Hur ofta och vilken ställning?

Hur ofta ska man ha samlag och vilken ställning är mest gynnsam för att bli gravid? Runt 7 av 10 par lyckas bli gravida inom tre månader om de har sex varje dag, medan bara 1-2 par av 10 lyckas genom att bara ha samlag en gång i veckan.

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com ©

Antalet sädesceller hos mannen kommer att sjunka efter en utlösning och ökar sedan igen efter några dagars avhållsamhet. Efter fem dagars avhållsamhet kommer spermierna att vara mindre rörliga och börja åldras.

Att älska varje 2 till 3 dagar ger män friska spermier. Längre avhållsamhet för att öka antalet är inte att rekommendera. De flesta par som har sex 2-3 gånger i veckan lyckas bli gravida.

När du har ägglossning gör det rikliga livmoderhalsslemmet att spermierna kan simma upp genom livmoderhalsen, oavsett vilken ställning ni väljer. Den bästa ställningen är den ställning som du och din partner har mest glädje av. Då är chanserna störst att ni slappnar av.

Om det verkar som om spermierna rinner ut från slidan efter samlaget – bekymra dig inte. Mängder av spermier har redan begett sig ut på sin resa mot ägget.

LÄS OCKSÅ: Hur fort blir man gravid?


Skrivet av sjuksköterska Elisabeth Lofthus. Genomläst och godkänt av barnmorska Marie Svedberg

Källor:

- När livet blir till, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal

- Planerad graviditet, Dr. Karen Trewinnard, Teknologisk forlag 1999

- Graviditet, födsel och småbarnsåren, 6. utgåva, 2. upplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.