"Vill ha barn – ingen sexlust kvar" Sexologen svarar

Sexologen hjälper paret som inte har någon sexlust kvar.

Sexlusten kan svika när det är svårt att bli gravid.
Sexlusten kan svika när det är svårt att bli gravid.

“Hej! Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda. Hur ska vi göra/tänka?”

Läsare

Sexet har plötsligt förvandlats till en rutinmässig del i ett större “barnavlande” – kanske är sex till och med förenat med stress och ångest när man som par kämpat länge? Leigh Norén är sexolog på Sexologkliniken och får många frågor kring liknande problematik. Här svarar hon på läsarens fråga!

Läs också: Vi har inte sex längre – Parterapeuten om förhållanden utan sex

Ingen sexlust – så svarar sexologen

Vad tråkigt att höra att sexlusten är ett problem för er båda. För vissa blir barnalstrandet något som förvandlar sex från (i bästa fall) en härlig och lustfylld aktivitet, till ett prestationsmoment som måste ske vissa dagar. Man behöver inte vara sexolog för att förstå att det kan påverka sexlusten negativt.
Sexlusten kommer oftast inte spontant

Det finns två saker som är viktiga att känna till om lust; att sexlust många gånger inte är spontan (det kräver en liten insats av oss för att infinnas), och att sexlust är incitamentdriven. Det betyder att kroppen och hjärnan behöver ha en bra anledning för att vilja tända till. Du och din partner måste alltså känna att de senaste upplevelserna var lustfyllda, tillfredsställande och njutningsfulla för att lusten ska vara motiverad till att dyka upp igen. Sex som bara är till för att bli gravid kan lätt bli rutinmässigt, och mindre härligt, och det minns era kroppar nästa gång någon av er tar initiativ till sex.

Läs också: Öka sexlusten med snippsauna – den omtalade hälsotrenden

Separera “nytta med nöje”

För att komma runt lustproblematik när man ska skaffa barn kan man göra på olika sätt. Ett otraditionellt knep som verkligen kan ta bort pressen är att inseminera dig, utan att ni har sex. Då införskaffar man ett inseminations-kit som kan köpas på vissa apotek, eller fås genom exempelvis din barnmorska eller gynekolog. De dagar en graviditet kan ske inseminerar ni dig istället för att ha sex. Din man får en utlösning som ni sen suger upp i inseminationsverktyget och skjuter upp i slidan. Då kan det lustfyllda sexet som ni kanske en gång har haft, återuppstå, och allt som har med graviditet att göra kan förbli mer av ett medicinskt projekt.

Sex bör vara en lustfylld aktivitet

När ni inseminerar istället för att ha sex så skiljer ni på aktiviteterna. Sex blir en lustfylld aktivitet, medan graviditet blir en målfokuserad handling. Om det tar emot att läsa det här är det inte konstigt – fundera gärna på vad det är som tar emot. Kan det vara okej att försöka bli med barn på ett annat sätt än det du har sett framför dig tidigare – om det gör att ni kan känna mer lust och samtidigt bli gravida?

För att bli med barn genom insemination kräver det förstås att din man både kan få erektion och utlösning. Pressen på det här kan minska när man får ”fixa fram det själv” i enrum. Om man upplever att lusten är låg kan det här dock bli svårt ändå. Den som vet bäst om det här skulle vara möjligt är såklart din man – så fråga honom om han kan tänka sig att göra det här. Jag vet att det varken låter romantiskt eller roligt – men det låter inte som att sex är det för er just nu heller, och då kanske det här kan bli en bra lösning för att få ert efterlängtade barn!

Läs också: Vad är normal sexlust och hur ofta ska man ha sex?

Tipset: Har din partner ingen sexlust? Be hen läsa artikeln

Så – hur tar man upp en eventuell insemination med sin partner? Det kan kännas obekvämt och konstigt. Det enklaste sättet kan vara att visa den här artikeln. Tänk gärna på att ta upp det vid ett tillfälle då ni inte behöver stressa iväg till något annat direkt efteråt; ni vet inte vilka känslor och tankar som dyker upp och ni vill ha tid för att gå igenom dem. Det är också viktigt att ha samtalet på en plats som inte är laddad. Laddade platser kan vara offentliga, som till exempel ett café eller en bar, där andra kan höra vad man pratar om. Det kan också vara ställen som vi förknippar med sex eller ett lugn, exempelvis sovrummet.

Ta del av forumtråden: Min fru vill inte ha sex längre, vad ska jag göra?