Ägg är en storfavorit i de flesta svenska hem. Kanske är inte det särskilt konstigt, med tanke på att ägg är en viktig ingrediens i det mesta som är gott.
Förvarar man sina ägg i kylskåpet finns det dock ett misstag som många gör, vilket Express UK först rapporterade om.
Hur länge håller ägg?
Familjeliv har tidigare sammanställt lite information om äggets hållbarhet. Ett kokt ägg går nämligen att förvara i kylskåpet i fem till sju dagar.
Oftast kan man se ett ganska kort datum på äggkartongerna och detta är inget man ska lita blint på. Datummärkningen av ägg går under en EU-lagstiftning och gäller alla EU länder. Detta innebär att de tar hänsyn till Europas olika varma klimat – för oss i Sverige håller sig äggen bättre än i de lite varmare länderna. Råa ägg går därför ofta att äta även efter utgångsdatumet.
Det går också att frysa okokta ägg, men för att ägget inte ska explodera måste det frysas in utan skalet.

Varningen till alla med ägg i kylskåpet
Trots att ägg vanligtvis håller länge, finns det några misstag som kan påverka äggens hållbarhet och kvalitet. Att hantera äggen på fel sätt kan nämligen göra att farliga bakterier som salmonella utvecklas.
Står äggen för länge utanför kylen, placeras på fel ställe, eller utsätts för temperaturväxlingar, kan de faktiskt utveckla skadliga bakterier.
Enligt tidningen Express UK, rekommenderas en temperatur på cirka fyra grader för ägg. De varnar särskilt för att placera äggen i kylskåpsdörren. Varför? Jo, där skiftar temperaturen som mest varje gång dörren öppnas, vilket gynnar bakterietillväxt. Detta är allra viktigast om man befinner sig ie tt varmare klimat.
Låt gärna äggen ligga kvar i originalkartongen. Den skyddar mot lukter och stötar, och gör det enklare att hålla koll på bäst före-datumet. Ska du använda utslagna ägg senare? Förvara den flytande massan övertäckt i kylen och använd inom 24 timmar.
Använd aldrig ägg med skadat skal. Se också till att råa ägg aldrig kommer i kontakt med rått kött. En viktig regel är att alltid använda äggen i den ordning du köpte dem. Ett enda misstag med äggförvaringen kan leda till matförgiftning, men risken är enkel att undvika– bara genom att förvara äggen på rätt sätt.
LÄS MER: