Ät rätt och öka din sexlust

Vad du och din partner stoppar i munnen kan påverka sexlivet mer än vad du tror. Mat spelar nämligen stor roll för hur upphetsad du blir och om du får orgasm eller inte. Mat påverkar till och med hur fertil du är. Det menar erotikpedagogen Ylva Franzén i sin bok ”Orgasmera mera”.

 

För att ha ett bra sexliv måste kroppen få i sig alla näringsämnen som den behöver. Minskad sexlust kan faktiskt vara ett tecken på att man äter dåligt. Rata all skräpmat såsom hamburgare, vitt bröd, chips och socker, och ladda upp med sexig mat istället. Frossa i färsk frukt, fisk, grönsaker, baljväxter och fiberrika livsmedel och välj ekologiska och närproducerade alternativ.

 

Den erotiska maten

Frukter som får kvinnan att utsöndra doftämnen

meloner, mango, ananas, papaya, kiwi, persika, fikon, grapefrukt, jordgubbar, körsbär, smultron, hallon, banan, äpple, apelsin, druvor, passionsfrukt, granatäpple, fikon och guava

 

Lusthöjande och hälsosamma livsmedel

apelsinjuice, banan, broccoli, brunt ris, druvor, fikonbröd, fullkornsmüsli, havregryn, jordgubbar, kiwi, lax, linser, ljust biffkött, lättmjölk, mager ost, mager yoghurt, majs, morotsjuice, papaya, pasta, potatis, svarta bönor, torkad frukt, vatten och vitt kycklingkött

Källa: ”Orgasmera mera” av Ylva Franzén, Xstory förlag

Det är egentligen ganska logiskt: äter du bra så mår kroppen bra, du orkar mer och sexlusten ökar, äter du dåligt så mår kroppen sämre och sexlusten minskar. För ett rykande hett sexliv: fimpa och skippa alkoholen! Undvik dessutom mat som gör dig trött och orkeslös, skriver Ylva Franzén i sin bok.

 

– För de flesta följer de negativa konsekvenserna i synnerhet av stora fettrika måltider. Fettrik föda minskar nämligen bildningen av manligt könshormon. Vid ett BMI högre än 30 ökar sannolikheten för män att utveckla testosteronbrist. När testosteron faller kan det påverka den sexuella lusten, berättar Stefan Arver, docent och överläkare på Andrologiskt centrum vid Karolinska Universitetssjukhuset.

 

Satsa istället på magra alternativ, så skapar du också bra förutsättningar för att få leva ett långt och hälsosamt liv. Som kvinna kan man tänka på att äta grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt, bär och fullkornsprodukter. Då får man både lust och tillför folsyra, som är viktigt när man planerar eller är med barn eftersom det minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret.

 

Att ostron är lika med sex är ett välkänt påstående. Men alger har samma effekt, eftersom de liksom ostron är fulla med zink, som är bra för mannens spermieproduktion. De är även rika på omega-3-fetter som kan ge intensivare orgasmer, menar Ylva Franzén, som också framhäver effekten av choklad. Choklad gör oss glada – och kåta. Det är rikt på antioxidanter och innehåller ämnen som reglerar lustfunktioner i hjärnan.

 

Ylva Franzén skriver i sin bok ”Orgasmera mera” att frukter, gärna exotiska, som innehåller mycket vatten är bra att äta om du vill väcka din man till liv. De ökar nämligen halten av de svagt fruktiga doftämnen som kvinnor utsöndrar i slidsekretet och som verkar attraherande och lugnande på män. Det är inte en förnimbar lukt, utan en undermedveten känsloretning på receptorerna i näsan.

 

För att det ska ge bäst effekt ska frukten ätas någon halvtimme före maten eller som mellanmål, annars riskerar den att ligga kvar och jäsa i magen, berättar Ylva Franzén. Tre timmar efter att du har ätit den så luktar och smakar du som godast. Så tajma in rätt!

 

Fyll nu inköpslistan med all möjlig erotisk mat och skynda till affären! Och glöm inte fruktdisken.
 

Vad äter du och din partner när ni vill sexa till det? Diskutera i forumet