Inlägg från: evaoregon |Visa alla inlägg
  • evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    Tow2Mater skrev 2011-04-11 15:48:55 följande:
    Precis. Men det är svårt att definiera en "medelsvenson" i USA tycker jag. Det är ju så himla olika med allt. T ex en privat kontorsanställd här i OH kan tjäna $30,000+ och jobba 50 timmarsvecka (salary) utan extra betalt, och betala ganska stora delar av sina forsäkringar själv. Lärare iallafall här i där jag bor är definitivt inte medelsvenson, de har det generellt bättre.
    Ja, jag tror knappast att medelsvensson riktigt finns här i USA....
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-04-11 23:02:11 följande:
    Jag är för övrigt lärare men såvitt vi tidigare diskuterat här så verkar det ju vara en långdragen process att få jobba som lärare i USA så det är inget vi räknar med.
    Nej, just nu är det svårt att få lärarjobb här i USA.  En väninna till mig sa att det var 100 behöriga sökande per lärartjänst här i Portland, men hon har själv lyckats få jobb och börjar till hösten.  Tiderna förändras dock snabbt så när du kommer hit kanske det är lärarbrist plus att det är olika på andra håll i landet.
  • evaoregon
    rasajj skrev 2011-04-12 04:23:11 följande:
    Om du ar mellan 18 och 24 med nagon erfarenhet av att passa barn sa kan du soka som aupair. Det ar istort sett 'gratis' for den som aker eftersom du far resan betald, vistelsen betald samt 'lon' medan du ar har. Och lagligt visum.

    Annars sa kan du ju soka in pa nagon utbildning har i USA och da kvalificera for studentvisum. Beroende pa utbildning och skola naturligtvis. Forutsett att du gatt ut gymnasiet.

    Ar du fortfarande i gymnasiealder sa kanske ett ar som utbytesstudent skulle fungera?
    Bra tips!
  • evaoregon
    Wagram skrev 2011-04-12 13:25:30 följande:
    Rent generellt skulle jag nog ändå säga att det är väldigt svårt att plugga i USA om man samtidigt har en familj att försörja. 
    Helt klart är det så.  Visst kan minoritetsgrupper och en del andra få hela utbildningen eller delar betald, men att få det som svensk tror jag är mer eller mindre hopplöst.  Studiebidrag finns inte här i USA och de vanliga lånen som amerikaner kan ta tror jag inte är tillgängliga för svenskar utan det blir CSN i så fall. 

    Terminsavgifterna kan vara väldigt höga här.  $ 5 000 till $ 40 000 per år i bara avgifter är inte ovanligt och sedan tillkommer kost, logi, böcker och annat.  Ska man sedan försörja en familj ovanpå det så tror jag inte det blir lätt.
  • evaoregon
    Wagram skrev 2011-04-12 16:08:25 följande:
    På Graduatenivå är det lättare (dvs Master och doktorandnivå). Jag fick t ex hela min utbildning betald samt en liten lön i utbyte mot undervisning. Men någon familj hade jag inte kunnat försörja på det ändå.
    Det var ju bra!  Glad  Jag vet kompisar som pluggade med min man som också fick några terminer på utbildningen (law school) betalad mot undervisning.  Men sedan ska man ju dessutom betala för mat, bostad, böcker, barnomsorg etc om man har barn så det hjälper ju inte så jättemycket om man har en hel familj att försörja precis som du skriver. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-04-12 17:02:32 följande:
    Tack för tipset, men har kollat upp det tidigare och såvitt jag har kunnat hitta så drivs flera skolor i de områden vi är intresserade av (Kalifornien, delar av östkusten) tyvärr som helt eller delvis ideell verksamhet, så det verkar inte så enkelt. De har kanske en avlönad lärare på hela skolan och resten är föräldrar som hjälper till, detta eftersom barnen i övrigt går i amerikansk skola och bara har svenska skolan som komplement just som en träffpunkt där man tränar svenskan ca en gång i veckan. Således verkar det inte så lätt att få ett avlönat jobb där, men om man har tid och lust så ser det säkert bra ut om man arbetat där ideellt, om man nu får det trots att man inte är förälder.
    evaoregon skrev 2011-04-12 02:30:01 följande:
    Nej, just nu är det svårt att få lärarjobb här i USA.  En väninna till mig sa att det var 100 behöriga sökande per lärartjänst här i Portland, men hon har själv lyckats få jobb och börjar till hösten.  Tiderna förändras dock snabbt så när du kommer hit kanske det är lärarbrist plus att det är olika på andra håll i landet.
    100 sökande per tjänst, ja det var ju högt söktryck, men det vore som du säger roligt om det blir ljusare tider tills vi isåfall kommer över. Sedan är det ju inte säkert att jag alls får något arbetstillstånd eller att de tror att jag kan få arbeta som lärare med min svenska legitimation (det verkade ju vara krångligt med utländska utbildningar), så i annat fall försöker vi som sagt få barn före eller efter ankomsten till USA. Sa din väninna något om vilka ämnen det är allra svårast att få jobb i där du bor, eller i USA i allmänhet?
    Ja, svenska skolan är vanligtvis bara ett par timmar en gång i veckan (typ lördag).  Man kan få betalt, men det blir ju mest som ett extrajobb. 

    Min väninna är lärare i årskurs 6 till 8  och jag vet inte direkt vad hon undervisar i.  Svårt överhuvudtaget just nu, verkar det som.
  • evaoregon
    olgaisback skrev 2011-04-18 22:40:44 följande:
    Behöver inte ett green card sa steph! De räcker med att vi gifter oss och håller oss gifta i tre år!
    Green card är ett måste.
  • evaoregon
    rasajj skrev 2011-04-19 05:15:14 följande:
    Na, du har helt ratt. du behover inte greencard. Men utan greencard (eller annat virum under din vistelse i USA ) sa far du inte bo i USA heller forstas...
    Så sant...  Flört
  • evaoregon
    Mealla skrev 2011-04-19 17:11:50 följande:
    och se till att ni ar gifta eftersom om en av er vinner galler det for hela familjen, medan det inte alls galler for partnern om man bara ar sambos.  
    Bra poäng!  Flört
  • evaoregon
    Mealla skrev 2011-04-19 19:12:00 följande:
    Jag menar sjukforsakring om inte det framgick, det kostar ca $1000/$3000 per manad for en familj, det ar ju inte riktigt de summorna det ror sig om i Sverige.

     
    Nej, jag tror knappast att man behöver betala flera tusen per månad i sjukförsäkring för sin familj i Sverige även om det var ett tag sedan jag bodde där.  Flört
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA