Laga nyttiga middagen - på en kvart

Jacob Wismar vill hjälpa stressade småbarnfamiljer att laga god och nyttig vardagsmat.

 
- Jag vet hur verkligheten för barnfamiljer ser ut, eftersom jag lever mitt i den. Jag vet hur kräsna små barnmunnar kan vara och hur lite tid det finns över för matlagning. Hur svårt det är att bryta vanor och motivera till förändring, berättar Jacob Wismar.

 
Familjemetoden är ett sätt att planera, laga och kombinera maträtter och som gör det lätt att äta varierat och näringsriktigt. Metoden bygger på tre steg:

 
1. Skapa förutsättningar för sundare matvanor genom att rensa i kyl och frys och fylla på med nya, hälsosamma färsk- och basvaror. Rensa i skafferiet, släng allt som är gammalt och organisera så att du har en bra överblick. Se till att du har nödvändiga köksredskap och ta fram dem, såsom kastruller, mixer, fryspåsar, burkar, ugnstermometer, måttsats och köksvåg.

 
2. Laga egna hel- och halvfabrikat, så att du har stora mängder råvaror hemma utan smaksättning som du kan använda i många olika maträtter, till exempel ägg, quinoa, potatis, kött, fisk, bönor och linser. Frys in eller förvara i kylskåp. Om du tar en dag och lagar så mycket som möjligt, så har du gott om baser till stressiga vardagsmiddagar.
 

3. Skapa maträtter genom att kombinera de hemlagade hel- och halvfabrikaten med färska råvaror och smaksättningar. Utgå från att du behöver:
- en smaksättning, t.ex. en hemgjord dressing
- en kolhydratkälla, t.ex. bulgur
- en proteinkälla, t.ex. kyckling i bitar
- färska grönsaker, t.ex. paprika och rucola
- om du vill: en topping, gjord på frön, nötter och torkad frukt

 
På så sätt skapar du välbalanserade och goda måltider på rekordtid och får tid över till annat!

 
Jacob betonar även hur viktigt det är att planera och veckohandla:

 
- Tänk på att planera för hela veckan när du gör dina matinköp. Skriv en ordentlig lista och följ den i affären! Det blir både mer tidseffektivt och ekonomiskt. Dessutom är det så att det som handlas äts upp. Har du då gjort hälsosamma val redan i planeringen, så minskar risken avsevärt att du stoppar i dig dålig mat med för mycket energi och för lite näring.

 
I forumet på Familjeliv diskuterar medlemmarna flitigt middagsstress och veckoplanering.

 

Medlemmen Venus Doom brukar gör veckomatsedel och provar nya recept i förväg:

 
- Jag gör veckomatsedel i Word som jag sen skriver ut och sätter upp på kylskåpet. Jag brukar hitta på något fyndigt namn på "restaurangen" också. Sedan gör jag inköpslista utifrån matsedeln och fyller på med sådant som fattas i övrigt.

Innan jag gör matsedeln så går jag igenom vad som finns i frysen och baserar den på det som finns. Det är en hel del som man glömmer bort att man faktiskt har. Titta i kokböcker för att få inspiration och prova gärna nya recept på helgerna så man inte står med ett helt nytt recept en vardag när det är stressigt, berättar hon.

 

Här är några goda exempel på maträtter från ”Jacobs hälsokök – Mat på en kvart med familjemetoden” som du kan prova.

 
Bamses farmor
4 portioner

 
5-6 ägg
½ dl mjölk
1 tsk salt
6 normalstora kokta potatisar (eget halvfabrikat från kylen)
8-10 köttbullar (eget halvfabrikat från frysen)
100 g riven ost
Olja till stekning

 

Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i bitar och köttbullarna i halvor.

 

Blanda ägg, mjölk och salt i en skål. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs potatisen mjuk på medelvärme.

 

Ta upp potatisen och häll ner omelettsmeten, låt vara någon minut tills den nästan stelnat och dra sedan av från plattan. Lägg på köttbullarna och potatisen och toppa med riven ost.

 

Ställ in stekpannan i ugnen tills omeletten är helt stelnad och osten fått färg.

Servera gärna med lättsockrad lingonsylt och råkost.

 

Italiensk korvgryta
4 portioner

 
200 g salami
300 g fläskfilé (eget halvfabrikat från frysen)
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
200 g portabellosvamp
½ zucchini
2 msk kalvfond
1 msk honung
1 dl vatten
400 g passerade tomater
½ kruka färsk rosmarin
2 dl kokta stora vita bönor ((eget halvfabrikat från frysen)
Smör eller olja till stekning
Salt och svartpeppar

 

Hacka lök och vitlök. Skiva svampen, zucchinin och salamin. Bryn dessa tillsammans på medelvärme i en gryta. Tillsätt fond, honung, vatten och passerade tomater och koka 8-10 minuter. 
 

Strimla fläskfilén och lägg i den tillsammans med hackad rosmarin och bönor och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med råris, pasta eller bulgur (egna halvfabrikat).

 

 

Vill du ha bra tips på veckomenyer och middagsmat? Kolla in en av matforumets mest populära trådar!