Ögoninflammation

Ögoninflammation + topp

Har du röda svullna ögon som kliar om dagarna och klibbar ihop under nätterna? Då har du förmodligen fått en ögoninflammation. 

Orsakerna till varför en ögoninflammation uppstår kan variera. Oftast beror det på allergier, virus eller bakterier. 

En legitim anledning att sjukskriva sig? 

På familjelivs forum frågar sig många användare om när det är okej att stanna hemma från jobbet om man har symptom för ögoninflammation. 

En anonym användare skriver: ”Om förkylningen blir bättre efter ett par dagar, men ögoninflammationen är kvar, är det en legitim anledning att sjukskriva sig? Ögat ser inte klokt ut.”

Med tanke på att en ögoninflammation kan smitta borde du sjukskriva dig om du jobbar med barn eller har arbete inom sjukvården. Annars kan du gå till jobbet förutsatt att du inte mår alltför dåligt.

Då borde du söka vård

Det finns ytterligare funderingar på forumet om man ska kontakta en läkare eller om det går över av sig själv. 

Om det är virus som har orsakat ögoninflammationen kommer det att gå över efter ungefär fem till tio dagar utan någon behandling, om det är bakterier som orsakat ögoninflammationen kan det ta allt från några dagar till ett par veckor innan ögonen är helt friska.

Sök vård direkt om något av följande inträffar: du får på kort tid får sämre syn, ögonen värker och du blir ljuskänslig, om du får blåsor eller hudutslag i samband med ögoninflammationen eller om du fått antibiotikabehandling för en bakteriell ögoninflammation men inte upplever någon förbättring efter två eller tre dagar.  

Källor: doktor24 och Synoptik

Bildkälla: ElRoi / Shutterstock