Jobba hemifrån tips

Jobba hemifrån

Att jobba hemifrån blir vanligare och det verkar vara en global trend som har kommit för att stanna. Oavsett om man är tvingad att jobba hemifrån eller om man väljer att göra det verkar arbetsgivarna ha det som lockbete att arbetet är så kallat "remote". Arbetet man utför blir mer uppgiftsbaserat istället för den gamla hederliga stämpelklockan. 

Många av Familjelivs medlemmar lever i flerbarnshushåll och ibland kan det vara svårt att jobba hemifrån på ett seriöst sätt. Att-göra-listan i hemmet kan vara lika lång, om inte längre, än den på arbetet. Det kliar i fingrarna när man ser den ovikta tvätten som bara ligger där på bordet och blänger på en med ögon som skriker "VIK MIG". 

Det är väldigt viktigt att man får "jobbet" att fungera där hemma eftersom ingen vet hur länge pandemin kommer att hålla i sig, men också för att sättet vi arbetar på spås förändras framöver. 2015 rapporterade företaget Xerox att deras distansarbetare sparade 17,4 miljoner liter bensin per år och minskade koldioxidutsläppen med nästan 41 000 ton skriver Industritorget i en artikel. Klimatet är alltså en annan viktig faktor som drar nytta av människor jobbar hemifrån i större utsträckning. Vi har listat några tips som kan vara bra att ha med sig för att få hemmakontoret att fungera.

Lägg undan mobiltelefonen 

För de allra flesta är mobilen ett naturligt verktyg när vi arbetar och antagligen hade vi ett bestämt förhållningssätt till telefonen redan innan vi började jobba hemifrån. OM mobilen INTE är en del av ditt dagliga arbete, se då till att lägga telefonen i ett annat rum. Den blir lätt ett störningsmoment. 

Tvätten måste vikas - men inte på arbetstid

Ja den där tvätthögen som stirrar på dig och har stirrat på dig alldeles för länge, hur gör man med den? Nej, du är faktiskt på jobbet nu. Har du inte tid att ta hand om tvätten på din lediga tid så är det på din lediga tid du får tänka om och omprioritera. Självklart kommer ingen att stoppa dig från att vika tvätten om det är så att du får lite tid över eller om du skulle göra det på en paus. Se till bara att du inte har för många "tvätthögar" dvs hemrelaterade måsten som distraherar dig.  

Utse ditt "office space"

Kanske har du ett hemmakontor redan men det är tyvärr få förunnat. Se till att utse en plats i hemmet där du kan sitta ostört oavsett om du bor i hus eller lägenhet. Här ska det vara arbetsro. Sitter du här vet barnen och din partner om att du inte är tillgänglig för dem, du ser inte "vad som behöver göras" i hemmet och du måste få sitta ostört. Få resterande medlemmar av familjen att respektera detta. Bor du i en lägenhet kanske du har ett litet bord eller en soffhörna som är ditt "kontor", det viktigaste är att du och dem du bor med vet att när du är här är du i jobb "mode". 

Förklara för barnen

Förklara för barnen om den rådande världspandemin och att det är därför du kommer behöva jobba hemifrån ett tag. De kommer vara mer förstående än du tror. Förklara att när du är på ditt hemmakontor eller sitter vid skrivbordet är du egentligen på jobbet. Man får bara störa om det är något superviktigt eller sådant som man hade kontaktat dig för även om du hade vart på ditt riktiga jobb.  

Ta många pauser

Om du har flow så är det bara att jobba på men glöm inte att ta en bensträckare då och då. Se till att ha avsatta tider för pauser så det inte blir att du småspringer lite hit och dit och gör grejer lite här och där. Då kan du lätt snöa in på någonting annat som inte är jobbrelaterat och arbetet blir snabbt oeffektivt. Tillåt dig själv att ta flera pauser likt man gör på arbetet när man hälsar på kollegor, går till fika rummet eller pratar om hur helgen har varit. Alltså se till att både arbetstid och vilotid är effektiv. 

Ta en virtuell fika 

Många som har jobbat hemma en längre tid har insett värdet med att ha och träffa kollegorna varje dag. Det där snacket som kändes som meningslöst pladder har man plötsligt fått en helt annan synvinkel på. Fortsätt att hålla kontakten med kollegorna och initiera en virtuell fika där ni pratar om annat än jobb. 

Det viktigaste är alltså att du någonstans i hemmet har en avsedd "stör ej" plats. Den här platsen är viktigast för dig själv. Precis som att din kropp vet att i en säng så sover man, ska din arbetsyta skicka signalerna att här arbetar man. Se till att samstämma med resten av familjen vilka regler som gäller när någon i hemmet jobbar hemifrån, se också till att dessa regler följs. Använd både vilotid och arbetstid på ett effektiv sätt. Ingen klarar att sitta koncentrerad i timmar utan pauser. Ge dig själv tid till en bensträckare och att tänka på annat. 

Läs mer om att vad som sägs i Familjelivs Forum om att jobba hemifrån här.


Bildkälla: Marina Adrejchenko/Shutterstock