FO&O satsar på solokarriärer
Forum Kroppsligt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • vad betyder egentligen tumör och cysta???

  Fre 23 jan 2009 20:08 Läst 40103 gånger Totalt 34 svar
  Anonym (vänin­nan)
  Visa endast
  Fre 23 jan 2009 20:08

  Fick precis veta att en vän idag fått veta att hon har tumörer i levern och cystor på äggstockarna. Cancer och död är det enda jag tänker på när jag hör de orden.

  Kan tumörer i levern vara lindrigt?? Vad väntar henne nu?

 • Anonym (em)
  Visa endast
  Fre 23 jan 2009 20:18 #1

  om det är cancer alltså elakartad tumör så ser det inte ljust ut de e sällan man överlever cancer i levern men det händer. i vssa fall kan man leva med det i några år eller så gör man en lever trans. men är det cystor är det ingen fara

 • Anonym (vänin­nan) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 23 jan 2009 20:20 #2

  Tack för ditt svar!

  Men vad är tumör om det inte är cancer, vad gör man då?

 • Anonym (S)
  Visa endast
  Fre 23 jan 2009 20:45 #3

  En tumör är en svulst, alltså en samling celler, större än normalt som till exempel ett födelsemärke. Tumörer är helt ofarliga, men när de sprider sig kallas detta cancer. Om tumören är besvärlig kan den opereras, men det vanligaste är nog att låta en godartad tumör som inte besvärar vara.

  Cystor är vätskefyllda blåsor. Att få dessa på äggstockarna är relativt vanligt. Det är inte farligt och de brukar försvinna av sig självt. De kan spricka och orsaka besvär, men det finns behandling.

 • Anonym (vänin­nan) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 23 jan 2009 21:00 #4

  Hon har haft mycket besvär med magen en tid. Hur kan hon ha fått veta att det är tumörer men inte veta om det är godartat eller inte? Usch, jag vill veta mer nu. Jag kunde verkligen känna hennes ångest över att inte veta vad som ska hända.

 • Anonym (vänin­nan) Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 24 jan 2009 11:06 #5

  någon mer som vill svara?

 • Lör 24 jan 2009 11:22 #6

  Jag vill kommentera Anonym S. Tumör är cancer, oavsett spridning. Spridning av tumören försämrar rent generellt prognosen i de allra flesta fall. Tumörer är INTE ofarliga. Tumörer är FARLIGA. Dock kan de variera i malignitetsgrad, alltså vara olika mycket elakartade. En del växer snabbt och aggressivt, medan andra är mer lågmälda och försynta. En del är benigna, dvs godartade, och jag tror att det är det Anonym S syftar till när hon kallar tumörer för ofarliga. Dock kan en godartad tumör FÖRÄNDRAS och malignifieras, dvs BLI elak och aggressiv. Dels kan den sitta så jävla illa till att det inte spelar någon roll hur sakta, fridfullt och icke invasivt den växer (t ex i hjärnan) - förr eller senare tar den ditt liv ändå, pga att läget försvårar behandlingen.

  Mitt råd till dig är att skippa alla dumma amatörer på fl och söka information med tillförlitliga källor, t ex internetmedicin.se. Ett annat tips är att söka på de stora sjukhusens hemsidor, tex ks.se. Där brukar man finna mycket bra information om olika sjukdomstillstånd.

  Lycka till och hoppas att din vän blir bra.

 • Lör 24 jan 2009 11:36 #7

  Väldigt svårt att ge sin bedömning i ett sådant sammanhang. Men generellt är tumörer i levern är inte godartade, tyvärr, speciellt inte om det föregåtts med magproblem en längre tid innan. Det tyder på levermetastasering, det vill säga elakartade satellit-tumörer som kommer från främst tjocktarm (uppfattar "magproblem" i ditt inlägg som "tjocktarmsproblem").

  Ovariecystor är inget allvarligt i sammanhanget. Visst kan dessa leda till infertilitet i vissa fall.

  Skulle den hypotesen stämma (vilket egentligen bara är ett antagande) så är prognosen inte speciellt god. Det brukar vara en prognos på max 2år. Men som sagt det går inte att veta om du inte vet med säkerhet vad det rör sig om. Det skulle kunna vara benigna levertumörer och bara vanligt generell tarmproblematik (osannolikt men fullt möjligt).

  Stå med din vän, hjälp henne, svik henne aldrig. Försök att inte känna ångest i hennes närhet det troligen förstärker hennes ångest.

 • Lör 24 jan 2009 11:37 #8

  Det låter som om väninnan har äggstockscancer med metastaser i levern. Om så är fallet har cancern alltså spridit sig från äggstockarna till levern.

 • Anonym (vänin­nan) Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 24 jan 2009 11:58 #9

  Jag har läst runt lite på sidor igår och fått ganska bra information. Men hittade mest info om metastaser i levern, info om cancer, osv men inte så mycket som kunde tala om för mig vad hennes fall kan vara. Hur kan hon inte veta själv. Hon är sjukvårdsutbildad och vet att det inte är särskilt godartat om det är cancer. Men om läkarna sett tumörer-borde det inte kommit mer info? Om risker osv, inte skicka hem henne till familjen med alla funderingar och med ordentlig dödsrädsla.

 • Anonym (anna)
  Visa endast
  Lör 24 jan 2009 12:06 #10

  Tumörer kan vara godartade eller elakartade. De godartade är ofarliga! Förmodligen har de inte hunnit ta tester för att avgöra om de är ofarliga eller ej.

  Sen cystor på äggstockarna kan också vara ofarligt, det är många som har det pga PCO eller endometrios ex.

Svara i tråden: vad betyder egentligen tumör och cysta???
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll