Fräscha sallader
En krispig vitkålssallad eller rödbetssallad är gott, rikt på c-vitamin och hållbart. Gör en stor sats och ät hela veckan.
Vitkålssallad
Tid: 15 min
Pris: 2.50 kr /portion
4 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
3 tsk senap (gärna fransk)
Salt och svartpeppar
250 gram vitkål
1 rödlök
@tom@
Gör så här
Blanda senap och vinäger ordentligt, tillsätt rapsolja och kryddor. Strimla vitkålen fint, det går bra med en osthyvel. Skär rödlöken i tunna skivor och blanda sedan alltsammans i en skål. Slå över vinägretten och blanda runt ordentligt med rena händer. Låt gärna salladen stå, minst 30 minuter innan servering, så hinner smakerna sätta sig ordentligt.
Rödkålssallad med äpple
Tid: 15 min
Pris: 3 kr/ portion
Rödkål må ha en given plats på julbordet, men är precis lika gott på hösten till exempel. Gör en stor sats så räcker den hela veckan.
2 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
Salt och svartpeppar
250 gram rödkål
1 äpple
Gör så här
Strimla rödkålen fint och riv äpplet på den grova delen av rivjärnet. Blanda samman ingredienserna till vinägretten och blanda samman alltsammans i en skål.
Fler klimatsmarta recept hittar du på www.naturskyddsforeningen.se/klimatmat