Missen kvinnor gör med pensionen
Missen kvinnor gör med pensionen - Foto: Hasse Holmberg / TT, Fredrik Sandberg/TT

Missen med pensionen – kan kosta dig en halv miljon kronor

Lägre löner, föräldraledighet, vab och deltidsjobb gör att kvinnor har lägre pension än män. Män tar också mer risker med sina pensionspengar. När SPP:s sparekonom Shoka Åhrman gästar Nyhetsmorgon ger hon sina bästa tips till kvinnor.


Pensionssparande. Bara ordet kan få det att kännas som att någon släcker festen och sätter på trist hissmusik. Men det är så viktigt att tänka på framtidssparandet, trots att pensionen känns långt bort.

Faktum är att kvinnor ofta hamnar i pensionsfällor utan att ens märka det. Vi tar större ansvar för föräldraledighet, jobbar deltid för att få ihop livspusslet och prioriterar familjens ekonomi före vår egen. Allt detta kan verka klokt i stunden, men många av oss vaknar upp vid 65 och inser att pensionen ser ut att bli allt annat än en dröm. En ny undersökning från SPP visar nämligen att kvinnor i snitt får en tredjedel mindre i pension än män 

Därför får kvinnor sämre pension

När SPP:s sparekonom Shoka Åhrman gästar "Nyhetsmorgon" delar hon sina bästa tips på hur kvinnor ska tänka när de sparar till pensionen. Det är en alarmerande skillnad mellan könen när det kommer till pensionssparandet. 

– Det är flera grundläggande faktorer. Delvis arbetsmarknaden, alltså lönegapet och löneskillnaderna. Vi har också väldigt många kvinnor som arbetar inom offentlig sektor, där är lönebilden ganska låg. Lönen blir den långsiktiga effekten på pensionen, det börjar redan vid lönebilden, säger Åhrman och fortsätter: 

– En av de största ekonomiska riskerna kvinnor tar, det är barnafödandet. Det är där vi ser den starka utvecklingen framåt och ojämställdheten framåt, när det kommer till både utveckling i arbetslivet, lönen och därmed också pensionen. 

Kvinnor får sämre pension än män. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så ska kvinnor förbättra sin pension

Många svenska företag betalar ganska mycket i tjänsteperson till sina anställda, det fler bör göra med tjänstepensionen är dock att ta mer risker. Speciellt kvinnor skulle gynnas av det. 

– Det är en alarmerande skillnad mellan unga män och kvinnor i förhållande till risktagande, varför man tittar på åldersgrupperna handlar om att desto tidigare du börjar desto viktigare blir utvecklingen och desto längre tid har du för att få avkastning. Det är därför vi tar en risk, förklarar Åhrman. 

Fortsättningsvis berättar hon att skillnaden mellan män och kvinnors risktagande följer genom hela livet men den största skillnaden är för kvinnor i åldersgrupperna 18-49 år. I 50 års åldern tenderar kvinnor att ta mer risker för att sedan ta ett steg tillbaka igen när man närmar sig pensionsåldern. 

– Det gör ganska mycket skillnad i slutpension att våga ta mer risk. 

Kvinnor är mindre risktagande. Foto: TV4

Kan skilja en halv miljon kronor

Shoka Åhrman förtydligar att det inte är småpengar det handlar om övertid, men att det inte krävs så många hundralappar i månaden för att komma dit. 

– Tittar vi över 40 års tid är det nästan en halv miljon i avkastning som du går miste om. För många kvinnor är det den summan på 1500 till 2000 kronor som faktiskt gör skillnaden i antingen någorlunda bra pension eller den där guldkanten när man blir pensionär. 

Våga ta risk i sparandet 

Lägre löner, föräldraledighet, vab och deltidsarbete är faktorer som påverkar att kvinnor har lägre pension till en början. Som kvinna ska du alltså sluta vara så trygg och våga ta mer kontrollerande risker för att gynna din pension när det är dags att sluta jobba.

Det här ska du tänka på när du börjar ta mer risker i ditt sparande: 

  • Bygg upp en trygg ekonomisk buffert – det kan också göra att du vågar ta större risker 
  • Ha kunskap om börsen – har du kunskap kan du också förstå rörelserna på marknaden 
  • Vänj dig vid risk – du måste inte gå all in för att våga riskera mer, gör det mer successivt
  • Luta dig mot tidshorisonten 
  • Ta hjälp av rådgivning 
Så ska du våga ta risker. Foto: TV4
/
/
stats