Veckomeny med 5 enkla rätter – perfekt till vardags

Publicerad: 28 okt. 2025, kl. 14:24
Uppdaterad: 28 okt. 2025, kl. 15:22
Matschema till veckan! Foto: Björn Larsson Rosvall/TT & Envato

Det kan vara en riktig utmaning att komma på vad man ska laga till vardags, särskilt när maten dessutom ska räcka till matlådor.

Efter en lång dag på jobbet eller i skolan är det lätt att fastna i samma gamla rätter, trots att man egentligen vill äta varierat och gott. Med lite planering och enkla recept går det dock att fylla kylskåpet med smakrika matlådor som både sparar tid och pengar.

Här är fem recept som räcker alla vardagar under veckan, både till middag och i matlådan. Beroende på hur många som ska äta middagen går det att anpassa mängden!

Måndag: Krämig tomatpasta med linser

Du behöver:

  • 2 morötter
  • 2 msk olivolja
  • 390 g krossade tomater basilika
  • 390 g krossade tomater
  • Vitlök
  • 1 dl torkade röda linser
  • 2 dl vatten
  • 4 portioner spaghetti 
  • Salt och peppar

Så gör du: Koka linserna tills de är mjuka. Fräs löken i olja, tillsätt tomater, morötter och linser. Krydda med salt och peppar. Låt puttra 10 min. Blanda med nykokt pasta.

Tips: Toppa med riven ost eller färsk basilika.

Källa: Ica.se.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Tisdag: Frittata

Du behöver:

  • 8 ägg.
  • 2 dl mjölk.
  • 1 paprika.
  • 200 gram champinjoner.
  • 4 matpotatisar.
  • 2 dl mjölk.
  • 1 liten zucchini
  • 1 gul lök
  • Salt, peppar, lite olivolja

Så gör du: Skala potatisen och skär upp grönsakerna. Vispa ihop ägg och mjölk. Fräs grönsakerna i en stekpanna, häll över äggblandningen och stek på låg värme tills den stelnar. Servera med sallad.

Tips: Håller sig i 3 till 4 dagar i kyl och är lika god kall som varm.

Källa: Köket.se

Onsdag: Ugnskyckling med rotfrukter

Du behöver:

  • 600 g kycklingfilé eller kycklinglår
  • 6 potatisar
  • 3 morötter
  • 1 rödlök
  • Olivolja, timjan, salt och peppar

Så gör du: Skär potatis och morötter i bitar, lägg på plåt. Lägg kycklingen ovanpå, ringla över olja och krydda. Rosta i ugn på 200°C i 30–35 min.

Tips: Gör dubbel sats och frys in. Rätten håller 3 månader i frysen. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Torsdag: Kikärtsgryta med kokosmjölk och curry

Du behöver:

  • 4 portioner ris.
  • 1 förpackning kikärtor.
  • 1 gul lök.
  • 200 gram morötter.
  • 1 msk olja.
  • 1 msk curry.
  • 1 tsk spiskummin.
  • 2 vitlöksklyftor.
  • 400 ml kokosmjölk.
  • 1 dl vatten.
  • 1 grönsaksbuljongtärning.
  • 1/2 msk majsstärkelse.
  • 1/2 förpackning plommontomater.
  • Salt och peppar.

Så gör du: Koka riset. SKär upp lök och grönsaker. Fräs detta tillsammans med currypasta och spiskummin. Rör ner kokosmjölk, kikärtor, buljongtärning och låt det koka ihop. Blanda i majsstärkelse och kallt vatten. SKär upp tomaterna och rör ner dem i grytan. Billigt, veganskt och proteinrikt!

Källa: Ica.se

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fredag: Potatis- och purjolökssoppa

Du behöver:

  • 600 g potatis.
  • 1 purjolök (à ca 300 g).
  • 1 msk olja.
  • 1 tesked torkad timjan.
  • 10 dl grönsaksbuljong.
  • 3 dl vispgrädde.
  • Salt & peppar. 

Så gör du: Fräs purjolöken i smör, tillsätt tärnad potatis och buljong. Koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät, rör i grädde, smaka av med salt och peppar.

Tips: Servera med bröd, eller frys in i portionslådor.

Källa: Ica.se 

Foto: Johan Nilsson/TT

Planeringstips:

  • Avsätt några timmar på söndagen för att laga rätterna. På så sätt har du gott om matlådor att välja mellan under vardagarna. 
  • Förvara i portionerade matlådor i kyl eller frys om du vill spara rätterna i flera veckor.
  • Skriv etiketter med innehåll och datum om rätterna ska förvaras i kylskåp. 

LÄS MER: