Forum Familjerätt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Skilsmässa när bara en vill? Hur går det till?

  Tor 4 dec 2008 14:20 Läst 10908 gånger Totalt 40 svar
  Ellen0­7
  Visa endast
  Tor 4 dec 2008 14:20

  Kan en skilsmässa gå igenom utan att jag lyfter ett finger? Jag vill inte skiljas utan det är min man som tagit initiativ till separationen. Hur ser gången ut, praktiskt och tidsmässigt om jag så att säga "inte bidrar" till den juridiska processen. Det känns svårt att beställa personbevis, skriva under etc. när det hela är mot min vilja. Vi har en dotter som är ett år så betänketid på sex månader blir det ju. Men hur blir det rent praktiskt? Går skilsmässan igenom och när även om jag inte skriver på eller gör något alls? Tacksam för svar från någon med erfarenhet.

 • Ellen0­7
  Visa endast
  Tor 4 dec 2008 16:04 #21

  Nej, jag vill inte straffa honom genom att inte medverka. Det är bara det att jag vill att han tar sitt ansvar på ngt sätt. Jag vill att det ska vara tydligt. Nu har jag varit tvungen att flytta och ta allt det praktiska, mot min vilja. Att driva den juridiska processen dessutom är mer än vad jag står ut med.

 • Anonym (jag)
  Visa endast
  Tor 4 dec 2008 16:08 #22

  Jag förstår alla dina tankar som du just nu, man får sååå många konstiga tankar och man känner att man vill dra i varje halmstå man kan! Det är en tid som är så nu!
  Du kommer att tänka helt annorlunda sen!! Tro mig!

 • Tor 4 dec 2008 16:40 #23

  Hej ts

  jag är mitt uppe i karusellen jag med..
  skilsmässa utan min vilja...

  Han som lämnat mig och barnen.
  Jag har inte brytt mig skaffa personbevis som han vill att jag ska göra...jag skiter i det där! Jag vill inte,då får han göra allt.
  Jag gör det för min egen skull...

  Precis så där tänker jag om allt praktist och sånt man måste behöva stå ut med för att han vill skiljas...
  Jag förlorar han,mina pojkar halva året( han vill ha varanna vecka)jag får flytta,sämre ekonomi,mister kontakten med hans underbara släkt....inget av det där vill ju jag..

 • Anonym (XXXXX­)
  Visa endast
  Fre 5 dec 2008 09:56 #24

  Precis sådär tänkte min kompis, hon tänkte inte skriva under skilsmässopapprena för det var han som ville och hon ville kunna säga till barnen att det var HAN som ville det här och inte hon. Hon fick hem papper att hon skulle bli bötfälld eller stämd i rätten (kommer inte ihåg exakt) om hon inte skrev under. Så hon fick eld i baken och skickade in papprena illa kvickt. Så du kan inte bara strunta i det.

 • Anonym (va??)
  Visa endast
  Fre 5 dec 2008 10:00 #25

  Varför vägra skriva på skilsmässopapper?! Vill du hålla relationen på en god nivå i framtiden, vilket du borde göra då ni har barn tillsammans så skriver du på. Skilsmässa blir det i vilket fall som helst och det kommer bara att ligga dig ifatet om du börjar strula. Om jag var du skulle jag vara så smidig som möjligt för att det inte senare ska bli tjafs om barnen.

 • Fre 5 dec 2008 10:12 #26

  TS, jag beklagar verkligen det du går igenom. När det är bäcksvart tror man att livet är slut,men man vet aldrig vad som finns skrivet i ens livsbok. När jag blev lämnad efter 10års förhållande för en annan kvinna(nästan alltid anledningen till att män bryter upp) var jag ofrivilligt barnlös,ensam och jätte sorgsen. 2 år efter det träffade jag en underbar man(fattade inte att ett förhållande kunde vara så underbart), idag är vi gifta har en dotter på 7,5 månad och är varandras "själsfränder" hur töntigt det än låter. Detta kanske måste hända,för att du ska kunna träffa din drömman. Lycka till TS, hoppas att det onda går över fort.

 • Fre 5 dec 2008 10:25 #27

  Jag har varit i din sväng två gånger, ville absolut inte skriva på. Det spelar ju tydligen ingen roll om båda skriver på eller inte och då tycker jag som du att det är en markering. Men i båda mina fall så har jag skrivit på till slut, jag gav upp liksom. I det senaste fallet så skrev jag på och straxt efter blev vi ihop igen så papprena ligger väl någonstans. Jag sade henne att det är lika bra jag skriver på för jag menade att jag älskar ju henne ändå och det är ändå bara ett papper trots allt. Men att tro att man blir ihop igen som vi blev är ju för mycket att sia om i andra fall. Men gesten att skriva på trots att man älskar "skadar" nog den andra mer. Att osjälviskt låta den älskade gå.

 • Fre 5 dec 2008 12:15 #28

  Om du vägrar skriva under så kan han skicka in en egen ansökan om skilsmässa. Då kommer du att få hem ett papper med delgivningskvitto som du ska skriva under och skicka in. Från den dagen som du skrivit under det kvittot räknas betänketiden. Betänketiden är minst 6 månader och högst 1 år. Om du vägrar skriva under delgivningskvittot så kommer tingsrätten till sist att skicka ut en stämningsman som får försöka få tag på dig och lämna över skilsmässoansökan.

  Sen när betänketiden har gått så räcker det att bara han skickar in en ansökan om fullföljan av skilsmässa. Du får du ett brev hem där det står att han vill fullfölja skilsmässan och om du inte svarar på det så blir ni skilda. Även om du svarar så blir ni skilda. För man har rätt till skilsmässa efter betänketiden.

  Så det enda du kan göra är att dra ut på datumet från vilket betänktetiden ska räknas från.

 • Anonym (tvärt­om)
  Visa endast
  Fre 5 dec 2008 12:27 #29

  skriv på papprena och visa han att du kan klara dig själv genom att inte engagera dig i onödiga samtal. Bråka inte om detta utan låt han gå så kanske han inser sina känslor. Du får han ju bara att gilla dig ännu mindre genom att du inte samarbetar...

 • Anonym (!)
  Visa endast
  Lör 6 dec 2008 02:47 #30

  Ni har betänketid i 6 månader men sedan kan skilsmässan gå igenom utan din underskrift.

 • Lör 6 dec 2008 12:22 #31

  jag är skild, var jag som begärde skillsmässa fixade med allt
  min x vägrade å menade på att han inte hadde fått nåra papper alls,
  han vägrade skriva på nått.
  men den gick igenom.
  så de spelar igentligen ingen större roll, det räcker med att 1 vill skilljas för att det ska bli så.

 • decemb­er bebis
  Visa endast
  Lör 6 dec 2008 13:30 #32

  Skiljsmässan kommer gå igenom ääven om du inte vill TS. Vad vinner du på att kämpa emot? Vill man dra ut på tiden o leva med en man mot hans vilja?
  Förstår hur du känner det ts, jag vet inte vad jag skulle gjort om min man sagt han ville skiljas.... Fast som någon tidigare sa så finns det ett talesätt... If you love something, set it free ... If it comes back it was yours , if it doesnt , it never was..
  Inte kan du fortsätta leva med någon som inte vill? Det vinner man inget på. Låt honom gå om han vill , då är han ju inte värd dig. Visst är du värd en man som älskar dig? Det bästa ni kan göra nu är att fäörsöka vara vänner ändå och försöka samarbeta för ert barns skull.
  Lycka till ts..

 • Lör 6 dec 2008 13:39 #33

  Vad vill du vinna på detta? Är det bara för att jävlas?
  Förstår du inte att om en person inte längre vill leva med dig så kan du inte hindra det genom att försöka nagla dig fast?

  Skillsmässan kommer att gå igenom vare sig vad du vill eller inte, det enda detta kommer att resultera i är att du kommer ha bränt en del tillitsskepp och du försvårar framtida föräldrasamarbete om barnet.

  När det gäller föräldrasamarbete som är väldigt viktigt när det gäller vårdnad om barn så kommer även detta ligga på din minussida, du har redan visat att du inte är villig till samarbete. Detta kan öka pappans chanser att få egen vårdnad om barnen. Är det vad du vill åstadkomma?


  Ellen07 skrev 2008-12-04 14:20:26 följande:
  Kan en skilsmässa gå igenom utan att jag lyfter ett finger? Jag vill inte skiljas utan det är min man som tagit initiativ till separationen. Hur ser gången ut, praktiskt och tidsmässigt om jag så att säga "inte bidrar" till den juridiska processen. Det känns svårt att beställa personbevis, skriva under etc. när det hela är mot min vilja. Vi har en dotter som är ett år så betänketid på sex månader blir det ju. Men hur blir det rent praktiskt? Går skilsmässan igenom och när även om jag inte skriver på eller gör något alls? Tacksam för svar från någon med erfarenhet.
 • Ellen0­7
  Visa endast
  Lör 6 dec 2008 21:14 #34

  Nej, jag vill inte jävlas och inte "nagla mig fast" - jag är inte korkad på något vis. Men för mig är det mycket viktigt att det tydligt framgår att det inte är jag som vill skiljas. Jag försöker verkligen samarbeta när det gäller barnet och det är det som är det viktigaste nu.

  Vi får se vad som händer. Jag ville bara höra hur det funkar rent praktiskt och nu har jag fått svar.

 • Jambos­ana
  Visa endast
  Sön 7 dec 2008 09:33 #35

  Ellen07 skrev 2008-12-06 21:14:59 följande:


  Nej, jag vill inte jävlas och inte "nagla mig fast" - jag är inte korkad på något vis. Men för mig är det mycket viktigt att det tydligt framgår att det inte är jag som vill skiljas. Jag försöker verkligen samarbeta när det gäller barnet och det är det som är det viktigaste nu. Vi får se vad som händer. Jag ville bara höra hur det funkar rent praktiskt och nu har jag fått svar.
  Tydligt för vem? Vem ska du "bevisa" detta för?

  Om det var du som ville skiljas, skulle du vilja att din man obstruerade på det här respektlösa sättet? Du vill bara hämnas på honom för att han inte älskar dig längre, vilket är otroligt lågt med tanke på att ni har barn ihop. Ni ska samarbeta även i framtiden, se till att lägga en bra grund för det redan nu. Du måste vara vuxen även om du inte vill det.
 • Ellen0­7
  Visa endast
  Sön 7 dec 2008 11:16 #36

  Jag tycker att det är tråkigt med åsikterna om hur jag ska göra och om jag är "vuxen" eller inte - jag har inte bett om synpunkter på det. Jag kan hantera det här och har inte bett om att bli "uppläxad" av okända människor. Jag vill veta vad som händer praktiskt. Punkt slut. Så fler värderingar eller åsikter om vad som är rätt och fel, ansvarstagande eller inte, det vill jag inte ha.

 • Sön 7 dec 2008 12:43 #37

  Vill den ena parten inte underlätta skilsmässan så tycker jag att det är helt okej att låta den andre göra allt jobb.

  Det blir ju inte så hemskt mycket extraarbete, det är ju bara att fylla i ansökan själv, skicka in den tillsammans med personbevis och betala 450 kr.

  Varför ska man tvingas skriva under en gemensam ansökan om man nu inte vill skiljas?

 • Mån 9 feb 2015 18:39 #38

  min skilsmässoansökan gick ut nu i söndags (8/2)... och min man vägrar skriva under... ska jag skicka in en ny ansökan då!?

 • Tis 10 feb 2015 11:33 #39

  Här kan du läsa hur det går till om den ena parten vägrar skriva under. Det händer inte så mycket alltså.


  http://skilsmässoansökan.net/att-lamna-in-en-skilsmassoansokan/

 • Tor 21 apr 10:56 #40

  Om den andra parten strular och inte vill skriva på så tror jag att det är lika bra att direkt från början skicka in en ansökan där man inte är överens, alltså en sån där inte båda behöver skriva på. Visst man får betänketid på 6 månader, men det får man ju ändå om man har barn.. Jag pallade inte att sätta mig in i allt å så läste jag på www.skilsmassa.se om att det för en slant gick att få hem allt som behövdes för en skilsmässa då man inte var överens. Var bara att klicka i att man inte var överens så fick man alla papper hem. Bara att skriva under och skicka in i det kuvertet som följde med. I efterhand tycker jag det var skönt att göra på det sättet, istället för att behöva tjata på min fru att hon skulle skriva på så fick tingsrätten ordna med det liksom.


Följ oss på instagram!

Annat innehåll