälpen

Här på Läxhjälpen hittar du tips och inspiration som underlättar när du och ditt barn ska hjälpas åt med läxor och studier inför prov.