Grön höstlasagne


I det här receptet utgår vi från vilka grönsaker det finns gott om på hösten. Men lasagne kan göras i hur många varianter som helst. Utgå från det du har hemma och smaksätt med en riktigt god ost. Det blir alltid bra.

1 - 1,5 timma
cirka 15 kr/port

Grönsaksröra
1 squash
2 stora morötter
100 gram mangold eller spenat
400 gram krossade tomater
I gul lök
1 vitlöksklyfta
Rapsolja
Salt och svartpeppar

Ostsås
5 dl mjölk
1 dl riven ost, gärna lagrad
I msk maizena upplöst i 2 msk kallt vatten
Salt, peppar

@tom@

ecoloco
Little Bloom
Årstiderna

Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär squash i bitar och fräs tillsammans med lök i lite rapsolja. Tillsätt grovriven morot och fräs ytterligare ett par minuter. Slå på krossade tomater, mangold och kryddor. Låt alltsammans koka försiktigt tills squashen mjuknat något.

Koka upp mjölk och slå på maizenaredningen, koka upp ytterligare. När såsen fått lagom konsistens (ganska tjock) slå i den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 175 grader, och varva grönsaksröra, lasagneplattor och ostsås i en smord ugnssäker form. Avsluta med ostsås. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min. Servera med vitkålsallad.

Fler klimatvänliga recept hittar du på www.naturskyddsforeningen.se/klimatmat
Läs artikeln om klimatsmart mat

/
Mat
stats