• Musslan

    MÅSTE man ha barngrind för trappan??

    Min sambo och jag väntar vårt första barn och har funderat över det här med att ha barngrind på trappan. Alla våra vänner har det BÅDE upptill och nertill på trappan. Vi tycker att det verkar sååååå osmidigt, att behöva öppna eller klättra över de där grindarna hela dagarna.

    Varken min sambos eller mina föräldrar hade barngrind på trapporna när vi var små. Därför undrar vi förstås om man verkligen MÅSTE ha det... Hur klarade vi oss genom vår barndom utan grindar?!

    Är det verkligen så att alla barn klättrar i trappan hela tiden? Går det inte att lära dem att inte göra det?

    Vår trappa inne i huset är dessutom väldigt bred och inte alls brant, den är dessutom vinklad två gånger, så att säga. Så om man skulle trilla ner för den så trillar man bara typ sex trappsteg, sedan kommer det en vägg.

    Tacksam för synpunkter på detta. Är det nån här som skippat barngrind och som tyckt det funkat bra??

    Vill inte ha påhopp av typen "ni är barnmisshandlare", detta är bara menat som en FRÅGA, jag ville höra om det är NÅN överhuvudtaget idag som INTE har barngrind. Annars får vi såklart skaffa det, om man MÅSTE ha...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-08-31 23:06
    Tack för all bra feedback som är ärligt menad. Jag tar till mig av tipsen!

    Och er som skriver saker som "det fattar du väl själv" och "du behöver nog läsa en bok om barn innan du får ditt" ignorerar jag. Ni hade säkert bara en dålig dag.

  • Svar på tråden MÅSTE man ha barngrind för trappan??
  • Freiya

    vi har bara grind på nedervåningen, inte där uppe.
    hade en låda ståendes framför trappan där, lika osmidigt det iofs.
    men sen dottern lärde sej gå så har hon fått öva på att gå i trappen. så hon kunde det tididgt.
    men sen kan man ju tänka på att man slipper springa efter barna hela tiden när man vet att de inte kan trilla ner för trappan. man behöver inte hålla stenkolla precis hela tiden. tex så ska det självklart upp för trappen när mamma sitter på toa :)
    de kan ju råka åka ner med gåstol och sånt också. ingen hit!

  • MiaP

    Vi har aldrig haft grindar i vår trappa. Den enda som stått på huvudet nerför den är jag Våra barn lärde sig jättetidigt hur man kryper upp och ner i trappan. Ska också tillägga att den behöver renoveras och består av brun filtmatta så man halkar inte i den.

  • Sennaboo

    Vi har skippat många av säkerhetsgrejorna och valt att ha koll på barnen istället. Dock har vi valt en grind i trappan. Skulle vara nervös varje gång jag satte mig på toan ifall jag inte hade haft en grind. Trappor är rätt spännande!

  • LickMeUp

    har grind innan hallen och den branta trapp som går uppför.
    men det är när grinden är för och han lyckas öppna den (sonen är 16 mån) som han smiter upp. är grinden öppen så står han mest i hallen och leker med skorna, eller sitter på första trappsteget.

    så att ha en grind tror ja lockar fram nyfikenheten mer.
    samma med staket, det är nåt vi heller inte ska skaffa, tror mer att de lär sig att inte springa ut på gatan om man är med dom och talar om. med ett staket ökar nyfikenheten. (självklart beror det ju på vart man bor...)


    Fruntimmer är som madrasser mä hôl i
  • Majuni

    Klart att ni ska ha grind, det går fort som attans uppför och det går minst dubbelt så fort nerför....
    Har inga trappor i lgh jag bor i, men direkt när min prins började går satte mormor o morfar upp grind hemma hos dem och det är sååå skönt att inte behöva passa hela tiden, och där är vi bara ibland.. skulle aldrig stått ut att inte ha haft grind hemma i vardagen!

  • päronblomman

    Har ettåriga tvillingar, trevåningshus, sammanlagt 5 barn och många grindar. Upplever inte grindarna som något problem. En del barn är försiktiga av sig. Vår nr 3 var det, och storasystrarna glömde ständigt att stänga grinden. Det slutade med att vi hade grindarna stående öppna.Detta efter att han blivit 1 1/2 år el så. Dock ramlade detta barn nedför denna trappa MÅNGA gånger. (Säkert 15 ggr el så)DOCK med långa mellanrum, sista gången då han var 4 år el så. Han har haft änglavakt, och inte skadat sig förutom blåmärken.
    Nu har vi fasta grindar.Jag kommer nog låta dem sitta uppe rätt länge. Inbillar mig att man får snygg rumpa av att kliva över grindar. Tror ni inte det?

  • Tjollabolla
    Freiya skrev 2008-08-31 21:57:53 följande:
    vi har bara grind på nedervåningen, inte där uppe.hade en låda ståendes framför trappan där, lika osmidigt det iofs.men sen dottern lärde sej gå så har hon fått öva på att gå i trappen. så hon kunde det tididgt.men sen kan man ju tänka på att man slipper springa efter barna hela tiden när man vet att de inte kan trilla ner för trappan. man behöver inte hålla stenkolla precis hela tiden. tex så ska det självklart upp för trappen när mamma sitter på toa :)de kan ju råka åka ner med gåstol och sånt också. ingen hit!
    Min kusin gjorde det, när hon var 7 månader. Hennes pappa hade glömt stänga grinden ett kort ögonblick och hon for ner för trappan med gåstolen. I ett dygn var det ingen som visste om hon ens skulle överleva. Så nej, det är verkligen ingen hit...
    .?:*¨¨*:?.Älskade Milo 22/2 2007.?:*¨¨*:?. milosblogg.blogspot.com
  • Lishon

    Ja era hemska barnmisshandlare!

    Skämt åsido så måste ni nog ha grind annars får ni ju springa och passa heeela tiden. För eran egen skull bör ni ha det annars kan ni ju inte göra någonting annat och kunna slappna av. När barn börjar klättra så klättrar de hela tiden.

  • auti

    Hej hej!

    Jag förstår att du tycker att det verkar bökigt att kliva över o öppna hela tiden, men det är nog jobbigare att hela tiden vakta trappan.

    Vi kommer att ha grind både uppe och nere men inte ha de stängda hela tiden. Men när jag är på övervåningen med barnen så vill jag kunna gå på toa utan att ta med mig lillen. Det fungerade bra med vår stora och jag hoppas det går bra denna gången också =)

  • Renoveringsobjekt

    Jag känner mig som systrarna Kallur när jag kliver över grindarna. Tror också att det ger snygg rumpa

  • astalacasta

    Vi har haft grind uppe men inte nere. Det är skönt att inte behöva passa hela tiden, utan tex kunna gå ner och lämna ungarna däruppe en stund. Vår övervåning är väldigt barnvänlig.

    På nedervåningen lämnar vi aldrig honom utan uppsikt, i alla fall inte i rummet där trappen är. Det är för nära kök och matrum, och vårt kök är inte barnvänligt. Så där behöver vi ingen grind.

    Om vi har behövt blockera trappan ändå, tex för att få sitta och äta i lugn och ro utan att springa och hämta ner klättrande unge från trappan hundra gånger (man ser trappan från matbordet) så har vi tex parkerat vagnen i vägen för trappan.

  • Majuni
    Renoveringsobjekt skrev 2008-08-31 22:28:09 följande:
    Jag känner mig som systrarna Kallur när jag kliver över grindarna. Tror också att det ger snygg rumpa
    bara du inte ramlar har sett att även fast det finns grind kan man ramla..
  • Suskiv

    Det är ju upp till var och en. Men mina barn har från första början gillat trappor. Nu bor vi på ett plan så det är bara trapporna i trapphuset som är spännande men det går på en halv sekund så är de halvägs upp i trappen. Vi ska dock snart flytta till boende med trapp inomhus och det blir grind både uppe och nere. Känns som det enda lugna alternativet. Jag vill inte ha nått barn nerrasande i trappen.

    Hur många grindar som behövs beror ju på hur och vart trapporna går. Vi kommer ha kök och vardagsrum nere och sovrum uppe så då behövs grindar både uppe och nere.

    Svärisarna fick sätta upp grind i sin trapp eftersom annars var nån tvugen att sitta i trappen hela tiden för att plocka ner barn som ville klättra.

    Ja mina föräldrar hade grind i trappen. Men de behövdes endast en grind en på övervåningen då vi på nerevåningen endast hade hall.

  • Elyelle

    TS:Vanta och se, om ni behover det. Det beror pa layouten i ert bostad, hur aktivt ert barn ar och hur mycket ni gillar att springa efter barnet varje dag.
     Vi skaffade inget innan vi behovde det. Grind upptill pa cementtrappan till kallaren skaffade vi inte foran sonen kunde krypa fort och det blev lite svarare att halla koll pa honom varje sekund. Vi kopte en grind, som man oppnar med en fotpedal och tycker den ar hur smidig som helst.

  • Korint

    Vi har precis som TS en förhållandevis snäll trappa, bred, relativt flack och rak med en 180-graderssväng på mitten. Själva trappan svänger alltså inte, de trappor som svänger blir ju väldigt branta i innerkurvan.

    Hur som helst, vi hade grind när L började krypa. Han fick gärna krypa och klättra i trappan under uppsikt vilket han gjorde mycket. Vi lärde honom att backa ner, alltså krypa baklänges nerför. Det är som flera skrivit skönt att ha grinden på plats så man kan stänga om man ska på toa exempelvis, eller står och lagar mat, ellar har andra trappovana barn på besök. När L var säker på trappklättrandet hade vi grinden öppen i princip hela tiden, från att han var knappt ett år. Däremot fattade han inte att man inte bör köra utför trappan med diverse åkdon, typ Bobbycar och dylikt. (Fast han hann aldrig göra det) Vi skruvade upp en bräda istället framför trappan så att han inte kunde köra utför. Han måste dessutom stanna upp och hålla sig trappräcket innan han kliver över, så han rusar inte fram helt hejdlöst som han nog skulle kunna göra nu ytterligare ett år senare...

    Har man inte en för lång och alltför svår och svängd trappa tror jag det är bra att öva dem på säker trappteknik. Men de ska ju självklart inte vara så att de kan skada sig allvarligt. Hade jag haft en trappa längre än 6-7 steg hade jag nog inte vågat.

    Jag tror dessutom att trappkrypning och klättring är väldigt nyttig för koordination och motorik.

  • Lallamen

    Vi har haft trappa när de två yngsta varit bebisar. Med Alva hade vi aldrig någon grind här nere utan bara uppe. Hon var inte den typen som stack iväg på egna upptäcktsfärder utan hängde mamma i kjolarna mest hela tiden. Hjalmar däremot behövde stoppas så då hade vi grind tre-fyra månader tills trappkrypningen satt ordentligt. Vi har låtit dem börja öva att krypa i trappan så fort klättringsstadiet börjat och det har gått ganska fort tills även "nedfarten" gått till på ett säkert sätt.
    Min systers svärmor hade inte grind till någon av sina fem barn utan så fort bebisen började krypa så gjorde resten av familjen det också - i trappen alltså. i några veckor så kröp hela gänget när de skulle upp och ned och det gick illa kvickt tills även den yngste fattade galloppen.
    Ni får helt enkelt vänta och se vad er knodd har för inställning till trappen och då tror jag ni ganska snabbt märker om det blir nödvändigt med grind eller inte.

  • eir

    Vi har just satt upp en grind upptill i vår trappa, just nu mest för besökande barn som inte är vana vid trappa så att deras föräldrar kan slappna av lite när de är här. Vår lille kille kryper inte än på ett tag. Men det är intressant det du säger, vi hade aldrig grind i det hus eller den sommarstuga jag växte upp i och varken jag eller min bror har någonsin ramlat nerför någon trappa. Jag måste fråga mamma hur hon gjorde om det var ständig passning eller om vi lärde oss tidigt eller var barn som helt saknade nyfikenhet!

  • Tjohalia

    Jag tror att det blir väldigt svårt och kämpigt utan grind. När dom är så stora att dom börjar upptäcka trappan är dom samtidigt alldeles för små för att förstå att det kan vara farligt.
    Min dotter ramlade 2 steg en gång (hon hade hunnit gå upp två steg när jag upptäckte att grinden ej var stängd och hon blev förskräckt när jag kom springandes och gick rätt ut) och hon slog sej rätt ordentligt från den lilla höjden. En barndomskompis till mej bröt nyckelbenen när han var i 1-2 års åldern, även han föll från andra trappsteget så det behöver inte vara mycket för att dom ska göra illa sej....

Svar på tråden MÅSTE man ha barngrind för trappan??