Håret blir naturligt tunnare med åren och det kan såklart kännas stressande att tappa mer hår. Finns det något man kan göra för att motverka håravfall vid klimakteriet? Vissa märker att håravfallet kommer så tidigt som vid 40 årsåldern. 

Varför tappar man mer hår under klimakteriet?
När kvinnan når en viss ålder och går in i klimakteriet minskar produktionen av könshormonet östrogen. Detta kan i sin tur leda till att kvinnors hår blir allt tunnare och tunnare. Oftast bildas inga kala fläckar utan håravfallet sker jämnt över huvudet, ett så kallat diffust håravfall. 

Kan man förebygga håravfall under klimakteriet?
Man kan förebygga håravfall och det finns olika metoder som man kan prova. Det gäller att börja i tid! Vissa använder sig av salongsbehandlingar, andra av produkter och kosttillskott. Vad som fungerar bäst för varje enskild person är väldigt individuellt och man får testa sig fram.
Att ha en sund livsstil är inte bara viktigt för kroppens hälsa utan också för hår och hud. Huvudmassage, vitaminer och träning har visat goda resultat för att minska håravfall.

Vad är Plantur 39?
Plantur 39 är ett preparat för håret som många kvinnor har fastnat för. Produkterna är lämpade för kvinnor över 40 som har problem med håravfall. För att förbereda håret inför den förändrade hormonbalansen vid klimakteriet har plantur 39 utvecklat produkter som är lämpade för detta.
I produktsortimentet ingår både shampoo och balsam för olika hårtyper.

Plantur 39 recension.
Många kvinnor har fått goda resultat efter användning av Plantur 39. Vi har samlat användarnas omdöme på nätet för att ge er en recension av varumärket.
Efter bara ett par veckor kan man se små nya hårstrån komma upp från hårbottnen.
Det är viktigt att man använder produkterna kontinuerligt för bästa resultat. Om man inte tvättar sitt hår varje dag kan man använda planturs hårserum som man masserar in i hårbottnen. Denna innehåller precis som schampot och balsamet koffein som kickar igång hårväxten. Många upplever att dem fått ett tjockare och ett mer hälsosamt hår på bara ett par månader. 

Så använder du Plantur 39:
Applicera schampot i fuktigt hår och jobba upp ett skum. Låt schampot verka i två minuter så att koffeinet hinner tränga in i hårsäckarna. Skölj sedan. Följ upp med balsam.
Fytokoffeinkomplexet (serumet) används med fördel på morgonen. Massera in en liten mängd och lämna kvar. 
För att jobba intensivt mot håravfall  under klimakteriet rekommenderas användning av båda produkterna. Du ser resultat efter cirka tre månader. Vissa upplever en stor skillnad efter några veckor. 

I en tråd i Familjelivs forum kan du läsa mer om medlemmarnas upplevelser av Plantur 39. 

Läs mer: Ricinolja för längre ögonfransar.