Salmonella är en magsjukdom, enligt 1177. Sjukdomen sprids genom dryck och mat som hanterats på fel sätt.
Salmonella kan få allvarliga konsekvenser
Får man i sig salmonella-bakterier kan det leda till hög feber, ont i magen och diarré. Vissa kan dock bära på bakterien utan att känna några symptom.
Sjukdomen kan dock ha allvarliga konsekvenser särskilt för riskgrupper, skriver Folkhälsomyndigheten. Riskgrupperna innefattar barn, äldre personer, personer med underliggande sjukdomer samt personer med nedsatt immunförsvar. Har man riktigt otur kan sjukdomstillståndet övergå i allvarligare tillstånd som sepsis, enligt Min doktor.
.jpg)
"Det är oerhört tragiskt"
Efter utbrottet i Katrineholm utreddes inledningsvis fyra dödsfall. Två av dessa har nu visat sig ha andra orsaker. Provtagning av livsmedel och smittspårning görs för att utreda om salmonella kan vara orsaken till de två övriga dödsfallen.
– Förhoppningsvis vet vi mer i slutet på veckan. Det är oerhört tragiskt. Det är väldigt, väldigt sorgligt och framför allt att det är äldre som drabbas, som många gånger är sköra och som kan bli sjukare än andra, säger Sari Eriksson, kommundirektör i Katrineholm till SVT.
Folkhälsomyndigheten följer samtidigt utvecklingen i Katrineholm. I nuläget bevakar myndigheten dessutom ett utbrott som rör svenskproducerade ägg som dock inte har några kopplingar till sjukdomsfallen i Katrineholm.
– Det är 17 fall som påträffats. Det har varit en salmonellaökning de senaste veckorna och det här utbrottet tittar vi närmare på, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten till TT.
Enligt Dryselius har den här varianten av salmonella påträffats tidigare inom svensk äggproduktion.
– För ett par år sedan var det ett stort utbrott och det är nu samma stam som har återkommit. Traditionellt sett har vi väldigt låg förekomst av salmonella inom svensk äggproduktion, så det är tråkigt om det kommer in stammar som finns kvar. Det vill vi inte.
LÄS MER: