• Anke

    2-3årstrotset Stödgrupp

    Välkommen till stödgruppen för föräldrar med barn som är inne i trotsåldern.

    Här kan vi skrika ut lite, och ventilera tankar. Man kan be om tips och råd om man vill, men främst är det till för att få ur sig sin frustration.

    Välkomna


    ♥Nora 060810♥Bf 090503♥
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-10-27 09:18
    Ett bra citat

    Barnet vill mycket, vill inget och vet inte vad det vill och handlar därefter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-22 19:30
    Ny tråd; www.familjeliv.se/Forum-3-168/m40600467.html
  • Svar på tråden 2-3årstrotset Stödgrupp
  • mammaniskogen

    Är så lycklig över denna tråd... har en trotsig treåring, en mini tonåring på fem och en kolik bebis... så skönt att inte vara ensam!

  • E L I
    Anke skrev 2008-11-30 20:05:32 följande:
    ok ja jag tycker det är så svårt att veta hur man ska göra...
    man vill ju inte tjata o truga o ha sig, samtidigt så känns det så trist när man kanske stått o lagat mat o haft sig... så äter han inte ett jota men det är väl bara att härda ut antar jag!
  • Anke
    E L I skrev 2008-11-30 20:51:09 följande:
    ok ja jag tycker det är så svårt att veta hur man ska göra... man vill ju inte tjata o truga o ha sig, samtidigt så känns det så trist när man kanske stått o lagat mat o haft sig... så äter han inte ett jota men det är väl bara att härda ut antar jag!
    det skulle jag säga faktiskt. lägg ingen fokus på maten just nu, som sagt, finns många kamper som man ska kämpa
    ¨ ¨*:+..+¤+:.:Nora 060810 ♥ Pricken Bf 090503¨:.:+¤+..+:*¨¨ ¨
  • MuminMy
    E L I skrev 2008-11-30 20:51:09 följande:
    ok ja jag tycker det är så svårt att veta hur man ska göra...man vill ju inte tjata o truga o ha sig, samtidigt så känns det så trist när man kanske stått o lagat mat o haft sig... så äter han inte ett jota men det är väl bara att härda ut antar jag!
    Jag tycker det är jätteviktigt att inte ta strid om maten. I vår familj behöver man inte äta om man inte är hungrig, varken vuxna eller barn, maten som blir över fryser vi in så den kommer till användning senare eller en annan dag.  Mat får aldrig bli ett maktmedel. Det är också viktigt att barnet lär sig känna igen och respektera sina hungers- resp. mättnadskänslor för att förebygga framtida ätstörningar.

    Det vi dock avkräver sonen är ett avslut på måltiden, han "tackar" för maten och går och då vet vi och han att det är färdig-ätit. Ibland går han iväg och då frågar vi om han vill tacka och då kommer han ju på att han vill äta mer så då kommer han tillbaka och gör det.

    Har han inte ätit nåt får han inget annat inom 15 minuter men sedan kan han få ett extra mellanmål, jag berättar då ifos ofta att anledningen till att det känns som det gör i magen nu är att han inte åt förut. Tittade han på tv före maten får han inte göra det igen förrän alla har ätit färdigt (så han inte går ifrån bara för att få titta på tv).
    En enda solstråle är nog för att driva bort många skuggor. /Franciskus
  • SuperSalle

    Har en tjej på 2,5 år som har blivit jättejobbig att natta. Innan har vi bara gått o lagt henne, läst en bok och sagt godnatt och sen har hon somnat av sig själv.. Nu kan vi hålla på i 1-1,5 timme och säga till henne att gå tillbaka till sitt rum o lägga sig.. När min man ska natta henne är det skrik och gråt efter mamma och hon är extrem mammig annars också. Det är mycket "Sluta pappa!" "Nä pappa!" och "Min mamma!" här hemma just nu, men vi väljer ändå att ta fighterna med att pappa nattar, byter blöja, leker mm för att hon inte ska få bestämma allt.
    När vi ska ta på henne ytterkläder tar hon jackan och kastar in den i garderoben.. tror hon har hamnat i trotsåldern kanske.. ;0)
    Frågan är om det är värt det att läsa nån bok om fenomenet eller bara vänta ut det hela?

  • Skogsrå

    SuperSalle, vi har precis samma läggningsproblem med vår tjej som blir 3 i januari, och har haft det i nästan ett år nu *suck*. Hon sover dock fortfarande i vårt sovrum (fast i egen säng). Det är enormt tröttsamt med stress för att nattningen ska ta så lång tid varje kväll. Ibland tänker jag att "det är ju bara en kort period, det är ändå ganska mysigt att ligga och prata i sängen eller somna tillsammans", men det finns trots allt saker som man behöver göra som vuxen på kvällstid... Det känns också jobbigt att min man kan säga att han ska gå ut på en promenad, medan jag inte ens får gå på toaletten innan hon somnat vissa kvällar.
    Jag tar tacksamt emot tips jag med.

  • E L I
    MuminMy skrev 2008-11-30 22:14:36 följande:
    Jag tycker det är jätteviktigt att inte ta strid om maten. I vår familj behöver man inte äta om man inte är hungrig, varken vuxna eller barn, maten som blir över fryser vi in så den kommer till användning senare eller en annan dag.  Mat får aldrig bli ett maktmedel. Det är också viktigt att barnet lär sig känna igen och respektera sina hungers- resp. mättnadskänslor för att förebygga framtida ätstörningar. Det vi dock avkräver sonen är ett avslut på måltiden, han "tackar" för maten och går och då vet vi och han att det är färdig-ätit. Ibland går han iväg och då frågar vi om han vill tacka och då kommer han ju på att han vill äta mer så då kommer han tillbaka och gör det.Har han inte ätit nåt får han inget annat inom 15 minuter men sedan kan han få ett extra mellanmål, jag berättar då ifos ofta att anledningen till att det känns som det gör i magen nu är att han inte åt förut. Tittade han på tv före maten får han inte göra det igen förrän alla har ätit färdigt (så han inte går ifrån bara för att få titta på tv).
    tycker jag låter bra. nog bara att jag o min man har olika syn på detta
    jag tycker som du, att det finns andra strider att ta som är bra mkt viktigare! Han äter ju när han blir hungrig. jag brukar låta honom gå från bordet efter han tackat. Han får ingen annan mat i stället, men som du säger så brukar jag ge mellis lite tidigare än jag annars hade gjort.
    min man tycker dock att om han ätit dåligt så behöver han absolut inte äta upp ALL mat men han tycker han ska smaka på den i alla fall... men jag får väl visa honom alla inlägg om detta
    Grejen är väl att jag alltid är den som tar strider angående det ena och det andra eftersom det är jag som är hemma, medan detta är den "enda" striden som han tar...

    tack för tipsen

    En annan fråga: om de får för sig att bara äta EN sak, typ köttbullar... får de det då? eller lagar ni nåt annat?
  • Bellatrix

    Vi har också problem med läggningen... kan ta timmar! Ibland kan hon ha sovit för länge på dagen, men oavsett om hon sovit lite, mycket eller inte alls så är hon alltid vaken sent. Håller med om att det är stressande när läggningen tar sån tid, och disken, tvätten och annat står och väntar! Vi får dessutom aldrig någon tid bara vi vuxna. (förutom så här sent på natten)

    Tror inte det finns nån enkel lösning, bara: tydliga rutiner, samma varje kväll, att de inte sovit för mycket på dagen, att de varit ute och varit aktiva under dagen (men inte överstimulerade), att man varvar ner på kvällen, undviker socker på kvällen... fast allt detta har ju inte hjälpt oss. Kanske är det bara en fas hon går igenom nu när hon är i en intensiv utvecklingsperiod.

  • Anouschka

    E L I skrev 2008-11-30 23:01:50 följande:


    En annan fråga: om de får för sig att bara äta EN sak, typ köttbullar... får de det då? eller lagar ni nåt annat?
    Jag skulle ALDRIG drömma om att laga olika mat till oss. Antingen äter hon det som serveras - det finns ju alltid något på tallriken som jag vet att hon tycker om, även om det "bara" är tomater eller gurka - och provar på det andra om det är något nytt, eller så äter hon inte den måltiden. OM hon inte äter kan hon få en frukt eller en macka då vi andra är färdiga, men normalt sett så har hon inte "tid" att äta alls de gånger då hon inte vill äta, allt annat är så viktigt just nu.
  • E L I
    Anouschka skrev 2008-12-01 04:28:30 följande:
    E L I skrev 2008-11-30 23:01:50 följande: Jag skulle ALDRIG drömma om att laga olika mat till oss. Antingen äter hon det som serveras - det finns ju alltid något på tallriken som jag vet att hon tycker om, även om det "bara" är tomater eller gurka - och provar på det andra om det är något nytt, eller så äter hon inte den måltiden. OM hon inte äter kan hon få en frukt eller en macka då vi andra är färdiga, men normalt sett så har hon inte "tid" att äta alls de gånger då hon inte vill äta, allt annat är så viktigt just nu.
    ok samma som här då! Vi lagar inte heller nåt annat utan han får äta det vi äter. Ibland kan han få nån frukt eller en macka om han inte äter maten, men oftast får han vara utan!

    Angående det här med nattning som några skrivit om.
    Vi har också haft en sån period för några veckor sedan. Trots att sonen ALLTID varit lätt att lägga. Då var det också att han sprang upp 1000 ggr o det var det ena med det tredje som han ville ha t ex pappa (som jobbar alla vardagskvällar så han kunde givetvis inte komma o natta!), vatten, välling, sjunga, läsa mm mm
    Vi körde den vanliga nattningsrutinen... sedan när han kom upp så var det ca 3-4 ggr som jag(vi) stannade kvar hos honom...kanske läste eller sjöng en extra gång, men när dessa 3-4 ggr hade passerat den kvällen så "ignorerade" vi bara honom. När han kom ut så följde vi med honom in, stoppade om honom o gav honom en puss osv men sa ingenting och han fick absolut ingen mer "nattning"... första kvällarna sprang han ut från rummet många gånger, men bara efter ett par kvällar så upptäckte han att det inte var någon idé.
    Ni kanske testat detta, men ett förslag bara! nu lägger vi honom bara o har vår "rutin" sedan sover han gott!
Svar på tråden 2-3årstrotset Stödgrupp