Inlägg från: Seven Costanza |Visa alla inlägg
  • Seven Costanza

    För alla som vill flytta till USA

    evaoregon skrev 2011-07-11 06:40:57 följande:
    Jo, precis.  Vi pratar om samma sak, men indie hänger inte med.  Det var därför som jag länkade till hur det ser ut här i Portland där man anger hur många procent som får typ godkänt och väl godkänt på de statliga proven. 

    Givetvis baseras även lärarnas betygsättning av barnen på närvaro och resultat på de statliga proven.
    Okej. Jag är lärarstudent och anser inte att deltagande och närvaro är samma sak - dvs att när vi på skolan (på svenska)  pratar om deltagande i lektionerna menar vi att man aktivt deltar och då får man ofta ett bättre resultat, därav att jag trodde att saargr pratade om den bedömning lärarna gör av eleverna. Men nu när jag förstår att ni menar närvaro hänger jag med. Språkförbistring helt enkelt.
  • Seven Costanza
    rasajj skrev 2011-07-13 16:02:09 följande:
    Na, jag anser inte att deltagande och narvaro ar samma sak, Det racker itne med narvaro for att eleven ska prestera pa varken lokala eller nationella prov. Men det ar svarare for en elev att delta nar den itne ar narvarande.. Anser jag Sa den deltagande eleven raknar jag med ar ocksa narvarande.
    Jaja, ... när man använde ordet deltagande fick jag mot bakgrund av den svenska skolan och det svenska språket intrycket att det var läraren som gjorde bedömningen och att det då var vanliga betyg som åsyftades eftersom en skolmyndighet inte kan bedöma en elevs deltagande (t ex svara/ställa frågor, spela upp dramatiseringar) utan att vara på plats. Närvaro däremot kan självklart vara en egen kolumn som grund för rankning utan något inflytande från läraren eftersom det inte är en bedömningsfråga - antingen är man närvarande eller så är man inte det. Den deltagande eleven är självklart närvarande men den närvarande eleven är inte självklart deltagande, alltså är deltagande inte ett lättolkat ordval. Den här tråden är ju för oss som (ännu) inte bor i USA och det är ju då kanske inte så konstigt om man inte alltid  "hänger med" som Eva kallade det . Nu kan vi nog släppa detta.
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2011-07-13 22:08:17 följande:
    Det skulle inte funka om skolorna rankades efter vilka betyg lärarna gav eleverna för då skulle ju lärarna kunna ge elverna höga betyg så att skolan såg ut att vara väldigt bra.  De statliga proven funkar bättre.  Ofta görs de statliga proven (i alla fall här i Oregon) på datorn med typ tre olika alternativ att välja på.  När provet är klart så kommer det direkt upp på skärmen vilket resultat man hade. 
    Håller med, det är något jag inte gillar när det gäller "årets skolkommun" och liknande här i Sverige, att när man tar med betygssnitt i bedömningen riskerar detta ju att leda till betygsinflation för att man vill nå ett bättre rykte eller upprätthålla det goda rykte man har.
  • Seven Costanza
    yndra skrev 2011-08-14 10:50:38 följande:
    Hej!

    I slutet av veckan skickade vår advokat i usa in sonens och min I-130, vi har mao påbörjat vår långa väntan på att få flytta över till min man. Advokaten sa att det brukar ta ca 8-10 månader att få sitt visum men att mycket hänger på ambasaden i landet där man bor.

    Så jag undrar hur lång tid tog det för er som gått igenom denna procedur?
    Va, finns det inget annat visum du kan ha så länge så att ni kan bo tillsammans i USA eller måste man ansöka om just detta visumet och från utlandet? Jag trodde inte att det var så komplicerat när man väl var gifta, ens när det gällde immigrant visas. Hoppas det går mycket snabbare än 8-10 månader för er!
  • Seven Costanza
    Bruised skrev 2012-01-23 22:00:32 följande:
    Hej!
    Jag tänkte ber er om lite råd. Min man får kanske jobb i LA till sommaren för ett år framöver, det är inte klart ännu, men kanske blir så.
    Jag väntar just nu vårt tredje barn som kommer att födas i maj. Jag tänkte att det var perfekt timing, jag kan ha försörjning själv i USA från försäkringskassan här hemma och dessutom sysselsätta mig med bebisen eftersom att jag inte får jobba (som jag förstått det) som medföljande.  
    Men så hörde jag ett rykte att det inte går att få föräldrapenning i mer än 6 mån om man är utomlands...? Någon som vet? Och går det att komma runt det?
    Det är den knäppaste regeln jag hört talas om isf... Reste som föräldraledig med barn 2 men då i bara fyra månader.

    Om man fortsätter vara skriven i Sverige då? Kan man komma runt den här regeln då? Någon som vet? 
    Hej!
    jag har själv ställt liknande fråga till FK:s handläggare här på familjeliv och ja det är som du skriver. Kolla länken nedan:
    www.familjeliv.se/Forum-15-436/m59151608.html

    Vet inte om det går att komma runt, kan ju mycket väl räknas som bidragsfusk.
  • Seven Costanza
    Bruised skrev 2012-01-24 08:54:56 följande:
    Tack snälla! Han skriver ju om ett år, inte sex månader. Kanske bäst jag skriver en egen fråga där, tänkte inte på det. :)
    Ja jag vet inte varför han skrev så, jag har läst sex månader på annat ställe, fast nu när jag letar efter det igen på FK:s hemsida hittar jag bara om barnbidrag (utanför EU): "En tillfällig utlandsvistelse som varar längst 6 månader påverkar inte din rätt till barnbidrag. Är däremot vistelsen planerad att sträcka sig längre än sex månader upphör rätten till barnbidrag från Sverige redan vid utresan."

    Men ställ du en egen fråga och återkom gärna med svaret, jag är intresserad. Det jag fått som svar tidigare är att man är skyldig att skriva ut sig från Sverige. På hemsidan finns en blankett som man ska fylla i när man flyttar från Sverige och där man försäkrar på heder och samvete att man lämnar korrekta uppgifter och att man är skyldig att anmäla om dessa ändras, annars är det straffbart.
    www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/c93906da-6cae-4832-9fee-4193976c53bd/5459.pdf

    Således hade inte jag vågat ta med mig några barnbidrag/föräldrapenning utan att ha skriftligt på att det är lagligt, och man måste i blanketten uppge hur länge man tänker vara borta.
  • Seven Costanza
    Bruised skrev 2012-01-24 12:10:40 följande:
    Här är svaret. Fp verkar okej, men inte barnbidrag.

    www.familjeliv.se/Forum-15-436/m63182928.html

    Sedan fattar jag inte riktigt det där med att skydda SGI:n... 
    Okej, då går det kanske bra, men tänk bara på att du inte specificerat att det gäller USA... För det flesta förmåner är det nämligen skillnad på om det är inom EU eller utanför EU, och detta "glömmer" ibland FK att informera om, vet inte om de inte kan tänka på att informera om annat relevant än exakt det som faktiskt står i frågan eller varför de gör så. Så kolla upp detta noga så att det är okej även gällande USA. Angående att skydda SGI:n får du nog fråga igen, för om du åker med en nyfödd behöver man ju (åtminstone om man är  i Sverige) inte skydda någon SGI förrän barnet är över ett år. Så fråga om det är annorlunda om man är utomlands, dvs om man måste ta ut hela fem dagar i veckan även första året, annars är det ju dumt att göra det om du eller din man vill vara hemma med barnet längre tid och behöver spara dagar. Eller så uppfattade kanske inte handläggaren att det stod att barnet skulle vara nyfött när ni åker, eller menade att du behövde börja ta ut fem dagar i veckan efter ettårsdagen om barnet hinner fylla ett år under utlandsvistelsen.
  • Seven Costanza
    yndra skrev 2012-01-24 14:15:23 följande:
    Jag fick svaret att i usa går det "bara" att få med sig fp och barnbidrag i 6 månader.
    Precis vad jag hört, men är det inte så att det även förutsätter att man  är borta  max sex månader? Dvs jag har förstått det som att man kan inte vara borta mer än sex månader och ändå få FP för de första sex månaderna. Antingen är man borta max sex månader och får för dessa, eller så är man borta längre än så och får inget alls. En kompis till mig var i USA i nio månader för några år sedan nämligen och hon fick inte ta med sig någon FP alls.
  • Seven Costanza
    yndra skrev 2012-01-24 16:45:24 följande:
    Det man kan göra, även om många moralkärringar skulle kalla det för bidragsfusk, är att säga att man ska vara borta i 6 månader och då få med sig sin fp och barnbidrag. Sedan kan man i samband med att de 6 månaderna närmat sig sitt slut göra en ändring. Då får man inga mer pengar men blir heller inte återbetalnings skyldig. Man är i sin fulla rätt att förlänga sin utlandsvistelse!
    Men om man är gift och de får in en flyttanmälan från ens make där han sanningsenligt anger att han ska vara borta i två år, blir de inte misstänksamma då när man själv uppger att man ska vara borta exakt ett halvår? *moralkärring light*. Jag är helt med om att man (med lite tummande på det där med heder och samvete) skulle kunna mena på att den ursprungliga avsikten var att vara borta i ett halvår men att detta sedan förlängdes, det går ju inte att bevisa. De kan ju dessutom inte veta att makan ska vara borta lika länge bara för att man är gift, men ändå... Dock om de fattar misstankar kanske de har rätt att kolla upp hur länge man fått visum för, och då är det ju större risk att bli tagen för bidragsfusk. Men det kanske inte FK har möjlighet att kolla.
  • Seven Costanza
    Wagram skrev 2012-01-24 18:33:09 följande:
    Jag skulle tro att det är så att om FK fattar misstankar så är det upp till er att bevisa att den ursprungliga avsikten var att bara stanna sex månader (t ex genom att visa upp flygbiljett hem, jobb- eller lägenhetskontrakt
    eller liknande).
    Precis, så jag skulle nog inte våga mig på det utan då hellre avstå helt även om jag tycker att det är ett stelbent system.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA