• Musslan

    MÅSTE man ha barngrind för trappan??

    Min sambo och jag väntar vårt första barn och har funderat över det här med att ha barngrind på trappan. Alla våra vänner har det BÅDE upptill och nertill på trappan. Vi tycker att det verkar sååååå osmidigt, att behöva öppna eller klättra över de där grindarna hela dagarna.

    Varken min sambos eller mina föräldrar hade barngrind på trapporna när vi var små. Därför undrar vi förstås om man verkligen MÅSTE ha det... Hur klarade vi oss genom vår barndom utan grindar?!

    Är det verkligen så att alla barn klättrar i trappan hela tiden? Går det inte att lära dem att inte göra det?

    Vår trappa inne i huset är dessutom väldigt bred och inte alls brant, den är dessutom vinklad två gånger, så att säga. Så om man skulle trilla ner för den så trillar man bara typ sex trappsteg, sedan kommer det en vägg.

    Tacksam för synpunkter på detta. Är det nån här som skippat barngrind och som tyckt det funkat bra??

    Vill inte ha påhopp av typen "ni är barnmisshandlare", detta är bara menat som en FRÅGA, jag ville höra om det är NÅN överhuvudtaget idag som INTE har barngrind. Annars får vi såklart skaffa det, om man MÅSTE ha...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-08-31 23:06
    Tack för all bra feedback som är ärligt menad. Jag tar till mig av tipsen!

    Och er som skriver saker som "det fattar du väl själv" och "du behöver nog läsa en bok om barn innan du får ditt" ignorerar jag. Ni hade säkert bara en dålig dag.

  • Svar på tråden MÅSTE man ha barngrind för trappan??
  • KasperSixten

    om man inte vill ha grind så kan man ju lägga en platta p stegen i stället. vet att mina kusiner hade det, de hade 5 barn ganska tätt, de stora var för små för att öppna grinden själv men tillräckligt stora för att gå i trappan själv.

    de la en träplatta för de första stegen, denna platta hade håla för fötterna (så att man enkelt kunde gå på stegen ändå). lutningen gjorde att det inte gick att krypa på den utan att sakta och säkert kana ner igen.

    bara ett tips, till er som inte gillar grindar.

  • Tjollabolla
    KasperSixten skrev 2008-08-31 19:59:08 följande:
    om man inte vill ha grind så kan man ju lägga en platta p stegen i stället. vet att mina kusiner hade det, de hade 5 barn ganska tätt, de stora var för små för att öppna grinden själv men tillräckligt stora för att gå i trappan själv.de la en träplatta för de första stegen, denna platta hade håla för fötterna (så att man enkelt kunde gå på stegen ändå). lutningen gjorde att det inte gick att krypa på den utan att sakta och säkert kana ner igen.bara ett tips, till er som inte gillar grindar.
    Upp ja, men ner då?
    .?:*¨¨*:?.Älskade Milo 22/2 2007.?:*¨¨*:?. milosblogg.blogspot.com
  • modermadde

    vi skaffade grind men har i princip aldrig stängt dom.. den på nedervåningen använde vi aldrig å den där uppe hade vi mest stängd för att han inte skulle smita från oss inte av rädsla för att han skulle ramla ner. han ä superduktig på att gå i trappor å ja tror d har lite med att göra att han fick utforska dom lite själv..

  • bacca

    Små barn styrs av stoor nyfikenhet.. kan lova att även om du sagt "aja" tusen gånger då han/hon närmar sig trappen så betyder bara det att barnet KANSKE inte går dit när du ser.. Har du vänt ryggen till lär nyfikenheten ta över.. 1 trappsteg eller 77 spelar ingen roll, faller barnet olyckligt kan det oavsett resultera i bruten nacke om det vill sig illa, hur kan man ens överväga att chansa för att det är bökigt med grind??!! Om du tycker att ett så litet moment är för mycket jobb så hur skall du orka med allt det andra som faktiskt ÄR jobbigt?! Håller med tjollabolla, läsa lite vore kanske inte så dumt...

  • Abessiniern

    Visst kan man försöka att få ett litet barn att förstå att trappen inte är ett ställe där man ska vara. Men i alla fall min erfarenhet är att sånt man inte vill att de ska hålla på med blir extra intressant. Man kan ju heller aldrig lita på ett så litet barn. Bara föra att det aldrig har varit intressant med trappan förrut, så kan man inte lita på att just idag när mamma är på toa, svarar i telefonen etc. så är det inte intressant. Jag skulle klart skaffa grind, både uppe och nere.

  • Stavbom

    vill man undvika allvarliga olyckor å dödsfall kan det vara bra att ha grind men annars behöver man ju inte ha det å bälte i bilen kanske är ondödigt med det fanns ju inte förr heller? (ironi) jag tycker själklart att ni ska skaffa en grind.....bir jobbit att passa hela tiden för det är ju inte bara det att dom leker i trappan när de är små kan de ju faktist trilla,ramla,tappa balansen vid trappan med.

  • Bubbilub

    Vi har inte haft grind nere, och det har gått bra. Vi har dock fått passa rätt mycket där och trappen är på nedervåningen i en del av huset vi inte är så mycket i. Där uppe hade vi aldrig klarat oss utan grind. Sonen springer fram till trappen så fort han hör att någon är på väg upp. Jag hade varit mycket orolig utan grinden.

    Sonen är jätteförsiktig och backar ner för minsta lilla kant. Men plötsligt en dag tog han ett steg rakt ut för vår trapp utomhus. Den är tre steg hög och han slog sig rätt illa. Det blödde och hela ena kinden var ganska uppsvälld.

  • Pormoicheia

    Hellre böka med en grind och veta att barnet inte kan ramla ned för trappan än att plötsligt en dag sitta där med ungen på akuten och soc i hälarna...

  • FruMähler

    vi var 14 barn å mamma å pappa hade aldrig grind.....men vi komma ha det...en sak mindre att oroa sig för..ett säkert hem är ett lugnt hem

  • Renoveringsobjekt

    Vår tjej har precis börjat krypa och vi satte upp grindar för en vecka sedan. Det tar väl cirka tre dagar så har man vant sig och "ser" inte grindarna längre. För oss var det en absolut nödvändighet för alternativet så hon inte ska skada sig är att passa henne HELA tiden och då kan man ju varken gå på toaletten eller laga mat osv. Vi har till och med satt upp en grind till köket (vi har öppen planlösning och ingen dörr till köket). Det hade jag inte trott att vi skulle behöva men nu har vi barnsäkrat köket (bland annat med proppar i eluttagen, och spärrar till köksskåpsdörrar mm) och så har vi grinden som sagt. Det gör att jag kan lämna henne på golvet i köket tryggt när jag exempelvis lägger i en tvättmaskin etc. Hon har också en gåstol som hon kör runt med som hejsan och jag vill inte tänka på vad som hänt om hon kört ned med den i källartrappan. Vi har alltså grind ner till källaren, grind upp i trappan, grind på övervåningen och ner samt grind till köket. Så kan det gå! Du MÅSTE absolut ha grind. Annars får du ingen ro. Vi hade grind under uppväxten både upp och ner. De satt i många, många år kan jag säga (inte minst för att brorsan gick i sömnen). En tröst om du är noga med hur det ser ut hemma (som jag är) - DU VÄNJER DIG och ser dem inte efter ett tag. Ett tips som ligger lite närmare i tiden för digär att ALLTID HA EN HAND PÅ BEBISEN PÅ SKÖTBORDET. Hur liten han/hon än är. De kan börja vända sig och åla sig när de är riktigt små... Bromsa barnvagnen också... Lycka till!

Svar på tråden MÅSTE man ha barngrind för trappan??