• Mopsan

    Epilepsitråden 8

    Honungspojken skrev 2009-06-18 11:35:27 följande:
    Hej!Jag brukar följa den här tråden och har en liten pojke som är ett halvår. Han har en svår hjärnmissbildning som heter Lissencefali (slät hjärna) och svårbehandlad epilepsi, så ni får gärna lägga till mig här.Vi har hunnit med några mediciner (fenobarbital, topimax, sabrilex). Med hjälp av synacthensprutor fick vi nyligen bort hans infantila spasmer.
    Hej hej o välkommen.
    Oj vad han hade hunnit med mkt redan stackars liten. Nu blir jag kanske för frågvis o så det är bara att säga stop i sånt fall. Men jag har aldrig hört talas om slät hjärna.
    Kan du inte berätta lite mer?
  • Mopsan
    Neolotta skrev 2009-06-18 13:26:33 följande:
    Hej här är jag igen. Vi är inlagda för andra gången nu i Eskilstuna för Elvis konstigheter kom tillbaka. Läkarnas starkaste misstanke nu är att han har reflux och får ont/får upp mat till strupen och slutar andas och därefter krampar. Dom har inte släppt epilepsispåret och jag har väl kanske vant mig med tanken på att det kan vara det. Men igår ville dom sätta in medicin och det sa vi ifrån. Det finns fortfarande massa andra saker det kan vara. Men jag har några frågor. När Elvis får ett anfall (eller vad det nu är) så kan man oftast märka det en bra stund innan. Han blir besvärad och tyngre och tyngre i andningen. Om man är snabb där kan man avleda honom så att han inte får ett anfall över huvud taget. Igår fick vi dessutom veta att han har RS (han är 8 månader) så då fick dom ju lite andra vårddirektiv och gav syrgas när han fick jobbigt, och det gjorde att det inte kom något mer. Frågan är: Kan man avleda ett EP anfall om man ser det i tid? Ser ni innan på era små att det är ett anfall på G?Han får i princip alltid dessa anfall 10-15 minuter efter mat och bara dagtid mellan ca 11-17. Lite bakgrund: Han fick första attacken 31 maj, uppehåll 1 juni, sen 2 per dag 2-3 juni och ett 4 juni. Sedan ingenting i 7 dagar. Sen 2-3 varje dag fram till i tisdags. Inget igår och så ett idag. Han är inte prematur, mitt nick är för att mellansonen heter Neo Hoppas att någon orkar informera mig lite trots att vi bara är under utredning. Det är 1000 frågor som ploppar i huvudet, men läkarna verkar tänka lite enkelspårigt ibland. Tack på förhand!/Lotta
    Oj vad knepigt. Jag vet inte om det går att avleda ett ep anfall. På Lusken är det helt omöjligt iallafall. Så himmla knepigt. Jag är medicin restriktiv och håller helt på er i den här frågan med medicinering det är lite för många frågetecken för att man ska börja medicinera tycker jag. Vad var det för medicin som dom ville sätta in?
  • Mopsan
    Puff 2008 skrev 2009-06-18 15:24:55 följande:
    Mopsan, hur goa är inte ni då?? Ringa hem för att höra om jag (!) skrivit något. Gulliga gulliga ni.. Du skall veta att jag räknar dagar för Lusk här hemma tillsammans med er. Kanske har ni hittat någoot som funkar nu...vågar man vara optimist?? Vi skall som sagt trappa ut sabrilexen nu och hon kommer få Betapred (kortison) under ett par dagar för att täcka upp lite. Sedan är tanken att vi skall försöka oss på en favorit i repris...Absenor. Som vi inte är helt säkra på om den funkade eller ej. Kan vara värt ett försök till. Och om det går åt helvete så är just nu Topimax plan B. Hennes eeg säger som sagt att Hypsarytmin fortfarande är borta, men eegt är för övrigt dåligt och har varit så länge. Så nu är vi står vi på akuteeg en ggr per vecka för en tid framöver. Vet inte hur lång tid det kommer ta i morgon bitti att tillreda Myrans morgonbuffe... Fenemal, Nitrazepam, Sabrilex, Betapred, Zantac för magen, samt hennes specialmat då. Herregud, jag vet att vi är många som har det så här, men man känner sig som en lab-råtta.....Fenemal är ju tabletter som skall lösas i vatten (så även Betapred), Nitrazepam är kapslar som är omöjliga att öppna, Sabrilex skall blandas med exakt 5 ml vatten per påse och sedan skall hon såklart inte ha allt det, Zantac är flytande i flaska....galet galet.
    OMG jag kommer behöva läsa det här inlägget MÅNGA gånger för att få kläm på alla mediciner där! herregud det är ju sjukt hur mkt det kan vara egentligen! gäller att inte vara tanksprid där inte. iofs bara det funkar så är det väll värt det. Får hålla tummarna för att ni funnit er heliga gral snart. (har snart inga tummar kvar )
    Jo varken jag vill eller inte så börjar man ju hoppas. Men som sagt vet inte om jag vågar.
    Som du säkert förståt nu så är det inte tomma ord när jag säger att vi tänker på er Min stackars mormor är helt förtvivlad för lillmyrans skull så det är inte bara gubben. När hon ringer för att förhöra sig om Lusken och hon fått lägesrapport så är alltid hennes andra fråga "hur går det för den lilla flickan då?"Så lill Myra har en hel heja klack här jag, Lusk, gubben, mamma o pappa, mormor o brorsan + en väninna med fam. Låter ju hel sjukt men men vi oroar oss hela högen. Så säg till myran att nu får hon ta och lugna alla Vi hoppas verkligen att ni får leva "normalt" liv snart. Stora kramar
  • Mopsan
    Puff 2008 skrev 2009-06-18 19:02:17 följande:
    Fast jag har faktiskt läst (kommer inte ihåg var..skall fundera och leta) att det faktiskt finns fall där personen som har EP kan "skjuta upp anfallet". Medvetet eller omedvetet vet jag inte. Tror det var ett exempel om någon som körde moppe eller likn som aldrig fick ett anfall så utan ofta när h*n kom hem. Sköt upp anfallet så att säga. Men du kanske menar att påverka det när det brutit ut?? Vi upplever att vi kan störa Myrans frånvaroanfall titt som tätt. Sedan känns det ofta som om vi lyckas skjuta upp Myrans större anfall om vi fångar upp perioden innan, då vi tydligt ser att det är på g. Känns som om anfallet kommer mkt snabbare om vi låter henne vara.
    hmmm det där börjar låta som en vandrings sägen innom ep kretsarna. Har hört just detta om moppe vet inte hur många ggr i många olika sammanhang
  • Mopsan
    060810 skrev 2009-06-18 15:53:29 följande:
    Sicken jäkla dag detta är alltså!Åkte iväg med Izzie imorse ju till Andys. Men på bussen in ringer mamma, dagis har ringt för Mino är magsjuk (säger de i a f).Så min mamma åker och hämtar honom och vi får åka till Andys (tack för det mamma). MEN när mamma hämtata honom och haft honom ett tag och han fortfarande inte kräkt något och är hur pigg som helst så börjar vi undra vad fasen dagis ringer för!!Så jäkla irriterande!!Han hade kräkt en gång enligt dem, men när jag kommer hem så har han samma kläder på sig som när jag lämnade honom, även hans haklapp är samma och inget luktar ens kräk!Tycker det är väldigt lustigt av dagis att ringa så här och hålla på... Han är ju INTE sjuk ungen!!Usch vad jag hatar när de gör så här.. 3:e gången de ringer och säger han är magsjuk på 1½ månad!!Undrar lite över att någon skrev om konstiga skrikanfall på nätterna.Mino har ju det att han kan skrika i flera timmar (1-3 timmar) och är spänd och okontaktbar. Ska man räkna det som anfall? Detta har han ju hållt på med länge nu...Till er nya: VÄLKOMNA till oss! :)Lägger till er i presen i den nya tråden sen. Enklast så.
    Fan va tråkigt. Knepigt ifrån dagis sida. Jag får lite olika funderingar. 1. Han kräks inte bara lite då till följd av tex ep:n eller medicineringen? 2. dagis är rädda för hans ep? Har du koll på vilka personal som jobbat när detta hänt? Så det inte är samma?
  • Mopsan
    Puff 2008 skrev 2009-06-18 19:17:23 följande:
    Men är det så eller är det bara en myt?? Det är väl just det med vandringsägner att man ju inte minns källan riktigt
    Personligen väljer jag att tro att det är sant. Känns ju lite mer hoppingivande. Ser du nu är det där förbaskade ordet där igen HOPP. Är det nått vi inte lider brist på så är det hopp!
  • Mopsan
    Honungspojken skrev 2009-06-19 01:32:33 följande:
    Tack! Jo, min lille har hunnit med en hel del.Jag hade heller aldrig hört talas om slät hjärna... Lissencefali är en väldigt ovanlig diagnos. Liss betyder slät och encefali betyder hjärna.Vi fick chockbeskedet när han var en månad, efter ett EEG som visade på mycket epileptisk aktivitet. Sen gjordes en CT som visade att hjärnan inte hade veckat sig överhuvudtaget, som den ju ska göra. Det kallas "migrationsstörning" och beror på en skada i en gen, som gör att nervtrådarna i hjärnan kör helt och hållet vilse. Det gör att han förutom en grav utvecklingsstörning också har svårbehandlad epilepsi.
    Det måsteverkligen vara ett riktigt chockbesked. Kan inte föreställa mig hur det ska vara. Men jag menar alltså jag får ju en miljon frågor i huvudet med en gång. Men ni får bra information från sjukhuset osv hoppas jag.
    Personligen så vet jag ju bara hur det var för oss. Det var i november -08 Lusk fick sitt första anfall och det andra i början på januari och detta har ju varit en enorm chock för oss så dåligt man har mått och gör fortfarande iofs. Men sen fick vi ju en lillasyster förra sommaren. Och som vi har pratat så är man ju så himmla känslig när man just fått barn och dom är ju så små och sköra. Hoppas du missförstår mig rätt nu. Men Lusk var ju 4 1/2 när han körde igång och då är dom ju lite "tåligare" det känns på något sjukt sätt att men Lusk är stark han klarar detta. Att behöva se Vilda krampa på samma sätt som vi sett Lusk jag kan inte ens föreställa mig hur hemskt det ska vara. Hoppas du fattar lite av mina sega tankegångar här
  • Mopsan
    060810 skrev 2009-06-19 11:16:03 följande:
    Ni med barn som har sk. skrikanfall. Hur är de? Hur vet ni att det är ett anfall och inte något annat?Mino har ju såna perioder på nätterna och han skriker i upp till 3 timmar och man får ingen kontakt med honom och det går inte att lugna honom och han spänner sig och slappnar av, spänner sig och slappnar av...Något ni känner igen? Ger ni Stesolid vid såna här tillfällen?
    Lusk har ju fått en del sånt. (lyckligtvis inte nu på ett tag) Den där gången han sprang in i väggen o det blev jag tillsagd att köra i honom steso.Men då hade han just haft grand mal o det hade troligen inte släppt. Men som du skriver det är djäkligt svårt att veta. Har bara kört i steso den gången med ett sånt utbrott. Han gör så mkt nu vad jag förståt va? Vad säger sjukhuset i frågan?
  • Mopsan
    060810 skrev 2009-06-19 12:38:22 följande:
    haha semster härifrån!! det går då inte!!jag var borta en dag och fick ju abstinens!Mopsan:Hur går det för Lusken idag? Tänker så mycket på er och hoppas er midsommar blir bra!Ja det gäller förståss er alla!Glad midsommar önksar Mino med familj! :)
    Hmmmm Lusk ja 18 dagar idag! Han är snäll idag dåligt tecken? Känner mig nojjig o smått hysterisk. Hans blodådror runt huvudet o halsen har blivit jätte stora! Låter skit löjligt Men alltså han har som ett lila spindelnät över hela huvudet med synliga blodådror. Ocj ja o Lusken har ju en skämtsam jargong om epilepsin i dagligt tal. Och då kan man fråga honom så här "hörru ska du ha nån epilepsi idag då?" så säger han alltid det att nej han ska aldrig ha det mer. Frågade honom alldeles nyss då tittade han på mig grav allvarligt o sa "inte nu men sen." Bara jaha. Nej ja är sjåpig. Hoppet börjar växa sig stort till lamictalen.

    Hoppas ni alla inkl oss får en kramp fri underbar midsommar!!!
Svar på tråden Epilepsitråden 8