• ceciliaa

    Nu ställer jag till rabalder...

    I senaste numret av Vi Föräldrar fanns det artiklar om könsuppdelade kläder i butikerna och vice versa. En sjuk bild (som jag får hoppas att det var på skoj) en pojk i PRINSESSKJOL!!! Herregud ska det inte få synas att flickor är flickor och pojkar är pojkar. Ska pojkar ha kjol oxå på sig nu eller? Och flickor ha pojkkläder?
    NÄ vet ni vad, min dotter kommer aldrig ha pojkkläder på sig och får vi en pojk får han minsann inte gå runt i kjol! Rosa är och förblir en typisk flickfärg, MEN det kan va fint på pojkar att ex ha rosa tröja.
    Med detta vill jag säga att allt gått för långt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-02-12 12:53:55:
    Att barn klär ut sig på dagis är fullt normalt och så SKA de va. Men tänk de föräldrar som tycker det är OK att deras son går runt i kjol...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-02-28 12:45:00:
    Om det nu är så att många föräldrar mer än gärna skulle klä sin pojk i kjol/klänning i skolan/förskolan, varför gör ni inte det då? Vi ser ju aldrig killar i kjol. Tar ni på era pojkar trosor oxå? Eller flickorna kalsonger? Om ni nu vill ha det så "jämnställt" så kanske jag borde köpa kalsonger åt mig?

  • Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...
  • Wilowa
    backtimjan skrev 2007-02-13 10:31:15 följande:
    "Självmant köpa en klänning" är ju inte riktigt samma sak som "tvinga någon att klä på sig en klänning mot dens vilja", men barnmisshandlare!!! Att kalla någon barnmisshandlare för att h*n inte självmant köper klänningar låter lika dumt som att kalla någon barnmisshandlare för att man låter någon ha klänning på sig om den vill. Vilket jag också har sett här på fl. Många här är intoleranta helt enkelt.
    Jag hoppas att du inte har hakat upp dig på det jag skrev om barnmisshandel, för då har du missuppfattat mig helt. Jag sa bara att jag skulle misshandla min son om jag tvingade på honom en klänning! Det kommer att bli svårt nog att få på honom en rosa tröja! Fast jag ska testa om det går till sommaren, men jag tänker inte tvinga honom!
    Man kan inte öppna en bok utan att lära någonting / Kina
  • Kaosspassageraren

    Ett av mina käraste minnen från barndomen är när jag fick mitt livs första ridhjälm i födelsedagspresent och min mamma faktiskt lät mig ha den på mig till lekis nästa dag. Jag förstod att hon tyckte det var knasigt, jag insåg möjligen att andra skulle bli avundsjuka (ehhh... ja, men det var så jag tänkte, jag var så STOLT!) och gick med högburet, ridhjälmsförsett huvud till lekis. Och det gick strålande! Ingen retade mig för det, jag antar att de såg på mig att jag inte var mottaglig.

    Nu är en ridhjälm på en tjej förstås inte lika kontroversiellt som en prinsessklänning på en kille, men jag är övertygad om att mina minnen kommer att få mig att köpa en prinsessklänning lika mycket som jag kommer att köpa ngt annat min son prompt vill ha. (Dvs, jag kommer aldrig att köpa allt han pekar på, men är det det han vill ha och vi kan köpa ngt just då, klart han får en prinsessklänning!) Likt Bonanza försöker jag väl ta ett snack på hans nivå om förväntningar och annat, men vill han ha en sådan klänning tänker jag inte kväsa hans vilja av rädsla för dumhuvuden.

  • Wilowa
    Bonanza skrev 2007-02-13 11:14:12 följande:
    Och självklart kommer jag köpa prinsessklänningen och låta honom gå till dagis i den. Möjligtvis skulle jag prata med honom om andra barns inskränkta åsikter innan. Ny fejkmamman: www.familjeliv.se/Bloggar-3-50/b4106p494146.h...
    Tror du att han förstår det då?
    Man kan inte öppna en bok utan att lära någonting / Kina
  • Mums

    "Vi har valt att göra på det här sättet för att det passar oss bäst i vår vardag."

    Det är så konstigt att alla VÄLJER nästan samma sak. Som att inte dela lika på ff, till exempel. Det är nästan så man tror att alla gör som alla andra, som man tror att man "ska", snarare än att varje par sätter sig och överväger alla alternativ, gör budget, räknar på hur de kan och vill göra, och SEDAN fattar beslutet, helt opåverkade av vad alla andra i samhället gör.

    Ni som är förskollärare, och som struntar i att ta det obekväma beslutet att vara jämställda hemma och dela på allt ansvar, och som inte uppmuntrar alla barn att ha alla färger och kläder på sig ...

    ... berätta gärna mer om HUR ni i så fall gör för att MOTVERKA dagens könsroller (för det är ju ert jobb att göra det).

  • snart tre

    Och hur många barn är det inte som går i andra utklädningskläder till dagis, typ Spindelmannendräkt. Varför är det mer okej att ha på sig?

  • Veladis
    Einstein skrev 2007-02-13 11:04:08 följande:
    Veladis skrev 2007-02-13 10:02:59 följande: Einstein skrev 2007-02-13 09:55:23 följande: Jag håller med dig, men den här tråden handlar om att att kampen om ett jämlikt samhälle har gått för långt! TS anser att det har gått för långt om man uppmuntrar sina söner att klä på sig rosa prinsesskjolar!Jag tycker förövrigt inte att några barn ska ha rosa prinsesskjolar! Man kan inte öppna en bok utan att lära någonting / KinaJag  svarade på TSTS tilläggskommentar:"Att barn klär ut sig på dagis är fullt normalt och så SKA de va. Men tänk de föräldrar som tycker det är OK att deras son går runt i kjol..." Ja, jag tycker det är OK att min son går i kjol, om han vill det. Därmed inte sagt att jag uppmuntrar rosa prinsesskjolar för endera könet. Men jag vill inte hindra honom från att leka en lek eller att exprimentera med sin könsidentitet därför att den gängse könsstereotypen säger att det inte är Ok.Förstår du, Einstein? Jag förstår mycket väl och jag tycker att det är okej. Fast samtidigt måste vi vuxna ta ansvar för vad som är okej i samhället. Om jag låter min son gå ut i en rosa kjol (vilket han nu då inte vill, men om han ville det), då måste ju både jag och sonen vara medveten om att han kommer att väcka uppmärksamhet. Jag som förälder måste väga fördelarna med att han går ut i sin kjol mot nackdelarna. Självklart beror det på vart man ska och vad man ska göra. Fast går man ut offentligt, t ex köpcentra eller till skolan då måste man ta med i beräkningen att folk kommer att stirra och säga ett och annat. I skolan kan jag med säkerhet säga att åtminstone något barn kommer att kläcka ur sig någon elakhet. Är det värt det att sonen ska få ha de kläder han vill vid all tillfällen? Denna situationen kommer att etsa sig fast i hans minne och han kommer alltid komma ihåg när han gick till skolan med kjol och hur retad han blev! Är det värt det? Det tycker inte jag! Går pojken istället i nian och väljer själv, medveten om riskerna att gå till skolan i kjol, då är det en helt annan sak. För då är han medveten om att det inte  är accepterat och han kan möta det på ett annat sätt! Man kan inte öppna en bok utan att lära någonting / Kina
    Ja, jag förstår precis vad du menar.
    Men jag anser att barnet blir mer kränkt om man som förälder absolut förbjuder kjolen, än om kompisarna retar honom.
    OM min son när han är 8-9 år vill gå med kjol till skolan eller köpcentret, skulla jag säga. "Jaha, javisst, men tänktpå att en del inte tycker att kjol är snyggt eller passar på pojkar, så alla kanske inte är så snälla mot dig. Även om jag tycker du är finast i världen, med eller utan kjol".

    Jag vet att det inte är riktigt samma sak, men när jag var 15 och min syster skulle ta studenten ville min mamma tvinga på mig en kjol, eftersom det var "ett sådant tillfälle". "Vi åker inte förrän du sätter på dig kjolen!" Kjolen var en kort, blommig historia som jag själv valt ett år tidigare att ha som finkjol, men sen satte mina ben igång att växa något katastrofalt och jag skämdes så otroligt för dem. Jag ville ha mina finaste nua jenas istället, men det fick jag inte. Min mamma, som annars är väldigt snäll, gormade och skrek och jag kände mig så otroligt kränkt eftersom jag vantrivdes så i den där kjolen. Min lillebror fick ju ha jeans, varför inte jag? Jag föll till föga tillslut, ville ju inte förstöra syrrans studentfirande, men jag grät hela vägen i bilen (20 mil) och ville bar gå och gömma mig någonstans för att jag kände mig så fel.
    Jag minns fortfarande känslan av att bli påtvingad ett plagg man inte trivs i, och längtan efter det plagg man faktiskt vill bära, och det är därför jag anser att mina barn ska få ha de kläder de vill, oavsett vilka normer de bryter emot. Inte omdevetna om riskerna, dock. Men vi pratar väldigt mycket i varandra i vår familj, så det bör inte vara något problem.
  • Wilowa
    Bonanza skrev 2007-02-13 11:13:10 följande:
    Och din teori om att intresse för bilar är genetiskt är ju bara skrattretande. Så evolutionen har bildat särskilda gener för pojkar på bara 200 år? Troligt. Ny fejkmamman: www.familjeliv.se/Bloggar-3-50/b4106p494146.h...
    Fast det finns ju biologiska skillnader från tiden då vi bodde i grottor! Männen var jägare och kvinnorna samlare! Jag är helt övertygad om att det finns fler biologiska skillnader än våra könsdelar. Sedan beror inte allt på det, självklart påverkar uppfostran ock kulturen oss mycket med. Fast ett jämnställt samhälle innebär ju inte att alla ska göra samma saker, utan att alla ska finnas på samma villkor, man som kvinna, "vit" som "svart", kristen som arab, liten som stor!

    Självklart ska varje individ få göra som de vill, men inom de lagar och regler vi har i samhället. Fast man behöver inte föra det till sin spets vad det gäller barnen!
    Man kan inte öppna en bok utan att lära någonting / Kina
Svar på tråden Nu ställer jag till rabalder...