Inlägg från: evaoregon |Visa alla inlägg
  • evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    Hertha skrev 2010-11-14 23:15:22 följande:
    Sen är det alltid olika hur folk upplever det. Hittills har jag fått höra om de jättevarma dagarna i oktober (till skillnad från de svala dagarna i slutet av juli) att så är det aaaaaaaaldrig. Mycket ovanligt. Medan nästa snubbe säger att så är det aaaaaaaalltid (för dimman försvinner när det inte är lika stora skillnader i temperatur) .
    Då är det bättre med tabeller.  Pålitligare.  Flört
  • evaoregon
    Hertha skrev 2010-11-15 07:54:36 följande:
    Jovisst, tabeller är jättebra. Men jag har letat jättemycket efter mer detaljerat hur en månad ser ut och inte hittat det. Det enda jag funnit är average och även om vädret varit väldigt olika från ett år till ett annat så kan ju ändå snittet vara lika.
    Ja, mer detaljerade tabeller kan det vara svårt att hitta.  I vår dagstidning står det varje dag vad snittemperaturenär för under just den här dagen och när den kallaste och varmaste dagen var och när den inträffade.  Lite kul att läsa.  Glad
  • evaoregon
    Wagram skrev 2010-11-15 08:22:54 följande:
    Vi har haft Blue Cross Blue Shield PPO och varit väldigt nöjda med det. Men det beror också på varje specifik plan eftersom de som sagt skräddarsys för en viss arbetsgivare. 
    Vi har samma och är nöjda med det.
  • evaoregon
    Hertha skrev 2010-11-15 09:01:28 följande:
    Kitty, HMO är det typ Kaiser? För det är så vi uppfattade dem. Väldigt snarlikt det svenska systemet liksom.
    Kaiser är ett bra exempel, men med t ex Blue Cross kan man välja både PPO och HMO.
  • evaoregon
    Hertha skrev 2010-11-15 09:16:45 följande:
    Maken cyklar 1-2 ggr i veckan. Nackdelen är att han måste till en jätteviktig kund och deras lab typ varje dag. Hans företag har bilar han får låna (fick jag reda på idag) men då måste han ha fixat ett californskt körkort och det har han inte hunnit göra än. Att det är en nackdel hänger på att det är ca 8 km till jobbet och en mil till labbet. Allt i en perfekt triangel samt att han inte kan cykla direkt till och från labbet utan måste via jobbet...
    Det är nog ganska vanligt att ha det så.  Min man lånar också bilar som jobbet har när han måste köra någonstans i arbetet.  På så vis kan han cykla till jobbet och vi behöver bara ha en bil.

    Måste han klara av både teori och uppkörning för att ta körkort här?  Hur länge kan ni bo här utan CA körkort? 

    När jag flyttade till Oregon så fick jag ta både teori och uppkörning här och sedan när jag flyttade tillbaka till Oregon efter att ha bott i en annan stat så fick jag göra om teorin igen.  Tydligen så behöver alla som flyttar till Oregon ifrån andra stater göra teoriprovet här.  Väldigt olika ifrån stat till stat.
  • evaoregon
    Wagram skrev 2010-11-15 09:58:38 följande:
    Har ingen koll på just Kaiser, men många (de flesta?) försäkringsbolag verkar erbjuda båda typerna.
    Jo, precis.  I alla fall Blue Cross har båda.
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-15 10:38:08 följande:
    Okej, ja jag skrev att det gällde post doc men det var ju i mitt första inlägg så det borde jag kanske upprepat. Jag vet att man står långt ner i hierarkin som post doc, så vi får ju som du säger se vilka möjligheter som finns. Är det för dåliga villkor får vi stanna hemma och då får väl min sambo söka sig till industrin här i Sverige istället, för inom hans område är det iaf svårt att komma vidare inom akademin utan post doc. Det är över två år tills vi isåfall ska åka men jag är ute i god tid med mina frågor, så man kan ju hoppas att ekonomin hinner förbättras något innan det blir aktuellt. Men annars får vi ju låta bli, trist men sant. Man överlever nog att bli kvar i Sverige också även om det skulle vara roligt att få uppleva något annat under en tid .
    Angående försäkring så köpte vi själva en försäkring som täckte graviditet mm när maken under ett år jobbade på sin doktorsavhandling här i USA.  Det var inte jättedyrt, men försäkringarna har gått upp en del sedan dess.  När maken senare pluggade så fanns det bra och billiga försäkringar via hans universitet.  Men jag tror att det är olika vad universiteten erbjuder. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-15 09:43:32 följande:
    Om det kostar 60k att skeppa över saker så kanske vi inte gör det, vet inte om universitet är lika generösa med sådant som företag kan vara. Men vi kommer heller inte att köpa några nya möbler under tiden vi har kvar här och det vi har har vi haft nu i ca fem år och det är mest Ikeagrejer så inga förmögenhetr som går till spillo. Tack för länken, vi ska kolla där, behöver ju då ev hyra möblerat så måste kolla om det finns. 
    Jag tror nog inte heller att universiteten är så generösa, men det brukar vara lätt att hitta billiga möbler på craigslist och IKEA finns lite överallt här. 
  • evaoregon
    Mackenzie Grace skrev 2010-11-15 16:06:01 följande:
    Det finns BCBS HMO, BCBS PPO och likadant med Cigna. Som någon skrev, det beror helt på din arbetsgivare och hur mycket du vill spendera. Du kan ju få quotes på deras hemsidor, om hur mycket det kan kosta om ni väljer att själva skaffa försäkring på sidan om och inte genom er arbetsgivare.

    Jag gillar Cigna mycket bättre än BCBS men BCBS är mer välkänt i Amerika skulle jag tro.
    Ja, jag tror Blue Cross är större än Cigna.  En del beror det också på vilka som jobbar på arbetsplatsen.  Om de flesta anställda är yngre så blir försäkringen billigare för alla än om det rör sig om ett gäng anställda nära pensionsåldern.  Äldre=större risk för sjukdomar.  Det är nog därför en del universitet kan erbjuda billiga försäkringar till de runt 20.  Det är samma sak om man köper försäkring privat.  Försäkringen är mycket billigare om man är 25 än 55.  Kostnaden ökar hela tiden med åldern. 
  • evaoregon

    Cigna låter ju bra.  Det brukar vara så att man erbjuds en eller flera olika alternativ genom sin arbetsgivare.  Vi kan välja mellan två olika Blue Cross försäkringar och en med Kaiser permanente. 

Svar på tråden För alla som vill flytta till USA