75 miljoner foruminlägg blev en bok

Thomas Järvheden besökte Familjeliv.se första gången i samband med att han fick barn 2002. Han som så många andra hade googlat något om barnsjukdomar och därefter blev läsningen i forumtrådarna lite av en rolig rutin. Läsningen blev bra underlag till hans egen komikshow ”Vuxenkruxet” och även till Mammaboosten The Show som han också medverkar i.

Hur kommer det sig att du ville göra den här boken?
– När jag hade varit inne på Familjeliv tillräckligt många gånger för att ha sett så många asroliga trådar tänkte jag bara – någon borde samla det bästa i en bok. Det är så mycket som är så sjukt kul men eftersom de är ”gömda” bland miljontals normala trådar så ville jag göra guldkornen mer lättillgängliga.
– Hur jag orkade haha? Det gjorde jag nästan inte, jag får tacka bokförlaget som orkade tjata och sätta upp deadlines. Jag ska tillägga att jag också kommenterar alla trådarna i boken, vilket också tog tid, säger Thomas.

Har du själv startat en tråd, vad handlade den om i så fall?
– Jag startade en tråd anonymt förra året för att se hur lätt det var att ”trolla”. Men det var det inte – alla var väldigt misstänksamma. Det var bra, för det stärkte mig i min tro att det mesta i boken verkligen är från riktiga trådskrivare och inte så kallade ”troll”.

Fick du tips av vänner och bekanta på galna trådar?
– I början fick jag tips på några av de mest populära trådarna. Det var när jag började leta bland helt okända trådar som det började ta evigheter. Vissa trådar har ju hundratals svar och då kan det bli svårt att hålla fokus. Den längsta tråden tog mig en vecka att förstå och sortera så att den blev lättsmält för läsarna. Det är den med ANOF och hennes nya granne, som är en helt otrolig tråd. Fullständigt osannolik!

Thomas och hans fru Thess Järvheden driver bloggen ”Vuxenkruxet” på Famijleliv.se. Han beskriver den såhär:”Bloggen är lite av en motpol till alla ’fräscha’ bloggar där vi bjuder på den fula verkligheten med grovsopor, livspusselproblem och lite halvpanik överallt.”

Är ”räktråden” som också är bokens titel, din favorittråd? Om inte – vilken är din favorit?
– I början var det nog min favorit, men sen har jag snubblat över så många fler, så favoriterna ändrats hela tiden. Majonnästråden är ju fantastisk! En annan jag är väldigt förtjust i heter ”Är det så fel att vilja bli lyxhustru?”, som är en totalt organisk tråd där trådstartaren ändrar sig hela tiden under skrivandets gång på ett förbannat roligt sätt. Och så gillar jag tråden där en mamma klagar på att hennes man kokar ägg villkorslöst och grovt. Ja, det finns många, avslutar Thomas.

Vill du också läsa nya Familjelivboken ”Hjälp vad ska jag göra med räkorna??”?

Köp den här till ett förmånligt pris →

Läs även artikeln om boken här →