• Lällas

    V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!

    V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!
    För oss med Ulcerös Colit & Crohns.

    Här kan man fråga om besvär o sjukdomar o läbbiga undersökningar som har med mag o tarmsystemet att göra, den samlade erfarenheten är stor.
    Välkommen!

    Här följer en lista på oss som brukar hänga i V.V.S trådarna. Saknas ditt namn skicka mig ett mail eller lägg ett inlägg i min Gästbok.

    CROHNS
    grådis
    LillTrulsa
    kahlua
    Dalkulla
    Tölander
    Calylite
    Itmorsan
    MaryJo
    Fru U (med hud,muskel och ledvärk) och stomi
    Nio
    Skytten64
    MaddeK (och stomi opererad)
    Maggis

    ULCERÖS COLIT
    Nallatalla (opererat bort tjocktarm och har tillfällig stomi)
    mumlin (med följdsjukdom primär skleroserande cholangit)
    Kusin Knase
    Linnann
    LoneStarState
    wonderwoman
    Tessi81
    MrsDream
    68:an (med följdsjukdom ledproblem)
    AnnaKennyLea
    Mallansprallan
    Sandervig
    Storken78
    nea00
    willow82
    havsbris
    Prommis
    Lällas (IRA opererad)
    vinterland
    Twentyfourhours
    Dist
    Nebulosa
    Blåbärspappa
    2äggmamma
    JajjaB
    Lilla Mimsan
    MissDisa
    Disa9 (med följdsjukdomen skleroserande colangit)
    Sassa84 (med bäckenbenbensresevoir)

    IBS
    Nebulosa
    68:an
    Vem är jag
    mysis nr1 (samt gallsaltsmalabsobtion)

    VÄNTAR PÅ DIAGNOS?
    Bcsvensk

    ANHÖRIGA
    gmt för Lucas med Ulcerös Kolit
    Molle72 för Rebecca med Ulcerös Kolit
    Slj för Lucas med Ulcerös Kolit
    Malvas Mam, mamma till Linnea med Ulcerös Kolit

    Länk till förra tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m22148483.html

    Länk till gamla trådar:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m18868356.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m15622597.html www.familjeliv.se/Forum-5-95/m12884634.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m10404966.html

    Länkar till lite annat tarmrelaterat:
    www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp
    netdoktor.passagen.se/default.ns
    www.magotarm.se/attleva.html
    www.ilco.nu

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-09-26 18:56:54:
    UC: Julitös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-09-26 18:57:44:
    Väntar på Diagnos: Jenny F

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-10-22 21:28:57:
    Crohns och IBS: Smulfröken
    Crohns: Tussan06

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-09 17:31:13:
    Crohns: flipfloppan

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-09 22:02:21:
    Under utredning: Mammasknodd

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-13 23:19:20:
    UC: joannakba

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-12-11 20:19:53:
    IBS och under utredning för Crohns: fixarmamma

    IBS och Crohns: TrasigMage

  • Svar på tråden V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!
  • MaddeK81
    Nallatalla skrev 2007-12-17 08:21:50 följande:
    dalkulla,dumma tarm! Du har varit sjuk så länge så är det någons tur att må bra så är det din!! Självklart önskar jag ju att alla blir bra men lite extra åt dig nu. Äter du fortf kortison? Vad säger din läkare om detta,ska du få prova något annat som afares tex? Du ska veta att jag tänker på dig och att jag verkligen hoppas att ni hittar en behandling som ska hjälpa dig att komma tillbaka till ditt normala liv.Kram kram!!
    Instämmer!
    Croft skrev 2007-12-17 10:01:36 följande:
    Hej Nallatalla,Jag har tagot asacol, kortison och diverse penicillinkurer samt järntabletter. Sedan började jag med imurel men då kände jag mig sämre så det slutade jag med fast det visade sig då plötsligt att jag hade amöbadysenteri som en extra bonus så det var nog inte imurel som jag hade problem med. Det är verkligen bra att det finns sådana här forum så man kan läsa om andras erfarenheter. Verkar vara väldigt många som har blivit tvungna att operera sig.
    Imurel är annars att rekomendera. Jag själv och många andra upplever en markant förbättring av att äta det. Jag har inte haft så här stor kontroll över min sjukdom sedan jag blev sjuk!

    mumlin: Det kanske kan va så att du kände dig så pigg efteråt för att du va så glad och lättad? Endorfiner kan ge en jäkla skjuts i måendet och sen när man landat lite i vardagen och endorfinerna inte rusar runt i hela kroppen längre så kommer tröttheten och allt det som hör stora operationer till. Trist att såret och magen ställer till besvär, förstår om du vill att det ska va nog nu! Håller fortsatt tummarna för dig, du kommer säkert bara må bättre och bättre nu!
    Fru U skrev 2007-12-17 11:36:05 följande:
    Tror det är många av oss som känner igen oss i det (även om vi inte fått nya organ, utan blivit av med organ). När jag för hundrafemtielva år sen opererade bort tjocktarmen så mådde jag så enormt bra jämfört med hur jag mådde med tjocktarmen att jag de första två veckorna efter jag kommit hem körde på i 190. Sen trillade jag ihop (dvs kroppen sa helt enkelt ifrån att nu får du baske mig vila) och sen tog det ca en månad innan jag började känna mig något så när normal.Så ja, du bör nog försöka ta det lugnt även om jag förstår att det är svårt eftersom du mår så mycket, mycket bättre än innanKram
    Precis så va det jag menade! Har vid flera tillfällen fungerat precis så, när jag opererade bort tjocktarmen och när jag gjorde IRA:n.
  • Grannen

    Madde och fru U,

    Kan nog absolut vara så! Skönt att höra att det är fler som upplevt samma känsla!
    Kännt mig lite piggare idag så då gjorde jag julgodis istället för att vila... hmm jag följer mina egna råd SÅ bra!

  • MaddeK81
    mumlin skrev 2007-12-17 15:36:29 följande:
    Madde och fru U, Kan nog absolut vara så! Skönt att höra att det är fler som upplevt samma känsla!Kännt mig lite piggare idag så då gjorde jag julgodis istället för att vila... hmm jag följer mina egna råd SÅ bra!
    Haha, det där känner jag också igen! Man vet så väl vad om är bäst och om nån annan behöver råd så har man så kloka svar, sen ska man agera efter det själv och då går det åt skogen:

    "jag ska bara dammsuga lite i köket där det är värst, och i hallen behövdes det visst också, ojdå vad mycke dammtussar det va i sovrummet, bäst jag inte kollar under sängen (kollar under sängen), oh my god blir till att krypa ner på golvet för att nå under sängen o.s.v."

    Sambon frågar: Varför har du tagit ut dig så mycket, du behöver ju vila!
    Madde svarar: Jag skulle bara dammsuga det värsta i köket...

  • Grannen
    MaddeK81 skrev 2007-12-17 16:00:05 följande:
    Haha, det där känner jag också igen! Man vet så väl vad om är bäst och om nån annan behöver råd så har man så kloka svar, sen ska man agera efter det själv och då går det åt skogen:"jag ska bara dammsuga lite i köket där det är värst, och i hallen behövdes det visst också, ojdå vad mycke dammtussar det va i sovrummet, bäst jag inte kollar under sängen (kollar under sängen), oh my god blir till att krypa ner på golvet för att nå under sängen o.s.v."Sambon frågar: Varför har du tagit ut dig så mycket, du behöver ju vila!Madde svarar: Jag skulle bara dammsuga det värsta i köket...
    Hehe! "bäst jag inte kollar under sängen (kollar under sängen)" Precis min humor!
  • Molle72

    Hej på er alla.

    Här är jag inne en snabbis igen det var ett tag sen sist. Har jobbat som bara den.Har jobbar allt mellan 12 och 18 timmar per dygn nu i 35 dagar, nu är det bara 5 dagar kvar.PUH. Börjar bli bra trött och sliten i hela kroppen nu.
    Vi bakar ju till bageri boden på liseberg, har någon kanske varit där och handlat något.

    Rebecca har precis haft ett skov igen. Ganska milt kan man väl säga. Men läkarna är lite orolig för hennes vikt. Så nu ska hon börja med näringsdrycker. Och nu går hon på en ganska hög dos kortison igen. Hon måste gå upp mellan 6 och 7 kilo nu annars blir det sond för henne. Men nu har hon fått lite aptit.

    mumlin: har du äntligen fått en ny lever? Jag hittar inget gamalt inlägg där det står men fattar det så på ett av de sista inläggen. Stort grattis till dig, och sköt om dig väl nu.

    Ha det nu så bra alla så ses vi snart igen.

    Kram på er alla från molle och Rebecca.

  • Grannen

    Japp nu är jag en trasdocka på magen men helare och finare inuti än på länge! Är riktigt pigg nu igen, hade en svacka igår och imorses men nu är jag tillbaks! Sjukt mkt du jobbar nu! Men kul att det verkar sälja bra iaf!
    Hoppas att Rebecca går upp i vikt så att hon slipper sondas, men som du säger så kommer nog kortisonet hjälpa till på det planet! Jag var så himla hungrig när jag fick hög dos vid avstötningen (hade en efter ngra dagar) och även när jag åt 20 mg per dag men nu när jag äter 15 mg tycker jag att hungern har avtagit. Verkar vara en gräns precis där för mig.


    Molle72 skrev 2007-12-17 19:35:32 följande:
    Hej på er alla.Här är jag inne en snabbis igen det var ett tag sen sist. Har jobbat som bara den.Har jobbar allt mellan 12 och 18 timmar per dygn nu i 35 dagar, nu är det bara 5 dagar kvar.PUH. Börjar bli bra trött och sliten i hela kroppen nu.Vi bakar ju till bageri boden på liseberg, har någon kanske varit där och handlat något.Rebecca har precis haft ett skov igen. Ganska milt kan man väl säga. Men läkarna är lite orolig för hennes vikt. Så nu ska hon börja med näringsdrycker. Och nu går hon på en ganska hög dos kortison igen. Hon måste gå upp mellan 6 och 7 kilo nu annars blir det sond för henne. Men nu har hon fått lite aptit.mumlin: har du äntligen fått en ny lever? Jag hittar inget gamalt inlägg där det står men fattar det så på ett av de sista inläggen. Stort grattis till dig, och sköt om dig väl nu.Ha det nu så bra alla så ses vi snart igen.Kram på er alla från molle och Rebecca.
    En fråga till er kortisonkäkare: Hur låg dos äter ni när ni slipper kortisonkinderna? Eller hur hög dos när det börjar komma?
    GILLAR INTE mina fluffkinder, fåfäng fast jag "borde" enbart vara tacksam över att jag lever...fast jag är tacksam men fåfäng...

    Kram på er!
  • MaddeK81
    mumlin skrev 2007-12-17 21:39:11 följande:
    GILLAR INTE mina fluffkinder, fåfäng fast jag "borde" enbart vara tacksam över att jag lever...fast jag är tacksam men fåfäng...Kram på er!
    Det går nog alldeles utmärkt att vara både och, fåfäng OCH tacksam!
  • fairyfloss

    Hej! Gud jag blev så glad av att hitta den här tråden att jag nästan började gråta!

    Jag har Crohn's i sex år och har precis gått in i ett nytt skov pga. graviditet (jag är en av de olyckliga 30%en som tydligen blir värre vid graviditet...). Så nu har jag precis börjat med colifoam och det hjälper, just nu, men jag väntar bara på biverkningarna... Acne har jag redan börjat få. Fan att de inte kan hitta en medicin jag INTE får biverkningar av!! Jo Imurel funkade ju ett tag, men sen avtog effekten av den (efter två år) så jag vet inte om den skulle funka om jag började igen?

    Men nu har jag kunnat äta nästan normal mat i några dagar istället för bara mosad potatis och morotspure och det känns jättebra, fast ändå skit! Men jag hoppas att bebisen får lite näring i alla fall. Fast jag undrar vad för biverkningar han kommer få.

    Jag bor i Australien långt i från min förstående familj, och varken min makes familj eller maken har förståelse för vad sjukdommen innebär och att det inte hjälper att bara utesluta mat (tills man inte äter alls) när man redan är i ett skov. Med tiden kommer väl maken lära sig men just nu känns det som om jag simmar i ett stort hav fullt av människor som verkligen inte fattar vad jag dillar om.

    Så en sån här tråd är precis vad jag behöver!

    Om det är någon som har varit gravid med skov så vill jag hemskt gärna höra om era erfarenheter!

    Kram på er alla!!!

  • Fru U

    Välkomna alla nya. Det är flera i tråden som har varit eller är gravida med skov så erfarenheten här är stor


    Live and let live
Svar på tråden V.V.S.-tråden -Våga Vägra Skov! Tråd nummer 9!