Så hjälper du barn som drömmer mardrömmar
De flesta barn kommer in i en fas där de drömmar mardrömmar ofta. Hur ska man som förälder hjälpa barnet som vaknar upp i skräck om nätterna? Här är tipsen som får ditt barn att sova bättre.
Har ditt barn vaknat upp mitt i natten, gråtandes och rädd efter en mardröm? Det är helt normalt! Mardrömmar är vanligt förekommande hos barn och drabbar de flesta i en viss ålder.
När börjar barn drömma mardrömmar?
När ett barn börjar drömma mardrömmar är individuellt men det brukar vanligtvis ske i 3–5-årsåldern då spöken, monster, tjuvar och mörker kan börja kännas läskigt. För en del barn börjar rädslorna till och med tidigare än så.
Runt 5–6-årsåldern börjar barns drömmar ofta kännas mer realistiska. Det är vanligt att de handlar om saker som döden, skolprestationer eller att någon närstående råkar illa ut.
Mardrömmar kan både komma från barnets fantasi och spegla verkliga händelser. Stora förändringar, som en separation, skolbyte eller om någon i barnets närhet varit med om en olycka, kan påverka drömmarna. Att prata om dessa händelser i vardagen och skapa en känsla av trygghet kan hjälpa barnet att bearbeta dem.
När barnen är sjuka eller går igenom en ny utvecklingsfas är det också vanligare att man drömmer mycket – bland annat mardrömmar.

Så hjälper du barnet med mardrömmar
Det är jobbigt, och läskigt, för barn som drömmer mycket mardrömmar. Här är några saker du kan göra som förälder för att hjälpa och stötta din älskling när hen drömmar läskigt.
Trösta och lyssna
När ditt barn vaknar och är rädd, ge en trygg famn och visa att du finns där. Försök att lugna, hålla om och hjälpa ditt barn att somna om igen. Vissa barn kan vilka berätta om drömmen när de vaknar, låt barnet då berätta om drömmen – ibland kan det hjälpa att sätta ord på rädslan. Försäkra ditt barn om att det var just en dröm och att det är tryggt nu.
Om ditt barn inte vaknar av drömmen behöver du inte väcka hen utan tala lugnt och håll om barnet.
Skapa en lugn läggningsrutin
Trygghet börjar redan innan läggdags. En mysig nattningsrutin med sagoläsning, lågmäld musik eller en nattlampa kan göra stor skillnad. Undvik skärmar och läskiga berättelser precis innan sovdags, eftersom det kan trigga mardrömmar.
Vissa barn känner sig tryggare med en favoritgosedjur eller en ”mardrömsfälla” – en liten låda där de kan låtsas lägga sina mardrömmar innan de somnar, eller en drömfångare som ska fånga läskiga drömmar. Låt barnet själv vara delaktigt i att hitta sin trygghetsrutin.
Prata om känslor och upplevelser på dagen
Mardrömmar kan spegla sådant barnet upplever i vardagen, om det är något som tynger dem på förskolan eller i skolan. Genom att prata om känslor och upplevelser på dagtid kan barnet få lättare att bearbeta dem utan att drömmarna blir skrämmande på natten.

Vad är nattskräck?
Till skillnad från mardrömmar, som är vanliga hos barn, är nattskräck relativt ovanligt. Även om det inte innebär någon fara kan det vara en stressande upplevelse för dig som förälder när ditt barn drabbas.
Nattskräck förekommer främst hos barn mellan tre och tolv år och inträffar oftast tidigt under natten. För de barn som regelbundet upplever nattskräck sker det ofta vid ungefär samma tidpunkt varje natt. Episoderna kan variera i längd, från några sekunder upp till tjugo minuter.
Ett barn med nattskräck kan plötsligt skrika och verka skräckslaget, trots att det oftast inte är vaket. Det kan vara svårt att få kontakt med barnet, och det kan reagera genom att sparka, vifta med armarna eller försöka putta bort den som försöker trösta. Till skillnad från mardrömmar går nattskräck oftast över snabbt, och barnet somnar ofta om utan problem – dessutom har det sällan något minne av händelsen dagen efter.
Orsaken till nattskräck är inte helt klarlagd, men vissa faktorer kan öka risken. Sömnbrist, en störd sömnrytm eller ett behov av att kissa under natten kan göra att episoderna uppstår oftare. Att upprätthålla regelbundna sömnvanor och se till att barnet går på toaletten innan läggdags kan därför hjälpa till att minska risken.
Varken mardrömmar eller nattskräck är skadligt, men om ditt barns sömn blir kraftigt störd eller om det påverkar barnets välmående kan det vara bra att kontakta vården för råd och stöd.