Så lindrar du ligamentsmärtorna som gravid

Familjeliv listar 4 tips som hjälper mot dina smärtor.

Foto: Pexels

Under en graviditet är det vanligt att uppleva obekväma symtom. Allt från illamående, kramper och smärtor i nedre delen av buken.

Många gravida blir oroliga när de upplever just smärtor i nedre delen av buken men ofta är orsaken så kallade ligamentsmärtor. När man är gravid från vecka 28 och framåt börjar det bli trångt för de inre organen. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade ligament. När livmodern växer tänjs dessa ligament ut och det kan uppstå smärtor. Detta kallas för ligamentsmärtor och är ofarligt. Efter förlossningen drar dessa banden ihop sig och besvären går över.

Lindra dina ligamentsmärtor – 4 tips

Det finns några knep som kan hjälpa dig att lindra smärtor i nedre delen av buken. Vi har listat några tips som är enkla att följa och som går att applicera i dina vardagliga rutiner.

1. Håll uppe vätskebalansen

Med andra ord – drick mycket vatten. Cirka 2 liter om dagen är att rekommendera. Om du dricker mycket vatten under dagen kan det förebygga falska sammandragningar.

2. Vila i en bekväm ställning

Hitta en bekväm plats hemma där du kan sitta eller ligga ner för att ge din kropp en paus. Du ska allra helst kunna sträcka ut benen helt och hållet. Blunda och slappna av. Avslappnade muskler brukar leda till mindre smärta.

3. Yoga eller pilates

Du kanske inte identifierar dig som någon yoga girl men dessa två typer av träning är väl värt ett försök. De är skonsamma för din kropp och rekommenderas i hög grad för just gravida kvinnor. Försök hitta pilates- eller yogakurser som är speciellt anpassade efter gravida kvinnor.

4. Undvik stress

Denna punkt kanske låter som en självklarhet men många kvinnor glömmer ofta bort vikten av att stressa mindre. Försök att undvika situationer som kan orsaka ångest och stress. Utgå alltid från att din och ditt barns hälsa är det viktigaste och alltid bör prioriteras högst.

Källa: Vårdguiden 1177