• didilej

    ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

    mkvp - om du inte alls klarar av att höra henne gråta - inte ens om hon är i din famn - så då blir det nog svårt att genomföra någon metod alls förutom t.ex. Elisabeth Pantley "Somna utan gråt". Kanske det kunde vara något för dig?

  • didilej
    backtimjan skrev 2008-02-01 09:38:24 följande:
    Så ens barn ska ha panik 500 gånger tills det ger upp? Ja, nu låter det metodaktigt för mig."Håll tight upprätt intill kroppen" låter väldigt mycket som håll fast för mig.
    Jag är medveten om att jag kanske använde fel ord - som du ser finns det också många stavfel i min text då jag snabbt översatt texten från finska. Hålla tryggt och stadigt i famnen kanske låter bättre och beskriver bättre vad det är frågan om?

    Hela mitt citat var
    "om du inte alls klarar av att höra henne gråta - inte ens om hon är i din famn -"
    och ja det står jag för - klarar man inte av att ens barn gråter ens om barnet är tryggt i förälderns famn då skall man inte använda någon metod!!!
  • didilej

    backtimjan - glad att missförståndet reddes upp! Synd att man inte kommer åt att ändra i urspungstexten i TS så skulle ingen annan heller missförstå :-/ Jo, metoden påminner ganska mycket om Somna utan gråt förutom att man tagit bort amningen helt ur bilden.

    mkvp - hoppas att du hittar något som passar för dig

  • didilej
    Nomaya skrev 2008-02-01 13:08:56 följande:
    Detta ska jag nog prova!Har en liten fråga bara, vår tjej, snart 7 månader är oftast lätt att lägga men vaknar efter ca 30-50 min och skriker, detta kommer tvärt och hon går oftast inte att lugna ens i famnen.Nån som har nån erfarenhet av detta? Drömmer hon? Kan tillägga att det pågått ca 2 månader, inte varje kväll men ganska ofta.
    Innan vi "tassade" så drog jag alltid fram bröstet då lillen var ledsen, jag trodde liksom inte att han kunde lugna sig av något annat. Eller _ville_ nästan inte tro, det kändes nästan lite bra att vara den enda som kunde lugna lillen (ganska fräckt mot pappan, tycker jag nu i efterhand ) Så de första kvällarna hade ju nog förstås lillen svårt att lugna sig "bara" av famn, smekningar och lugnande ord, men det gick!

    Vår lillkille kan ännu också ibland skrika till mitt i allt på natten (men somnar sedan om genast själv efter att ha tuggat lite på snuttefilten), kanske det är mardrömmar?!?
  • didilej

    Liten Björn skrev 2008-02-01 12:20:15 följande:


    Konstigt att man kallar det för "metod" som skulle vara utvecklad av någon dr och gör stor grej av det. Har aldrig hört talas om metoden tidigare men har använt den sedan klimpen föddes. Vanlig normalintelligens räcker, behövs lixom ingen doktor för att räkna ut att barnet vill bli klappat.Om djur gör ungefär samma sak så finns det troligen inbyggt i oss oxå, vadå metod? Instinkt skulle jag vilja kalla det.
    Jag anser mig ha normalintelligens men faktum är att när du är riktigt, riktigt trött går det knappt att tänka längre. Då är det skönt att ha en "modell" att gå efter, att liksom _veta_ att du gör rätt. För liksom många andra föräldrar gjorde vi det felet att vi gjorde ALLT - vi vaggade, sjöng, köpte vyssanlulltassar, klappade, duttade, hade gossen i vår säng, hade gossen i egen säng... tja, man hinner med mycket då man är vaken halva nätterna Utan att inse, att det enda lillen ville var att veta ifall han var trygg och skulle våga sova. Sedan då vi berättade det åt honom (på ett sätt som han kunde ta till sig) var problemet löst
  • didilej

    Så jobbigt med sjukdom!!! Förstår att du är ledsen. Det är förstås omöjligt att säga hur länge det tar att "reparera skadan" det enda du väl kan göra är att då lillan mår bra igen fortsätta på samma sätt som tidigare. Hoppas att hon kryar på sig snart

  • didilej

    villrådig - som svar på ditt inlägg vill jag sammanfatta ett samtal jag hade med en av Mannerheims barnskyddsförbunds sömnexperter:
    - "Hur ofta vaknar han på natten?"
    - "Minst en gång per timme. Ibland kan jag få honom lugn genom att bara ta honom i famnen ifall han precis just har ätit men oftast lugnar han sig bara genom att jag ammar"
    - "Jag skulle rekommendera dig att helt sluta med nattmatningen"
    Jag tänkte att kvinnan är galen. Att amma är ju enda sättet jag får honom lugn på. Om jag inte ammar kommer han att skrika hela natten. Han KOMMER att SKRIKA HEELA natten.
    - "Men alltså; han äter jättemycket på natten han kommer ju att bli hungrig"
    - "Se på honom! [sonen är ganska knubbig, inte undra på då han ätit hela nätterna!] Tror du inte att han klarar sig fastän han är hungrig några timmar? Du skall se att aptiten dagtid också blir mycket bättre ifall han inte äter på natten. Jag rekommenderar dig att inte amma alls i sovrummet, att helt koppla bort mat från sovande"
    I det här skedet var våra nätter en fars; speciellt mot morgonsidan kunde sonen knappt sova utan att ha ett bröst i munnen. Det ledde i sin tur till att han flera förmiddagar spydde tills det bara kom galla då hans lilla mage var så överansträngd av all mjölk.

    Så - efter att vi "tassade" har det inte förekommit några bara bröst i vårt sovrum (åtminstone inte i amningssyfte ) Jag tror att det är lättare för barnet att förstå vad som gäller ifall man helt tar bort amningen. VILL du ändå amma - bestäm en tid då det är ok och amma då GENAST inte efter att du tassat barnet. Då ger du inte dubbla signaler. Om du dagtid serverar mat på regelbundna tider kommer nog ditt barn att äta det han behöver. Fast det är ju förstås bra att vara lite förutseende och försöka ge så mycket mat som möjligt kvällstid före man börjar "tassa"!

    Bo Peep - försök sätta handen på barnets huvud i stället eller följ metallgems råd. Huvudsaken är att ditt barn känner att du är där och kan hjälpa ifall det behövs.

    TILL ALLA TRÖTTA FÖRÄLDRAR!
    Ni behöver inte be om ursäkt för att ni är trötta och vill sova på nätterna. Ifall ni känner att ni inte orkar med nätterna mera, så är det så, oavsett vad andra tycker. Bara DU kan känna hur det känns för just DIG! Om/då ni bestämmer er för att följa Tassmetoden - BESTÄM er då och följ samma rutin hela tiden. Ge inte dubbla budskap till barnet - då kan barnet omöjligt förstå vad som gäller! Ifall ni tänker "det här kommer knappast att fungera" - då kommer det inte att fungera. Någon natt, kanske där kring kl 4, kommer ni att ge upp och inte orka ta upp, lugna och lägga ner barnet då ni vet att det troligtvis innebär att ni igen måste ta upp, lugna och lägga ner barnet osv. Men ifall ni bestämt er, BESTÄMT att det enda som gäller på natten är att man ligger lugnt i sin säng - då kommer det att bli så, så småningom. Ert barn har ärvt sin envishet någonstans ifrån, kom ihåg det

  • didilej

    villrådig - Stackars dig! Fast skulle jag få en blodig näsa och bli av med hårtussar nattetid skulle jag nog börja fundera på om jag tycker att det är så mysigt att samsova längre... kanske läge att införa egen säng och lite nya rutiner? Nätterna kan ju knappast bli rörigare och då blir du i alla fall inte sparkad på

  • didilej

    villrådig - det är nog säkert någon osynlig - typ Molgans kompis - som härjar hos er på nätterna och lyfter pojken till din säng fastän det är meningen att han skall sova i sin egen säng

    Nä, allvarligt. Det du kan göra nu är att sluta nattamma och styra upp nätterna enligt de tips jag har gett tidigare. Jag lovar att om en vecka har ni lugnare nätter. Jag vet att det känns läskigt - nästan som att ta ett steg ut i tomma luften - och nästan som om man sviker sitt barn genom att inte amma på natten. Men det ditt barn vill ha är trygghet (det är ju därför han vill amma, han är trygg vid bröstet) och trygghet kan du också ge honom genom lugna, regelbunda rutiner nattetid.

  • didilej

    Siabellon - funkar er nattning och ni är nöjda med den som den är ser jag ingen anledning att ändra på den. Visst - by the book så skall barnet somna där det är meningen att barnet skall sova för natten men ifall nattningen inte är ett problem för er så är det ju inget problem För oss blev nattningarna bara jobbigare och jobbigare så därför tassade vi genast från kvällen och nu behöver jag bara lägga ner gossen efter kvällsamningen och säga "Sov gott! Mamma älskar dig!" Sen hör jag hur han ligger och sparkas och varvar ner på egen hand innan han somnar.

    Saandraa - kör ut sambon ur sovrummet De första nätterna får man nog räkna med en del gråt och tandagnisslan då man inte ger flaskan/bröstet utan bara tröstar i famnen. För oss var det dock bara 2-3 nätter som var riktigt jobbiga så kanske ni kunde tassa någon helg då din sambo är ledig?

Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola