Inlägg från: Lalalong |Visa alla inlägg
  • Lalalong

    Fler än jag som nu sökt högskola och nu bara väntar på att det ska bli JULI.......

    Här är en till som väntar!!
    Jag har redan läst 4,5 år på högskola, lärarutbildning med examensprofil mot grundskolans senare år i matematik och naturkunskap.
    Är dock barnskötare i grunden och hamnade av olika anledningar på en förskola i höstas. Det var ett vikariat som förskollärare på ett år och jag var tämligen övertygad om att jag bara skulle jobba där ett år och inte mer. Men jag stormtrivs!!! Så jag har skrivit på för ett år till och de har pushat mig till att söka förskollärarutbildning så att jag kan få en fast tjänst.
    Det vill jag gärna så nu väntar jag spänt på att se vad jag kommit in på. Har sökt lite olika varianter

    I första hand utbildningar som går på halvfart, distans som ritar sig till yrkesverksamma barnskötare som vill bli förskollärare. (Har egentligen inte jobbat tillräckligt länge för det, men jag hoppas att de kan se min andra utbildning som en del av min yrkeserfarenhet om de har platser kvar på utbildningarna)

    I andra hand utbildningar som går på helfart på distans där man läser hela förskollärarutbildningen på grundnivå. Från scratch. Helt okej det också... problemet är ju att det går på helfart och jag jobbar heltid också. Här är jag dock tämligen övertygad att jag kommer in på någon av de högskolor jag sökt på. Ligger en bit över förra årets snitt så... man vet ju aldrig dock. Hur som helst så kommer jag in så tar jag platsen och provar. Går det så går det, går det inte så slutar jag och söker utb på halvfart nästa år igen

  • Lalalong

    kikar runt lite bland högskolorna jag sökt till. På något ställe kan man se de första veckornas schema redan faktiskt.

  • Lalalong

    tidsskriftsamlaren
    Det meritvärde som finns på din sida är det meritvärdet du har. D.v.s vilket betygssnitt du har/Högskoleprovsresultat/tidigare lästa högskolepoäng.
    Om du går in i din anmälan så ser du meritvärdet till höger om vad själva kursen heter o.s.v. Det gör det på min i alla fall.

    Listan på tidigare meritvärde är helt enkelt vad den som hade lägst meritvärde som kom in hade. Ligger du en bit över det kan man börja misstänka att man har goda chanser att komma in. Men säker kan man ju förståss aldrig. Detta året är det kanske massor med superbetyg som söker. Jag kikar rätt mycket på det dock. Har man sökt utbildninagr på olika skolor kan man få en idee av var det borde vara högst chans att komma in o.s.v.

  • Lalalong

    tidsskriftsamlaren
    Glömde. Årets lista på meritvärde kommer alltså först efter att antagningen detta året är färdig

  • Lalalong

    tidsskriftsamlaren
    Man kan också kika lite på hur många sökande utbildningen har i år och om det skiljer något mot förra året. Det ger fortfarande inga klara besked men man kan ta sin gissning lite längre. Vad och var har du sökt?

  • Lalalong

    kattfot
    www.vhs.se/templates/Page.aspx

    Här har du statistik på hur många som sökt nu i höst.
    Till vänster står det "tidigare terminer". Trycker du på den länken kommer du till en sida med tidigare meritvärde för ett par år och terminer tillbaka.

  • Lalalong

    Hello Kitty 80
    Men du får ju stå som reserv på 165p. Delat på 30p terminer så är det ju ganska många reservalternativ du har möjligt till.

  • Lalalong

    TessaG
    NJa... det beror på vad du söker. Jag har sökt någon utb. där det är just de tidigare studierna som räknas som meritvärde (inte betygen utan just vad man har läst och hur mycket).
    Men generellt tror jag inte det räknas. Man går på gymnasiebetyg eller högskoleprov.
    Men om du själv tycker att dina poäng är relevanta för dina studier på det programmet/kursen du sökt så tycker jag du ska kontakta institutionen där du vill läsa och fråga lite hur de ser på det och "tala för din sak" så att säga. Det kan ju aldrig skada

    Lycka till!

  • Lalalong

    HelloKitty80
    Det kan nog ha att göra med hur många sökande det var förra året och att de anpassar platserna efter det... Bara en gissning från min sida dock. Är det på utb där det är många sökande varje år vet jag faktiskt inte.
    En annan tanke är ju att de anpassar antalet platser till arbetsmarknadens förfrågan. Det är ju dumt att många många fler än vad det kommer finnas behov av. Är det utb där man har praktik måste ju antalet praktikplatser också vägas in kan jag tänka mig.

    Skrev ett mail till antagningen i växjö pga strul med inskickade papper o.s.v.
    Mailet avslutades med att jag den 10/7 kommer få besked om jag är antagen. Hoppas verkligen det betyder att man faktiskt får besked den 10:e och inte behöver vänta till 15:e. Det är ju fasiken som att vänta barn detta... man siktar in sig på den 10/7 (jämf. BF) men sen kanske man "går över tiden" och får vänta till den 15:e. Känns som det kommer bli bland de längsta 5 dagarna i ens liv i så fall!!

Svar på tråden Fler än jag som nu sökt högskola och nu bara väntar på att det ska bli JULI.......