Hur ge bra självförtroende?

     Min dotter är snart 7 år gammal, under hela hennes liv så har hon alltid varit ett osäkert barn. Hon har svårt att tro på sig själv och vågar inte göra sådant som andra barn gör. På ridskolan byttes hennes lycka över att få börja rida snabbt ut då hästarna inte gjorde som hon ville, tex om hästen hoppade till blev hon panikslagen. Hon har jättefin hållning på hästryggen och kunskaperna om hur man gör sitter perfekt, men det är ju detta med att våga!

Vågar inte slappna av
      Samma sak med simskolan. Efter två terminer besitter hon grundläggande simkunskaper, har jättefin teknik och gör allt rätt. Men hon vågar inte slappna av, hon vill hela tiden ha en vuxen nära så hon kan ta hjälp av dem. Så min fråga är, hur kan jag hjälpa henne att tro mer på sig själv? Det jag gör nu är att intala henne hur duktig hon är varje dag och verkligen stärka upp att hon är duktig i det hon gör, men det hjälper inte. Jag börjar bli orolig för att hennes självkänsla inte är så bra som jag hade hoppats att den skulle komma att bli och jag vill att hon ska kunna lita mer på sig själv.

Svar från barnpsykologen
     Jag tror att du kan hjälpa henne genom att som vuxen finnas bredvid och ge henne den trygghet som hon ännu inte känner när det gäller simning och ridning. Du beskriver att hon vet hur man gör i båda sporterna, men att hon spänner sig och inte är trygg i de situationerna ännu. Det är viktigt att inte gå för fort fram och kliva över hennes trygghetsgräns. Låt henne prova under omständigheter där hon känner sig trygg. Var med henne i bassängen och vid ridningen tills hon känner att hon har egen kontroll.

Mer tålamod, mindre ambition
     Barn beter sig, precis som vuxna, olika när de står inför något som de inte behärskar. En del kastar sig ut på djupt vatten utan att kunna simma, andra vill vara 100% säkra innan de ger sig i. Och din dotter verkar höra till den senare sorten. Om du visar tålamod och kanske lite mindre ambition om att hon ska vara duktig så kommer hon att lära sig detta på sitt sätt och i sin takt.

     När hon sedan lärt sig att behärska det ena området efter det andra kommer hennes självkänsla att öka och på sikt kommer hon att våga ge sig in på nya områden då hon vet hur hon ska hantera dem.