”Jag är inte dum i huvudet – jag har Aspergers syndrom!”

Vem är Joanna och varför kallar du dig Hannes?
– Jag är en sprallig 27-åring från Värmland. Nu bosatt i Karlstad tillsammans med katten Baby. Jag gillar speedway, rockstjärnan Dregen, att pyssla, färgen rosa, och leopardmönster. Min kusin Zandra har kallat mig Hannes sedan jag var liten. Varför vet vi inte riktigt, hon tyckte helt enkelt att jag såg ut som en Hannes.

Hur är det att leva med flera diagnoser?
– Jag fick diagnosen Aspergers syndrom när jag var 14 år. För mig innebär det bland annat att jag har svårt att förstå sociala oskrivna regler. Till exempel hur många sms får man skicka på en dag? Jag har en förmåga att bli intensiv… Eller vad betyder ”Jag ringer om EN STUND?” Är det fem minuter eller fem timmar? Eller ”Skicka in några texter”, är det fem eller sjuttiofem texter? Jag gillar tydlighet och vill veta exakt vad jag ska göra.

– I somras läste jag att Mikael Persbrandt hade fått en viss diagnos och jag kände bara att ”Men hallå, det här är ju jag!” Och efter ytterligare en utredning fick jag även diagnosen bipolär sjukdom typ 2. Bipolär kallades tidigare manodepressiv sjukdom. Enkelt beskrivet är att mitt liv är en stor berg- och dalbana. Jag pendlar mellan hypomana, depressiva och friska perioder. Jag har även en reumatisk sjukdom och lever med kronisk smärta.

Hur var ditt liv innan du fick din diagnos? Och hur blev det efteråt?
– När jag var liten kunde jag kolla på kompisen hur den lekte och sedan själv leka likadant, men när man blir tonåring börjar man använda sociala oskrivna regler och det jag har svårt för. Min tonårsperiod var svår. Den bestod av mobbning, utanförskap, självskadebeteende, inläggningar på psyk och x antal självmordsförsök. För mig var det en stor lättnad att till slut få en diagnos, då förstod jag helt plötsligt varför jag inte alltid fungerar som andra begär. Tyvärr var jag redan djupt deprimerad när jag fick diagnosen, så det dröjde många år att hitta mig själv. Och nu har jag fått ytterligare en diagnos och försöker än en gång hitta rätt.

Vad är fördelen med att ha Aspergers syndrom?
– Att jag kan fokusera på ett sätt som andra inte klarar av. När jag vet exakt vad jag ska göra så gör jag det intensivt, och ger mig inte förrän jag lyckats.

Känner du igen dig i karaktären Saga Norén i den populära serien Bron?
– Jag älskar Saga! Det är viktigt att komma ihåg att alla med Asperger är unika, men jag kan se vissa likheter med henne. Jag tror jag har kommit lite längre än Saga och lärt mig lite mer hur jag ska hantera min diagnos. Men jag började skratta när hon hade sorterat papper i prydliga högar över hela kontorsgolvet, så brukar mitt kontor också se ut. Jag tycker att det är bra att de har valt att göra en serie där huvudpersonen har Aspergers syndrom och valt att visa styrkorna diagnosen för med sig: tydligheten, detaljseendet och så vidare.

Vad ska din blogg handla om?
– Min blogg kommer handla om hur det är att leva med flera diagnoser samtidigt. Åka in och ut på sjukhus och kämpa för att få rätt vård, samtidigt som man driver en av Värmlands största bloggar, föreläser och försöker ändra attityden kring psykisk ohälsa och neuropsykiatriska diagnoser. Det kommer även bli en hel del pyssel och speedway!

Följ Joanna Halvardsson på hennes blogg här →