Sötningsmedel är INTE farligt!
Nästan allt i rimliga doser är ofarligt. Vissa "farliga" ämnen är till och med BRA i vissa lägen, t ex kan radioaktiva ämnen och strålning förstöra cancerceller. Det som i andra lägen anses som superfarligt.
Lyssna nu här angående aspartamet och "nervgiftet":
Aspartam i sig är inte något "nervgift" som ni kallar det, men vid ett stort intag av aspartam det giftiga ämnet - formaldehyd att bildas. Vid normal användande är mängden formaldehyd försumbart.
Formaldehyd är en normal cellulär produkt av mellanliggande metabolism och förekommer även naturligt i rå och konserverad fisk. Små mängder, i storleksordningen mg/kg förekommer i frukt och grönsaker. Sålunda återfinns 6 - 7 mg/kg i tomater, 17 - 23 mg/kg i äpplen, 5 mg/kg i blomkål, 3 - 7 mg/kg i spenat och 7 - 10 mg/kg i morötter.
Eftersom det är ett reaktivt ämne oxideras formaldehyd mycket snabbt till myrsyra av enzymet formaldehyd dehydrogenase, som har stor utbredning i vävnaderna. Hastigheten av denna reaktion är så snabb att även efter inhalerande av höga koncentrationer av formaldehydgas, upptäcks ingen ökning på plasmanivån (normalvärde 2,6 ng/g).
Denna snabba metabolism innebär också att det inte förekommer någon effekt på kroppens vävnader. Fri formaldehyd reagerar med alkoholer, aminer, aminosyror, peptider och proteiner. Men den formaldehyd som uppstår i metabolismen genomgår inte sådana reaktioner tack vare den snabba biologiska oxideringen. Av det skälet kan det inte vetenskapligt påvisas att metanol, kommande från aspartam eller dess omsättningsprodukt, formaldehyd, utgör någon toxikologisk risk för konsumenten.