Därför ska du inte mobilsurfa i sängen

Visst kan det kännas avkopplande att läsa mail och mobilsurfa innan läggdags, men det här kan faktiskt påverka din sömn till det sämre. En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att 74 procent av de svarande föräldrarna använder sin telefon i sängen och en av tre säger att de gör det varje kväll.

Forskning visar dock att ditt sängsurfande, och ljuset som din mobil ger, kan störa din sömn.
– Det blå ljuset från skärmarna lurar kroppen att det är dag, vilket gör det svårare att komma till ro. Det har en direkt negativ påverkan på sömnen, säger Helena Kubicek Boye, sömnexpert och psykolog.
Sömnbrist kan i sin tur påverka hälsan på fler olika sätt, bland annat ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Föräldrar är den grupp som använder sociala medier flitigast kvällstid
Undersökningen från If visar också att det är vanligare bland föräldrar, än bland befolkningen i stort, att titta på sociala medier innan läggdags. Och många föräldrar oroar sig för vilka följder det här får. I hushåll med barn svarar sex av tio att de använder sig för mycket av sociala medier, så som Facebook och Instagram. 15 procent tror att deras familjer blir lidande av detta.

– Lösningen behöver inte vara att sluta med sociala medier helt, utan att helt enkelt lägga ner dem lagom långt innan läggdags. Att ge kroppen tid att ställa in sig på att sova är lika viktigt för både barn och vuxna, säger Helena Kubicek Boye.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5-10 februari 2016 har sammanlagt 3 028 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 15-74 år i Sverige.