Från Stockholm till Afrika

Hej Eveline, välkommen till Familjeliv. Berätta – vem är du?
– Tack snälla, det känns riktigt spännande och utmanande att få vara del av Familjeliv! Vem är jag? Det tog mig också några år att komma på.
– Jag föddes i Haag, Nederländerna för 59 år sedan. Växte upp där, och i Sverige, Belgien och Brasilien. Jag är omgift sedan några år med en sydafrikan och pendlar mellan Afrika och Stockholm. Jag arbetar som tolk runtom i Europa och när jag är i Afrika arbetar jag med projekt utifrån vår svenska insamlingsstiftelse. Jag är mamma till två barn och fyra bonusbarn, samt sju bonusbarnbarn i Sverige, Sydafrika och Kanada. En stor och underbar familj!

Du är mamma till en känd toppbloggare på Devote.se, är det hennes förtjänst att du börjat blogga?
– Det är det absolut, måste erkänna att jag inte visste någonting alls om bloggvärlden innan Margaux började på Devote.se. Hon är min inspirationskälla!

Du lämnade ditt liv i Sverige för ett liv i Afrika, hur kommer det sig?
– Jag arbetade som generalsekreterare för en sydafrikansk stiftelse i Stockholm och fick därmed chansen att besöka projekten i Afrika. Första gången jag landade i Afrika 2009, fick jag omedelbart känslan av att jag hade kommit hem. Det låter kanske flummigt, men det är faktiskt alldeles sant. Men jag har definitivt inte lämnat mitt liv i Sverige, jag har kvar min lägenhet i Stockholm och älskar att komma tillbaka ofta. Jag har förmånen och turen att få bästa av två världar.

Hur ser din vardag ut i Afrika?
– Åh jag älskar mitt liv i Afrika! Vi bor delvis i ett trädhus vid en flod i Northwest-provinsen i Sydafrika och delvis nere i Western Cape-provinsen i ett naturreservat vid stranden. I trädhuset tillbringar vi största delen av tiden. Huset är alltså byggt i ett träd och här finns inga dörrar eller fönster. Riktig ur- och skurkänsla. Maten lagas över öppen eld, vilket i början var lite av en utmaning, men nu känns det helt naturligt. Vi lever med andra ord ett utomordentligt avskalat liv. Här vaknar man när solen går upp och går och lägger sig när den går ner igen. Men mer om detta i bloggen.

En fågel viskade till Familjeliv att du adopterat en flicka från Brasilien – berätta mer om det?
– När jag var 22 år bodde jag i Brasilien. Jag pluggade portugisiska och arbetade på ett barnhem. De flesta barnen där hade någon släkting de fick besöka ibland, men några få var helt ensamma. Oftast var det barnen som led av någon sjukdom eller var undernärda sedan födseln. Tanken var att hitta familjer som var villiga att bekosta sjukvård för dessa ensamma barn. Det visade sig vara en bra idé. Vid ett tillfälle bad jag mina föräldrar att hjälpa till med ett barn som behövde extra vård och dessutom var väldigt fäst vid mig. Självklart ställde de upp. När hon var helt återställd bestämde de sig för att adoptera henne. Hon är alltså min syster men känns samtidigt också som en ”dotter”.

Vad kommer din blogg handla om?
– Min blogg får flöda i samklang med mitt liv: familj, resor och arbete.

Följ Eveline Dietz spännande blogg här →