Forum Bilbarnstol/Säkerhet - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!

  Fre 22 maj 2009 09:33 Läst 48337 gånger Totalt 1194 svar
  Fre 22 maj 2009 09:33

  Nu kör vi igen. Det här är en viktig tråd!

  Nästan varje dag skapas det nya trådar av föräldrar som vill veta om det är OK att vända sitt barn framåtvänt i bilen, av olika anledningar. Barnet är för långt, för kort, väger för mycket, väger för lite, är si o så gammal, får inte plats med benen etc.
  Varje gång ska många svara att dom minsann gjorde såhär, och en annan har hört att det går att göra såhär, en tredje tror sig veta att det är det här som gäller. Många försöker också påminna hur vi själva satt som små (dvs. runt 60,70,80-talet). Men vet ni? Då fanns långt ifrån så många bilar som nu, vägarna såg annorlunda ut, trafiken var annorlunda. Det går inte alls att jämföra. Har man dessutom en nyare bil idag så är den faktiskt farligare vad det gäller nack-och ryggskador. Anledningen är att karossen är hårdare, för att bilen inte ska bli mos, men det gör istället att kollisioner blir väldigt stumma (vilket på vuxna medför whiplash)

  En gång för alla, läs följande länkar också. Alla vill vi väl att de älskade barnen åker så säkert som möjligt i bilen! Det HÄR är vad som gäller och vad lagen och rekommendationer (från bl.a NTF, Vägverket, forskare, läkare) säger

  En skrämmande film som visar skillnaden mellan framåt- och bakåtvänt
  NTF om Barn i bil
  www.ntf.se/halland/default.asp

  NTF om Varför du ska välja bakåtvänt
  www.ntf.se/konsument/barnibil/default31003.as...

  Enligt lag ska alla under 135cm sitta i särskild godkänd skyddsanorning såsom babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Böter ligger idag på 2500kr/barn.

  För att sitta framåtvänd i framsätet rekommenderas att man är 140cm, annars kan krockkudden göra med skada än nytta då den träffar fel och kan skada huvudet och nacken.
  En bakåtvänd bilbarnstol ska aldrig placeras i framsätet om det finns en aktiv krockkudde.

  Läkare, forskare, NTF, Vägverket m.fl rekommenderar starkt att barn åker bakåtvänt till minst 4års ålder, gärna längre. Anledningen till detta är att nacken och musklerna runt den, samt skelettet, ännu inte är så stabila att de orkar hålla emot vid en eventuell kollision eller häftig inbromsning. Bakåtvänd bilbarnstol är 5x säkrare än framåtvänd och 90-95% skadereducerande.
  Självklart händer ingenting magiskt natten då barnet fyller 4år, men eftersom alla barn utvecklas olika så har man satt minst 4år som en "gräns". Ett barn som är knubbigt eller bastant betyder inte att de bättre klarar en krock och därmed kan vändas.

  De flesta framåtvända stolar i Sverige är inte godkända förrän vid 15kg. Betyder det att ett barn som är 2år och väger 15kg bör/kan sättas framåtvänt? Absolut inte! Åldern är det viktigaste och det som avgör, varken längden eller vikten (så länge man håller sig inom för vad stolen är godkänd för) Ett barn som väger 13kg och är 4år bör alltså sitta bakåtvänd längre. Böjda ben påverkar inte säkerheten och är inte farligt, hellre brutna ben än bruten nacke eller död! Stolen är inte urvuxen förrän öronen är vid kanten eller vikten är uppnådd, har barnet inte "åldern inne" bör man försöka hitta en annan stol eller bättre placering i bilen.
  Bältesstol (med rygg) är att föredra så länge det är möjligt så det skyddar bättre än enbart kudden. Vid 10-12års ålder klarar höftbenen av trycket från bältet vid en krock. Bältesstolar/kuddar har en viktgräns på 36kg men de är inte lika viktig att hålla som när det gäller bakåtvända stolar.

  Så, kan inte bara alla ni som har åsikter, fakta eller bara kommer med rent skitsnack - yttra er här! Stackars föräldrar som får både rätt och fel information och trådar som förstörs p.g.a miljooner åsikter och alldeles för lite ren fakta och verklighet.

  Jag har sagt mitt. Kan vi sluta förstöra trådar och komma med felaktig information nu?

  PS. Ta gärna en titt på thecarseatladys tråd med bilder på barn i bakåtvänd bilbarnstolar

 • Finess­e
  Visa endast
  Fre 22 maj 2009 13:03 #1

  puffar lite så jag får den i mina favoriter


 • thecar­seatla­dy
  Visa endast
  Fre 22 maj 2009 19:32 #2

  Jag vill också ha den bland mina favoriter. :o)

  Har jag redan länkat till detta? Minnet är så kort.... aapnews.aappublications.org/cgi/content/full/30/4/12-a

  Rekommendationen har nu äntligen ändrat i USA! Nu ska alla barn sitta bakåtvända till minst 2-års ålder, istället för 1-års ålder som tidigare har rekommenderats. Deras kombistolar klarar oftast av bakåtvänt åkande till ca15kg. Jag tycker att detta är ett stort steg i rätt riktning och hoppas att resten av världen följer efter! :o) (de brukar ju oftast göra det...)

 • trista­nia
  Visa endast
  Fre 22 maj 2009 23:03 #3

  Jag hänger kvar i tråden!


 • Sön 24 maj 2009 21:56 #4

  Fler hitåt!!

 • Mån 25 maj 2009 13:09 #5

  Hallå!
  Vill bara slänga in en kommentar med anledning av den diskussion som avslutar den förra tråden; dvs hur säkerheten för barn var i bil på 70-80-tal.

  Vill bara veta ni tycker om det som en nära släkting med 4-veckors bebis praktiserar; ammar barnet i bil - alltså barnet i famnen under bilfärd med motivering att de körde så sakta... de satt i bilkö in mot Sthlm (hände igår). Jag hade kört av och stannat istället.

  Vad säger ni? Jag tycker det låter helt horribelt- gör välutbildade nyblivna föräldrar så i Sverige idag? Jag trodde inte det.

 • Mån 25 maj 2009 13:28 #6

  Hysteriskt, helt klart! Olagligt dessutom!

  Tant Blå skrev 2009-05-25 13:09:16 följande:


  Hallå!Vill bara slänga in en kommentar med anledning av den diskussion som avslutar den förra tråden; dvs hur säkerheten för barn var i bil på 70-80-tal.Vill bara veta ni tycker om det som en nära släkting med 4-veckors bebis praktiserar; ammar barnet i bil - alltså barnet i famnen under bilfärd med motivering att de körde så sakta... de satt i bilkö in mot Sthlm (hände igår). Jag hade kört av och stannat istället. Vad säger ni? Jag tycker det låter helt horribelt- gör välutbildade nyblivna föräldrar så i Sverige idag? Jag trodde inte det.
 • Mån 25 maj 2009 13:58 #7

  Hmmm, amma i en kö....För det är ju så ovanligt med kedjekrockar i en kö....*Ironi*

  Vansinnigt...

  Var med i en tråd här för ett år sen eller nåt, då var det ett par som ammade i babyskyddet, de satt framåt i bilbältet, över babyskyddet, med bröstet över babyns ansikte så h*n nådde...


  Emil 03-Jonathan 05 och Isabelle 2/2.09
 • Mån 25 maj 2009 14:08 #8

  Jag undrar om man kan sätta en bakåtvänd bilbarnstol i baksätet eller måste den stå i framsätet?

 • Finess­e
  Visa endast
  Mån 25 maj 2009 14:10 #9
  Pernilla75 skrev 2009-05-25 14:08:02 följande:
  Jag undrar om man kan sätta en bakåtvänd bilbarnstol i baksätet eller måste den stå i framsätet?
  Klart man kan ha det i baksätet Eller det beror ju på vilken stol det är och vad som är godkänt för den..
 • Mamma april2­008
  Visa endast
  Mån 25 maj 2009 14:15 #10

  EN BAKÅNVÄND bilstol kan sitta överallt i bilen, bak eller fram vilket som!
  Denna tråd skulle en bekant till mig läsa.
  Hon köpte en ny bilstol till sin dotter som nu är runt 17 månader, hon köpte en FRAMÅTVÄND för hon tyckte den "verkade bättre, va snygg och HON trivdes med den i bilen"
  Sa verkligen till på skarpen att de inte borde va viktigare att ungen sitter i en snygg utan att den är säker och bakåtvänd men det blev ett jävla liv. Nu pratar vi inte med varann längre, hon vet nog att hon har fel men vill ej erkänna de.
  Hon va stenhård på sina åsikter och även att försäkringsbolaget sagt att de va okej, sjukt!

FRÅGA BARNLÄKAREN

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll