Det kan kännas som en lång väntan när man mår dåligt och inte kan jobba eller göra andra måsten. Det finns en garanti för länge du behöver vänta. Den styrs inte om du ska få vård eller vilken typ av vård utan att den som är störst behov av vård ska få den först. När du kontaktar vården görs först en bedömning av vilket behov av vård du har och hur du kan bäst få hjälp. Utifrån bedömningen kan du erbjudas exempelvis ett besök eller så kan du bli hänvisad till en annan vårdmottagning som exempelvis vara en psykolog mottagning. 

Vårdgarantin är samma i hela landet:

1. Kontakt med primärvården
Vi alla har rätt till en kontakt med vården och det ska ske samma dag och kan exempelvis vara via en vårdcentral. Den kontakten kan se lite olika ut och kan vara via telefonsamtal, ett fysiskt möte eller videosamtal.

2. Medicinsk bedömning av vårdpersonal
Här ska du få en medicinsk bedömning av en läkare eller annan hälso och sjukvårdspersonal inom primärvården inom högst tre dagar. Det är den vårdpersonal som du först har kontakt med som avgör om den medicinska bedömningen ska göras av en läkare eller sjuksköterska, psykoterapeut eller fysioterapeut. Den medicinska bedömningen kan göras vid ett fysiskt besök eller via videosamtal.

3. Besök på en specialistmottagning
När du söker vård ska du få en bokad tid för första besök på en specialistmottagning inom 90 dagar. Det gäller bara om du har fått en remiss och men till vissa specialistmottagningar kan du söka vård själv.  

4. Behandling ska vara påbörjad
Vi alla är garanterade en bokad tid för behandling inom 90 dagar och då räknar det från att läkaren tillsammans med dig beslutat om behandling. 

Foto: Peggy Marco/ Pixabay

Källa: 1177 Vårdguiden

Om du vill diskutera med andra om psykisk ohälsa och väntetid till läkaren gå in på familjelivs forumtråd