Resa med barn

Resa med barn

Det började som en omöjlig dröm. Men den blev till verklighet.

”Vi har sedan en tid tillbaka haft en dröm om att åka bort en längre tid tillsammans och våga lämna den tryggheten vi har hemma för att få uppleva nya spännande saker och kulturer tillsammans med barnen” berättar Ellen Westöö i ett mejl till Familjeliv.

De packade sina resväskor, tog med sig sin treåriga dotter Vera och 11 månader gamla son Morris och gav sig av på en jorden runt resa som kommer pågå i 135 dagar.

”Vi ville helt enkelt bryta från vardagen ett tag. Det passade väldigt bra i tiden att göra det nu då jag är föräldraledig och Henrik nyligen sålt ett av sina företag och hade lite oplanerad tid att ta tillvara på.”

I skrivande stund befinner de sig i Kanada, där skidåkning står högt upp på priolistan. Bakom sig har de nio veckor sol, bad och värme i Singapore, Bali, Australien och Hawaii.


”Destinationerna är en mix av ställen vi har varit på tidigare samt ett par nya. Kombinationen av att få känna sig lite trygg på några ställen samtidigt som vi ville uppleva nya saker kändes som en bra lösning” berättar Ellen.

Det är också utbudet av aktiviteter som har fått styra valet av destinationer. Till familjens intressen hör både surfing, yoga, hiking och skidåkning – något som de ägnat sig åt under resan.

”Det har känts viktigt både för mig och Henrik, att vi kan göra saker tillsammans istället för att enbart ligga i en solstol varje dag. Även fast det kan vara härligt också, men inte i fem månader.”



Vad var viktigast när ni planerade resan?

”Det absolut viktigaste var att vi inte skulle flänga runt och bo i en resväska. Med två små barn och den stora mängd packning vi släpar runt var det superviktigt att kunna komma till de olika ställena och packa upp och känna att ’här ska vi vara ett tag’. På ett par ställen har vi endast stannat en vecka men det har ändå känts okej då stället efter har varit ett längre stopp.”

Tidigt bestämde sig Ellen och Henrik också för att alla långa flygningar skulle ske nattetid för barnens skull. Inställningen och förväntningar har varit en annan viktig aspekt.

”Vi reser hela familjen, båda barnen är små och vi ska vara borta länge. Vi sa till varandra från början att vi inte skulle stressa eller känna oss tvungna att göra sånt som man ’ska’ göra. Vi ska göra det som känns rätt för oss och som barnen orkar med. Är någon av barnen hängiga eller trötta, ja då stannar vi på hotellet den dagen.”


Hur tänker ni kring olycksfall och eventuella sjukhusbesök? 

”Vi har inte känt oss oroliga över det alls faktiskt. Vi är på ställen som har bra sjukvård vilket känns tryggt. Ett olycksfall kan inträffa här i Kanada likaväl som det kan hända hemma i Sverige. Båda gångerna kommer det vara sjukt tråkigt och jobbigt men vi kommer klara det och får helt enkelt hantera det på bästa sätt. Det ska inte hindra oss från att se världen.



Vilka utmaningar har uppstått under resan och hur ni har hanterat dem?

”En utmaning som vi verkligen inte alls tänkte på innan vi åkte är hanteringen av en treåring som vissa dagar är rätt trotsig och envis. Och det har varit en utmaning att upprätthålla de regler för gränssättning som vi satt på hemmaplan på resande fot.

En annan utmaning har varit maten för barnen. När vi bott i hus eller lägenhet kan vi laga precis den mat vi vill men då vi bott på hotell har det varit svårare. Man kanske inte vill att de ska äta pommes eller pasta två gånger per dag. Då har vi fått försöka deala lite med hotellen och bett dem göra mat helt efter våra önskemål.”

Samtidigt har familjen verkligen fått mycket av det dem hoppades på innan avfärd – tid tillsammans. I stort sett varje morgon har de vaknat utan känna stress och behöva passa tider.

”Och att veta att vi ska ha det så här i nästan fem månader är magiskt.”


Även Ellen och Henriks relation har fördjupats under resan.

”Det klart att det ibland kan det vara svårt att få egen gemensam vuxentid. Vissa ställen vi bor på är relativt små och vi kanske bor alla fyra i ett och samma rum, då kan det vara en utmaning att få till den där viktiga stunden som man behöver ha som par. Vi försöker vara duktiga på att ta vara på tiden då barnen somnat på kvällen, vilket oftast är runt sju” förklarar Ellen.

Hon tycker inte att andra föräldrar ska avskräckas från att göra en liknande resa.

”Både när vi planerade den här resan och nu när vi har varit iväg ett tag möts vi hela tiden av frågan ’oj, hur kan ni resa så länge och till så många ställen med två små barn?’ Det kanske låter klyschigt men det är verkligen inget problem.


Ellen och Henrik listar tre anledningar till att alla bör göra en liknande resa:

Tid tillsammans
”Det är en lyx att få vara hela familjen med varandra varje dag. Den känslan ska vi se till att ta med oss hem och påminna oss om när vardagen är tillbaka med måsten, jobb och aktiviteter.”

Barnen utvecklas
”Vera har träffat massa nya människor från olika länder som pratar olika språk. Hon har aldrig gnällt över att hon inte kan prata med dem. Hon har frågat oss om engelska ord och sen glatt och stolt visat att hon kan ’prata’ engelska.

Resa med barn ÄR enkelt
Man kan resa med sina barn – till många ställen och länge! Och det är underbart. Det tar vi med oss och hoppas att vi kan inspirera andra med.


Ellen och Henriks tips till andra ressugna föräldrar:

Planera och boka de viktigaste sakerna
”Vi har känt en trygghet i att ha bokat och planerat saker som är extra viktiga att de fungerar från början. Detta för att eliminera risken att känna sig stressad och orolig över saker redan innan man kommer iväg.”

Flyg på kvällen och natten
”Vi har hittills genomfört 11 flygningar och alla har gått bra. Alla långflygningar har varit på natten och barnen har sovit väldigt bra.”

Håll rutinerna
”Självklart måste man kunna göra avsteg från dem ibland. Men när man är ute och reser så här länge upplever vi att det är viktigt med rutiner.”

Ta hjälp för lite avlastning
”Om möjlighet finns, ta hjälp med barnpassning eller barnklubb för att få helt egen tid.”

På Instagramkontot @leavinghomebehind kan du följa familjens Westöös äventyr.