Barns läskvanor upprör

Livsmedelsverket har nyligen uppdaterat sina kostråd för de yngsta barnen. Då framgick det att svenska fyraåringar i snitt dricker 1,5 liter läsk och saft i veckan. Siffran kommer från en undersökning gjord 2003 och sedan dess har det rasat en sockerdebatt i Sverige. Enligt Åsa Brugård Konde nutritionist på Livsmedelsverket, kommer en fjärdedel av småbarnens kaloriintag kommer från godis, glass och läsk det,
– För höga kaloriintag hos barn är ett stort problem, barn behöver näring från riktig mat. Våra siffror har visserligen ett par år på nacken och vi kan inte uttala oss om hur det är idag, men vi tror inte att det har blivit bättre, säger Åsa Brugård Konde.
Hon menar att det inte är någon större skillnad på att dricka läsk och saft.
– Socker mängden är ungefär densamma i saft som läsk. Undersökningen som vi gjorde 2003 visade på att en fyraåring i snitt dricker en och en halv liter läsk eller saft i veckan. Det är alldeles för mycket, säger Åsa Brugård Konde.

Barns kostvanor är en fråga som väcker starka åsikter bland medlemmarna på Familjeliv.se. I en webbundersökning som genomfördes på sajten den senaste veckan fick föräldrar tycka till om hur mycket läsk det är ok för ett barn att dricka. 1547 stycken medlemmar svarade på frågan ”Hur mycket läsk dricker ditt barn?”. Knappt hälften, 40 procent, svarade att deras barn dricker mindre än två deciliter i veckan. Det är helt i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Min son, nyss fyllda tre år, har aldrig smakat läsk, men han dricker mellan en halv liter till en liter ”smakis” eller apelsinjuice cirka fem gånger i vecka. Vatten är den dryck han dricker mest av, mjölk är han inte så förtjust i, skriver en mamma i forumet.

En annan mamma skriver:
– Ja, mitt barn dricker läsk. Jag har inte den där absurda sockerskräcken som är så vanlig idag. Vi dricker då och då när det passar. Jag dricker själv läsk mellan varven.

Webbundersökning på Familjeliv.se Hur mycket läsk dricker ditt barn? (Ett glas är ungefär 2dl)

Alternativ:Antal svarande:
*Mindre än 2 dl i veckan       - 41,76% (646)
*2-6 dl i veckan                     - 19,52% (302)
*6-10 dl i veckan                   - 2,00% (31)
*1-1,5 liter i veckan               - 0,90% (14)
*Mer än 1,5 liter i veckan      - 0,32% (5)
*Mitt barn får dricka så mycket han/hon vill -0,78% (12)
*Får aldrig dricka läsk           - 34,71% (537)

Totalt antal svarande:1547 stycken

Carolina Åkerblom, Familjelivs barndietist menar att det handlar om att ha en sund och ärlig bild av vad ens barn äter. Då finns det plats för till exempel fredagsmys eller lördagsgodis.
– Det måste inte gå till överdrift bara man har en sund inställning till mat. Äter barnen bra och varierat i veckan, tre mål mat om dagen med grönsaker plus mellanmål och på regelbundna tider finns det utrymme att lyxa någon gång ibland. Samtidigt är det vi vuxna som bestämmer vad som är mys och inte.

Hur ska man då tänka när man vill ha fredagsmys?
– Fredagsmys är lite det nya lördagsgodiset. Jag tycker att man kan bjuda på godis eller snacks i begränsad mängd för oftast är det mängden det handlar om. Att man tankar in tomma kalorier som barnen kan dricka mycket av innan de känner mättnadskänsla. Sen vet småbarn inte att mys är godis och läsk förrän du introducerat det. Mys kan lika gärna vara fruktsallad eller grönsaker med dipp. Som dryck kan du smaksätta vatten med gurka, apelsin eller bär, säger Carolina Åkerblom.