Gör inte det här med dina pengar – kan bli så fel
Oavsett om man är ny på arbetsmarknaden eller inte är det viktigt att hålla koll på sin ekonomi. Här är ett vanligt misstag som många gör med sina pengar.
Att hålla ordning på sin ekonomi är viktigt, oavsett var man är i livet. Är man yngre kanske det handlar om att strukturera upp ekonomin och göra en budget, medan man senare i livet måste tänka på pensionen.
Nu avslöjas ett stort misstag många gör med ekonomin, vilket Svd var först med att rapportera om.
MISSA INTE: Här är avdragen du inte får missa i deklarationen 2025
Barnfamiljernas ekonomi ser ljusare ut
De senaste åren har kantats av stigande kostnader. För barnfamiljerna innebar det att månadskostnaderna ökade med 10 000 kronor mellan 2021 och 2024, enligt en undersökning från Länsförsäkringar.
2025 ser dock ljusare ut för familjerna, det berättade Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.
– Det ser ljusare ut. Svenska hushåll kommer få det bättre ställt nästa år, som konkret innebär mer pengar kvar i plånboken efter att alla räkningar är betalda. Det är glädjande då de senaste åren varit jobbiga. I takt med att privatekonomin stärks kan det vara bra att fylla på sin ekonomiska buffert, och därefter stärka sitt långsiktiga sparande.
Misstaget du gör med ekonomin
Trots att svenskarnas privatekonomi ser ut att bli bättre är det viktigt att ha ett ordentligt sparande. En ny undersökning från Finansinspektionen visar nämligen att varannan svensk konsument har mindre än 10 000 kronor i ett buffertsparande på ett sparkonto, och endast tre av tio har mer än 50 000 kronor på sparkontot.
Svd har varit i kontakt med Finansinspektionens konsumentskyddsekonom Moa Langemark, som menar att det är ett misstag att inte satsa på sin ekonomiska buffert.
− Har du inte en buffert i dag ska du prioritera det innan du sätter av pengar till ett långsiktigt sparande i exempelvis fonder och aktier. Bufferten ska vara lätt att komma åt, och du ska ha den på ett konto med så hög ränta som möjligt och insättningsgaranti.

Så mycket pengar måste du ha på sparkontot
Har man inte en ordentlig buffert kan det bli svårt om man råkar ut för en långvarig sjukskrivning eller förlorar jobbet. Men hur mycket ska man egentligen ha på sparkontot för att klara sig om det blir skarpt läge?
Jo, det har sparekonomen Shoka Åhrman koll på.
− Vi brukar ju säga att man ska ha tre till fyra månadslöner i buffert för sig själv. Generellt saknar många en krockkudde vid till exempel sjukskrivning eller arbetslöshet, och då ska man förstås tänka på behovet för hela familjen, säger hon till Svd.
LÄS MER: