• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Cullinan
    gustafssons skrev 2007-05-01 17:36:26 följande:
    jag har diabetes men undviker onaturliga saker så gott jag kan..tex sötningsmedel, det är bättre med socker i rätt mängd. Vissa sötningsmedel höjer blodsockernivån andå så det spelar då ingen roll, tex aspartam och flera som slutar med ...tol.
    Det är lika ofarligt med sötningsmedel som med socker om man intar det i rimliga mängder. Allt handlar om måtta.

    Om man har diabetes kan man med fördel använda sötningsmedel som aspartam, cyklamat, sackarin och acesulfam K. De säljs under olika namn i butikerna. Hur mycket man ska använda står på förpackningarna.
  • sofialisa

    men varför stoppa isig massa syntetiska ämnen ?

  • Kristin24

    farligt nej, men lurar kroppen ja..vilket kan leda till viktuppgång..speciellt om man äter/dricker mkt light produkter.

    Socker är inte heller farligt i rätt mängd...kroppen behöver vanligt socker.


    Go och glad Kexchoklad
  • wellpapp

    det är inte farligt i sig, och det ahr jag aldrig trott,
    däremot är det inte någon större hit att försöka ersätta söta läsker osv. med sötningsmedel, sockersuget försvinner ju inte av det då direkt! blir snarare värre.

    plus att aspartam smakar skit!

  • Cullinan
    gustafssons skrev 2007-05-01 17:41:33 följande:
    är sötningsmedel ekologiskt..?
    Ekologiskt? Förstår inte riktigt hur du menar, men många av våra sötningsmedel är "naturliga". Det gäller t ex glukos, fruktos och sackaros, dels sockeralkoholerna, till exempel sorbitol, mannitol och xylitol. De flesta sockeralkoholer förekommer i naturen.

    Men det betyder inte att dom konstgjorda sötningsmedlen är farliga för naturen. Aspartam t ex är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra, vilka är naturliga byggstenar i många proteiner i vår normala kost.

    Alla sötningsmedel är helt ofarliga för naturen, förutom suckralosen som man ännu inte vet hur det påverkar vår natur. Det finns inga erkända studier på det ännu, så det kan vara åt vilket håll som helst.
  • Cullinan
    sofialisa skrev 2007-05-01 17:59:06 följande:
    men varför stoppa isig massa syntetiska ämnen ?
    Det finns många sötningsmedel som inte är syntetiska.

    Hur naturligt tror du raffinerat socker är btw?

    Och bara för att något är naturligt betyder det inte att det är bättre än något som är syntetiskt. En flugsvamp är helt naturlig, men kolossalt giftig t ex.

    Anledningen till att man använder sötningsmedel är för att man kanske har diabetes eller vill hålla vikten.
  • Cullinan

    Att folk felaktigt tror att man blir fet av sötningsmedel är för att sötningsmedel inte mättar på samma sätt som socker, man får inte stillat sitt sockerbegär. Så om man inte har någon självkaraktär så sätter man i sig en massa annat onyttigt för att "mätta" sig och då blir man följaktligen fet. Det har således inte med sötningsmedlet att göra, utan om självkaraktären.

  • Cullinan

    Ni får hemskt gärna bläddra bakåt i tråden innan ni frågar något, så jag slipper upprepa samma saker gång på gång. Tack!

  • lishe
    Cullinan skrev 2007-05-01 18:12:11 följande:
    Ni får hemskt gärna bläddra bakåt i tråden innan ni frågar något, så jag slipper upprepa samma saker gång på gång. Tack!
    Du kanske kan lägga ut svaren på de frågor du besvarar ofta i en tilläggskommentar? Det tar tid att bläddra i alla trådar man intresserar sig för. Då skulle man inte göra annat än att sitta här
Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!