5 tips som underlättar nattningen

1. Skapa tydliga kvällsrutiner
Kvällrutiner är väldigt viktiga när det kommer till barn och sömn. Att göra samma sak kväll efter kväll i form av till exempel tandborstning, bad och pyjamas signalerar att det är kväll för barnet. På så sätt lär det sig vad som gäller.

2. Fixa en bra sovmiljö
Låt sovrum och säng vara något positivt för barnet, något att längta efter. Det här kan ni skapa genom att placera favoritgosedjuret vid huvudkudden eller köpa fina sänglakan med barnets favoritmotiv på. Se också till sovrummet är en bra sovmiljö genom att ha lagom temperatur i rummet, 18-20 grader brukar man säga är lagom svalt.

3. Ha en mysig stund innan läggning
Varva ner tillsammans och kom in i sovstämning genom att ha en mysig stund tillsammans med ditt barn timmen innan det är dags för läggning. Högläsning och att prata med lugn röst hjälper ditt barn att varva ner.

4. Undvik socker och tv
Låt bli att äta mat som piggar upp när ni närmar er läggdags – skippa sötade yoghurtar till kvällsfikat alltså. Även tv, spel och fartfyllda lekar piggar upp ditt barn och gör det svårare att somna. Satsa istället på lugna lekar och att till exempel läsa böcker.

5. Stressa inte upp dig
Om du är stressad över att ditt barn inte somnar kommer ditt barn känna av det – vilket i sin tur skapar stress för er båda. Försök att lugna ner dig istället. Ditt barn kommer att somna till slut, även om kan ta sin tid. Det är bättre att bara acceptera situationen och passa på att slappna av en stund själv.

Text: Sara Åhlström