Inlägg från: evaoregon |Visa alla inlägg
  • evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    Seven Costanza skrev 2010-11-12 20:41:45 följande:
    Det riktigt väsentliga för oss att veta när det blir dags är ju hur det blir med graviditet som pre-existent condition, men där skulle ju lagen ändras och det var ev. inte så stor risk för så så dålig försäkring om man har ett medel- eller höginkomstjobb. Detta gäller ju universitetsjobb så det är ju förhoppningsvis bra villkor, folk ställer väl lite krav iaf om de ska komma dit och jobba. Sambon får försöka kolla lite med kollegorna, men han är lite "privat" av sig och frågar nog inte gärna kollegorna och avslöjar några barnplaner förrän det är lite närmre inpå. Jag vill ju veta nu, men så bråttom är det egentligen inte. För honom är det ju enkelt, han vet i stort sett garanterat att han kan få jobb någonstans i Kalifornien då hans handledare har goda kontakter på flera ställen, och han är alltid så avslappnad och positiv till allting och har väl inte riktigt tänkt på hur mycket som ska stämma för mig förrän jag förklarade i detalj. Det verkar ju dock vara vanligt att forskare tar med sig familjen utomlands, så det borde ju inte vara sååå svårt, vi är nog inte så unika .
    Nej, att forskare tar med sig familjen utomlands är inte särskilt ovanligt.  När min man pluggade till advokat så hade vi försäkring genom hans universitet (vi betalade själva försäkringen, men den var ganska billig) för min jobbförsäkring var urdålig och betalade inte för graviditet och förlossning.  Den försäkringen var mycket bra och jag tror att de flesta univeristet har bra försäkringar överhuvudtaget. 

    Om jag förstått det rätt så får graviditet inte räknas som pre-existing condition som det ser ut nu, men försäkringsbolagen har inget tvång på sig att täcka graviditet och förlossning utan de kan bara säga att det tyvärr inte ingår.  Dessvärre är det ofta så här att det är de med de sämst betalda jobben som inte erbjuds någon sjukfärsäkring eller en sjukförsäkring som inte ens täcker det viktigaste. 
  • evaoregon
    rednose skrev 2010-11-12 21:45:07 följande:
    Men då menar du att jobba svart då ju? Eller vad missar jag?

    Känner du nån som jobbar med översättningar via ett svenskt bolag och BOR i USA utan arbetsvisum? Låter som frilans och det måste man ju ändå ha visum för att göra... Hänger inte med?
    Nej, jag menar inga svartjobb.  Om man inte har arbetstillstånd så får man jobba utan lön, men har man arbetstillstånd så kan man ju ta betalt.

    Nej, den som jag känner som jobbade för en svensk arbetsgivare har arbetstillstånd för att hon är gift med en amerikan.  Fast om indie har ett jobb för en arbetsgivare i Sverige medan hon bor här och har uppehållstillstånd så kan jag inte tänka mig att hon behöver arbetstillstånd här i USA för det. 
  • evaoregon
    rednose skrev 2010-11-10 21:07:41 följande:
    Men men, min bästa vänninas mamma är advokat inom immigration och har nu lovat kolla lite på mina möjligheter att komma tillbaka. Hon säger att vi bla kan yrka på att jag redan bott 5+ år där och har alla mina studie/branchkontakter där...
    vi får se vad som händer helt enkelt.
    Det är nog inte omöjligt att komma hit den vägen.  Min man är advokat och han har en kollega som jobbar med immigrationsfrågor.  Han har lyckats med många fall som varit tveksamma.  I sådana kluriga fall kan det vara bra att anlita en advokat.
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-12 22:29:09 följande:
    Aha, då förstår jag, så det finns försäkringar som överhuvudtaget inte täcker graviditet och förlossning, även om man blir gravid efter att man tecknat försäkring?  Någon sådan försäkring kan vi ju inte ha. Det måste ju vara hemskt, hur har alla med lägre inkomst och oförsäkrade råd att få barn i så fall? Det måste ju vara ett antal människor... Eller är jag felinformerad som fått höra att det kan kosta runt 100 000 kr om man ska betala allt själv?
    Ja, det finns försäkringar som överhuvudtaget inte täcker förlossningar och graviditeter.  Rynkar på näsan  Det kan helt klart bli en ekonomisk katastrof för de som blir gravida och inte har någon försäkring som täcker. 

    Jag träffade för en del år sedan på en mamma som var egen företagare och hade en försäkring som inte täckte graviditet och förlossning.  Egenföretagare får ofta välja billigare och sämre försäkringar eftersom de måste betala hela försäkringen själva (ingen arbetsgivare som betalar).  Kvinnan hade valt att föda hemma med en barnmorska (någon som blir billigare och som ofta ändå inte täcks av en vanlig försäkring).  Nu blev förlossningen tyvärr komplicerad och hon fick snittas på sjukhus.  När sonen var drygt 2 år så betalade hon fortfarande av på den förlossningen...  Avbetalningsplaner finns...  En förlossning kan kosta hur mycket som helst om det blir komplicerat. 

    Om man har väldigt dålig ekonomi (typ ingen inkomst alls och fem barn) så kan man i vissa fall få sjukförsäkring betald av staten annars finns ju avbetalningsplaner. 
  • evaoregon
    Wagram skrev 2010-11-13 11:34:34 följande:
    Det där varierar väldigt beroende på vilket bolag samt vilken typ av försäkring man har. Ofta skräddarsyr försäkringsbolagen ett antal olika typer av försäkringar åt en viss arbetsgivare, och så får de anställda välja (eller så väljer arbetsgivaren åt dem) den som passar bäst.

    Viktigt att komma ihåg är dock att när man som i din mans fall anställs utomlands är försäkringen ofta en av de saker man kan förhandla om, lite beroende på arbetsgivaren naturligtvis. Om de är öppna för löneförhandling t ex kan han säga att han inte vill ha högre lön men en försäkring som täcker X, Y och Z. Om de väljer att anställa någon utomlands har de förmodligen väldigt stort behov av just den personen i organisationen, vilket gör att förhandlingsläget brukar vara ganska gott.
    Ja, det är mest USAbosatta med dåligt betalda jobb (eller egenföretagare) som har dessa försäkringar som inte täcker t ex förlossning och graviditet.  Jag jobbade t ex på en förskola där den enda försäkring som erbjöds var en som inte täckte graviditet och förlossning.  För en massa unga kvinnor i 20-årsåldern och några som fyllt 30..  Verkligen dåligt...  Rynkar på näsan  Då hade jag försäkring genom maken istället så det ordnade sig för mig, men det är inte alla som har det alternativet. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-12 23:02:57 följande:
    Eva: Oj, ja det låter ju inte så roligt, jag har inte tänkt behöva betala av för min förlossning så är det så illa så åker vi inte. Men om man har en försäkring, betalar man löpande för att man har försäkringen och sedan som en självrisk då? Eller en procent av kostnaden också? Jag som bor i Sverige har ju bara erfarenhet av sjukförsäkring för husdjur... Förstår att det kan skilja sig beroende på bolag, men vad är en vanlig kostnad att få betala själv? Om man tänker att man går på ultraljud och så innan också plus förlossning.
    Jag känner ingen som varit här i USA på "utlandsjobb" som haft en så dålig försäkring att den inte täckte graviditet och förlossning så den risken är närmast obefintlig (jag har träffat många utsända på nätet och IRL). 

    Eftersom jag bott i USA i 15 år så har vi haft en massa olika försäkringar och hur mycket man betalar och vad försäkringen täcker skiftar otroligt.  Med en del arbetsgivare så får man hela försäkringen betald medan man i andra fall själv får betala en del.  Hur man gör med andra än den anställde (fru/make och barn) varierar också ifrån att allt är betalt av arbetsgivaren till att man kan få betala hela beloppet själv.  Försäkringen brukar betalas varje månad. 

    När man går till läkaren så brukar man betala en summa på typ $ 10 till $ 25 per besök (beroende på försäkring).  En slags självrisk brukar också finnas för annat än vanliga läkarbesök så man kan få betala en stor del själv innan försäkringen gäller.  Sedan kan det vara en kostnad för t ex vaccinationer (typ $ 10 per gång).  Det kan också vara så att man får betala en viss summa (t ex $ 100) per dag som man är inlagd på sjukhus och varje gång som man besöker akuten.  För besök relaterade till graviditet kan man ibland behöva betala en klumpsumma.  Det kan också vara så att försäkringen täcker t ex 80 % av prover, röntgen etc och så får man betala 20 % själv.  Men det kan också ingå till 100 %...  Struligt det där.

    Det finns också ett stort antal försäkringsbolag.  Vissa har t ex sina egna sjukhus och då gäller försäkringen enbart på dessa sjukhus och hos dessa läkare.  Med andra kan du välja ganska fritt vilken läkare och vilket sjukhus du vill besöka. 

    Det är struligt, men det klarnar ganska snabbt.  De flesta brukar få info om detta i förväg om de flyttar hit (via arbetsgivaren).
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-12 23:02:57 följande:
     Förstår att det kan skilja sig beroende på bolag, men vad är en vanlig kostnad att få betala själv? Om man tänker att man går på ultraljud och så innan också plus förlossning.
    Det går inte att svara på för det kan vara allt ifrån noll till flera hundra, kanske tusen dollar.  Helt beroende på vilken försäkring. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-13 12:11:51 följande:
    Okej, jag förstår att det kan vara stora skillnader, men det var ett jättebra tips att yrka på att man vill ha en försäkring för just våra behov och istället avstå från andra förmåner om de verkar vara knussliga med det. Det som min man är specialiserad på inom sitt forskningsområde är väldigt smalt, som jag förstått det ca tio personer i världen (naturvetenskapligt område). Han kan såklart även bredda sig och jobba med en annan del av processen men om något av universiteten har behov av just det han doktorerat på så ser det nog ljust ut som du säger.
    Jag tror som sagt inte att det blir något problem med försäkringen, men helt klart har han möjlighet att förhandla om det inte ser bra ut.  Det är viktigt att kolla om man själv får betala viss del av försäkringen, hur mycket försäkringen täcker och vad ens egna kostnader blir. 
  • evaoregon
    rednose skrev 2010-11-13 20:50:28 följande:
    Som sagt, kusinen betalade närmare 3000 dollar per förlossning... Och då har hon riktigt bra försäkring via jobbet. 
    Men man kan ju föda på ett mindre bra ställe och få det mycket billigare oxå... Så som Eva säger det kan kosta lite vad som helst men de jag känner har betalat mellan 1-3000 dollar, inte inklusive Ultraljud... 
    Det beror helt på försäkringen och inte på var man föder.  Jag födde mina barn på ett väldigt bra sjukhus med eget rum etc och betalade inte alls så stora summor. 
  • evaoregon
    rednose skrev 2010-11-13 23:11:48 följande:
    Det är ju det jag menar... Det kan skilja sig otroligt men den största skillnaden är ju vilket ställe man väljer att föda på.
    Som jag sa, hon har riktigt bra försäkring men valde ett högt ansett ställe. 
    Så har det i alla fall inte funkat med de försäkringar som jag har haft utan de har betalt förlossningen på de större sjukhusen i staden och jag har kunnat välja fritt.  Samma kostnad oberoende av vad jag valt.  Jag har fött två barn här. 

    Den största skillnaden är vilken försäkring man har.  Om man t ex har Kaiser permanente så kan man enbart föda barn (och göra alla sjukbesök) på deras egna sjukhus, men om man t ex har Blue Cross Blue Shield och liknande försäkringar så kan man välja ganska fritt.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA