Inlägg från: evaoregon |Visa alla inlägg
  • evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    evaoregon skrev 2011-04-07 21:48:35 följande:
    Förutom den statliga pensionen så brukar väldigt många här ha ett privat pensionssparande.  Man kan sätta undan en viss summa varje år skattefritt.  Ofta sätter man undan 10 % av inkomsten före skatt i pensionssparande.
    Man kan avsätta $ 15 500 per år i pensionssparande skattefritt och ytterligare $ 5 500 om man fyllt 50 år.
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-04-07 23:41:09 följande:
    Tow2Mater skrev 2011-04-07 21:34:52 följande:
    Som Kitty sa, man delar på det. Under benämningen 'benefit' samlas mycket, i det här fallet är det en benefit for t ex makan att kunna dra från sin mans insamlade pension.
    Men det jag vill veta är ju mer  ifall detta inte alls är ett problem för amerikanska medelinkomsttagare att de först ska leva på en lön och sedan på en pension, som ju är (väsentligt?) mindre än lönen... eller har alla utrymme på en vanlig kontorslön el dyl. att lägga undan så pass mycket till privat pensionssparande att man klarar sig, eller beror det på att man betalt av mycket på t ex bostadslån så att man klarar sig pga lägre utgifter när man är äldre? Jag bara spånar, tycker ju att man hör väldigt mycket gnäll från svenska pensionärer och då undrar man ju hur amerikanerna klarar sig när man alltid hör att Sveriges välfärdssystem är * så mycket bättre än hela resten av världens system tillsammans*... är svenska pensionärer obefogat gnälliga eller fungerar det amerikanska pensionssystemet bättre på något sätt? Svenskarna är ju till exempel missnöjda med pensionen beskattas lika hårt eller hårdare än lönen man haft under sitt yrkesliv.
    Det där är väl helt individuellt.  I Sverige finns det ju också både pensionärer som har det väldigt dåligt ekonomiskt och de som har en hyfsad pension och som sedan också har pensionssparande ovanpå det.  Många här har betalt av sin bostad när de är pensionärer så det underlättar ju lite. 
  • evaoregon
    Tow2Mater skrev 2011-04-08 13:53:29 följande:
    Dessutom beror det ju på i vilken stat man bor. Idealet vore ju att under arbetslivet bo och arbeta i en stat med hoga loner (och hoga levnadskostnader), for att sen vid pensioneringen flytta till en stat som har mycket lägre levnadskostnader.
    Men en del har inte råd att pensioneras alls, t ex de stora affärskedjorna har äldre personal som samlar in kundvagnar, eller bara står i dorren och typ välkomnar kunder, for att dryga ut kassan. Så det är väldigt olika.
    Jo, det är ju vanligt att flytta till stater där det är billigare att leva när man blir pensionär.  Många bosätter sig på varmare platser som Arizona och Florida.  En kvinna som jag arbetade för för väldigt länge sedan sa att i Arizona (dit hon höll på att flytta) så var livsmedelsbutikerna fulla av äldre pensionärer som jobbade där för att dryga ut kassan.  Här i Portland ser jag aldrig några pensionärer som jobbar i livsmedelsbutikerna. 

    En del jobbar hårt under en del år och sparar pengar så att de kan pensionera sig vid 50 eller så.  Lärare och poliser mfl kan ta pension efter ett visst antal år och behöver inte jobba till de vanliga pensionsåldern.  Det är verkligen olika.
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-04-10 23:05:06 följande:
    Ja, men min fråga gällde ju just medelinkomsttagare - i Sverige tror jag inte att en sjuksköterska eller en lärare hade kunnat försörja en partner och familj på den lönen under sitt yrkesliv och även sedan dela på en pension, utan att leva märkbart snålt under i stort sett hela sitt yrkesliv (om man då räknar med att medelinkomsten I Sverige är ca 25 000 SEK brutto enligt SCB). De pensionärer som har det okej ställt hade nog inte haft det om de hade haft hälften så mycket, vilket de ju hade haft om de skulle dela pension med sin respektive. Eftersom man brukar säga att man i Sverige får ut ungefär hälften i pension av vad man haft i månadslön om man inte pensionssparar mycket själv, så blir det ju då att man ska leva på 25% av en normal månadslön när man blir pensionär, om två ska dela på en persons pension. Därav att jag undrade hur folk löser det i USA, men visst, om det har betalt av sin bostad och lyckats spara privat så är det ju bra. Min följdfråga var ju dock hur man lyckas spara undan så mycket när man redan lever 4-5 personer på en lön under kmånga år, om man räknar att man är två vuxna och två-tre barn. Men ni brukar ju skriva att flera saker såsom mat, bensin och kläder är billigare i USA, så man kanske får mer för sin lön.
    Här i USA har jag svårt att tro att en sjuksköterska eller en lärare (om det inte är en välbetald professor, rektor  eller liknande) kan försörja en partner och familj på sin lön.  I alla fall inte någon längre tid.  De familjer som lever på enbart en lön har oftast en familjeförsörjare med högre inkomst än genomsnittet och därför mer möjlighet att också lägga undan pengar. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-04-07 17:56:39 följande:
     Jag ska ju eventuellt själv vara hemmafru/föräldraledig utan ersättning  i USA under några år så jag undrar lite hur man ser på detta i USA. Under några år kan man ju kanske avsätta lite större summor själv, men om det ska vara varje månad hela tiden fram till pensionen blir det ju en hel del.
    Kolla också upp hur det kommer att funka med din mans pension när han jobbar i USA.  Det är inte alltid så att man har rätt till pension i Sverige för den tid man jobbar utomlands. 

    www.pensionsmyndigheten.se/SituationArbetaUtomlands.html
  • evaoregon
    Tow2Mater skrev 2011-04-11 13:40:42 följande:
    Sjukskoterskor tjänar ganska bra jämfort med Sverige. Och min granne är hogstadielärare, efter mindre än 10 års jobb tjänar hon ca $70,000. Plus alla generosa forsäkringar etc de har. Det kan man forsorja en familj på. Men det beror ju på vilken stat man bor i.
    Det där är väldigt individuellt beroende på var man jobbar.  Jag hittade en lista med löner i olika stater.  Generellt så brukar ju statligt och kommunalt anställda ha relativt låga löner jämfört med samma yrkesgrupp som jobbar privat, men bättre förmåner när det gäller pension, sjukförsäkring, semester och liknande.  Här i Oregon kan kommunalt anställlda lärare pensionera sig vid 58 års ålder och efter att ha jobbat i 30 år med fullständiga pensionsförmåner.  De har då väldigt bra pension (ungefär som när de jobbade) och kan dessutom jobba deltid utan att pensionen påverkas.

    teacherportal.com/teacher-salaries-by-state
  • evaoregon
    Tow2Mater skrev 2011-04-11 15:36:10 följande:
    Vanlig statlig High School. Och nu när jag kollar, tjänar hon $62,655 (2010), lite mindre än vad jag sa. Men det är vanligt här, kanske därfor vi hade en proposition om att minska de statliga fackens forhandlingsrätt som nyss gick igenom här i OH.
    ja, indies exempel med lärare och sjuksköterskor var inte ett bra exempel eftersom just dessa grupper ofta har väldigt starka fackföreningar och inte alls representerar "medelsvensson".  Fackföreningarna är annars inte alls lika stora som i Sverige.
  • evaoregon
    Tow2Mater skrev 2011-04-11 15:43:30 följande:
    For samma lärare baserat på hennes nuvarande lon och 30 årigt yrkesliv, kommer hon att få $41,352 i pension från skolan/staten. Det är exklusive de pensionsformåner i form av sjukvårdsforsäkrng etc lärare också har. Det exkluderar också eventuell Social Security etc som kanske tillkommer.
    Här i Oregon finns ett pensionssystem, PERS, som tydligen är väldigt förmånligt och som bl a gäller för de som jobbat som kommunalt anställda lärare.  Jag läste om ett lärarpar som båda jobbat som lärare här i Oregon och som pensionerat sig efter 30 år när de fyllt 58.  De hade det bättre ekonomiskt när de pensionerade sig än när de jobbade. 
  • evaoregon
    Tow2Mater skrev 2011-04-11 15:43:30 följande:
    For samma lärare baserat på hennes nuvarande lon och 30 årigt yrkesliv, kommer hon att få $41,352 i pension från skolan/staten. Det är exklusive de pensionsformåner i form av sjukvårdsforsäkrng etc lärare också har. Det exkluderar också eventuell Social Security etc som kanske tillkommer.
    Här kan man få 100 % av den gamla lönen och så lite extrajobb ovanpå det....

    blog.oregonlive.com/breakingnews/2008/07/some_pers_retirees_continue_to.html
  • evaoregon
    Tow2Mater skrev 2011-04-11 15:48:55 följande:
    Precis. Men det är svårt att definiera en "medelsvenson" i USA tycker jag. Det är ju så himla olika med allt. T ex en privat kontorsanställd här i OH kan tjäna $30,000+ och jobba 50 timmarsvecka (salary) utan extra betalt, och betala ganska stora delar av sina forsäkringar själv. Lärare iallafall här i där jag bor är definitivt inte medelsvenson, de har det generellt bättre.
    Ja, det är oehört svårt att jämföra.  Sedan bor det 320 miljoner människor här och i Sverige 9 miljoner.... 

    Det här med sjukförsäkringar spelar ju verkligen in (blir jättestora summor om man ska betala det själv) och det är inte ovanligt att arbetsgivarna här kan stå för en del av pensionsförmånerna utöver den vanliga pensionen (som med PERS).  En del arbetsgivare sätter också in en % av lönen åt sina anställda i 401k och liknande. 

    Staterna funkar också på många vis som egna länder med helt olika lagar.  Här i Oregon finns t ex inte motsvarigheten till moms, men vi betalar skatt inom staten (vilket man t ex inte för i Washington där man har moms).
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA