• Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Problem med sköldkörteln? Del 13
    Välkomna hit gamla och nya sköldpaddor.
    Gamla tråden stängs snart så jag startar en ny.

    Här diskuterar vi allt som rör sköldkörteln samt lite annat som rör himmel och jord.

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m40704141.html

    Rätt värden:
    TSH = 0,2-4,0
    T4 = 9-19
    Trak = mindre än 1

    Bra länkar:
    www.thyroid.se

    Tidigare trådar:
    Del 1 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m9133340.html
    Del 2 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m11317459.html
    Del 3 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m14129027.html
    Del 4 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m17111361.html
    Del 5 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m20302895.html
    Del 6 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m23642893.html
    Del 7 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m26671239.html
    Del 8 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 9 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 10 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m34631999.html
    Del 11 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m37527189.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-26 23:14
    Ytterligare några länkar som kan vara bra att läsa. Alla har legat i tidigare trådar.

    www.ingmarsson.com/struma.htm

    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle...

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Hittade även detta på nätet:

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Denna sista är inte så rolig läsning. Men den är matnyttig ändå

    ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24325....

  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14
  • velicious

    vad innebär detta? kan ni förklara lite kort? (a) jag har för lagt sk. värde. fick nyligen veta. men de sa inget om graviditet. äter levaxin 1 tabl. dagligen.

    för lagt värde?
    för högt värde?

  • julanta

    Hej, läser att det finns en del här med hypertyreos. Det var synd att jag inte hittade detta för ca ett år sedan då jag fick diagnosen, jag fattade ingenting och de ville inte säga mer än "sköldkörteln producerar för mkt hormon" jag fick inte ens veta att det hette hypertyreos förren efter 3månaders provtagning.

    De trodde att det skulle gå över av sig självt, en så kallad graviditets-hypertyreos (började få symtomen någon månad efter dottern föddes) sedan huxflux så var jag gravid igen och då hade det försvunnit. För tydligen kan man inte få barn om man har hypertyreos...

    Så som jag mådde under det året jag hade det var fruktansvärt, jag hoppas ni som har det mår bra med medicinering för usch för hypertyreos!

    Kramar!

  • Madderakka
    velicious skrev 2009-10-05 01:36:17 följande:
    vad innebär detta? kan ni förklara lite kort? (a) jag har för lagt sk. värde. fick nyligen veta. men de sa inget om graviditet. äter levaxin 1 tabl. dagligen. för lagt värde? för högt värde?
    Hur mycket är "en tablett"? Det finns olika doser på tabletterna....
  • Pucko Buffy
    velicious skrev 2009-10-05 01:36:17 följande:
    vad innebär detta? kan ni förklara lite kort? (a) jag har för lagt sk. värde. fick nyligen veta. men de sa inget om graviditet. äter levaxin 1 tabl. dagligen.för lagt värde?för högt värde?
    Som madderakka skrev så finns det olika styrkor på tabletterna dvs 25, 50, 75,100,125 (ovs) ug /levaxintablett. Vad de menar med för lågt värde är svårt att säga, men antingen så menar de att ditt TSH har gått ner för lågt och du är överdoserad dvs hyper eller så menar de att din ämnesomsättning är förlåg och du är underdoserad dvs hypo. Är du underdoserad och hypo så måste du öka din dos. Är du hyper kommer du få minska dosen.

    Ring till vårdcentralen igen och fråga vad de menar och vad du ska göra. Kan inte de svara så be om en telefontid hos läkaren som behandlar dig.

    Lycka till/PB
  • Pucko Buffy
    julanta skrev 2009-10-05 03:39:34 följande:
    Hej, läser att det finns en del här med hypertyreos. Det var synd att jag inte hittade detta för ca ett år sedan då jag fick diagnosen, jag fattade ingenting och de ville inte säga mer än "sköldkörteln producerar för mkt hormon" jag fick inte ens veta att det hette hypertyreos förren efter 3månaders provtagning. De trodde att det skulle gå över av sig självt, en så kallad graviditets-hypertyreos (började få symtomen någon månad efter dottern föddes) sedan huxflux så var jag gravid igen och då hade det försvunnit. För tydligen kan man inte få barn om man har hypertyreos... Så som jag mådde under det året jag hade det var fruktansvärt, jag hoppas ni som har det mår bra med medicinering för usch för hypertyreos!Kramar!
    Välkommen

    Tråkigt att du inte blivit ordentligt bemött i vården. Jo då man kan få barn vid hyper men man behöver stå under kontroll av en endokrinolog. Med tanke på att din hyper "gått över" så tycker jag att du ska begära ut dina provsvar för i mina öron klingar en liten varningsklocka och det är att du haft en inflamation i sköldkörteln efter graviditeten, som längre fram riskerar att gå över i underprodukton dvs hypotyreos. Visst finns det de som har en övergående störning men det är viktigt att vara observant så man inte utvecklar hypo istället. Att du mådde dåligt hänger ofta ihop med både dåliga värden men också att man har mycket antikroppar i blodet. Begär att få svar på om de kollade detta när du blev diagnostiserad från början. Du ska också vara uppmärksam på om du blir trött, får huvudvärk, brainfog, och alla andra symptom som hänger ihop med hypo. Håller tummarna att du slipper framtida besvär.

    Mvh PB
  • Pucko Buffy
    DamnCat skrev 2009-10-05 01:25:02 följande:
    Pucko Buffy skrev 2009-10-04 22:32:09 följande:
    Har ingen aning om jag har antikroppar alls, det är en sådan sak jag försökt få klarhet i men inte lyckats med. Min gamla läkare ville ju inte tala om några värden alls och den .....
    .....
    Håller tummarna att du får hjälp. Bara så du vet så får de inte undanhålla dig provsvaren så länge de inte riskerar att skada någon annan och det är knappast någon risk när det gäller sköldkörtelproblem. Tyvärr får man ibland kämpa mer än man eg orkar för att få den hjälp man behöver och har rätt till. Sen är det ingen rolig sjukdom vi dras med. Många tror att man bara behöver ta lite tabletter och sen är allt bra men så är det ju inte. Symptomen sitter kvar länge och påverkar måendet mer än man kan tro. Att du inte sover bra gör ju inte saken bättre. Jag sover bättre nu men förut var den inte bra hos mig heller. Jag snarkade så mycket att jag inte fick luft, jag var trött utav hypon + att värken gjorde att jag fick ingen ro i kroppen. Idag snarkar jag inte alls så mycket och jag andvänder en näsvidgare på natten för att underlätta andningen. Eftersom min hypo är mycket bättre sover jag bättre men värken är kvar och för den har jag smärtstillande som jag tar för att kunna sova ordentligt.

    Hoppas du får hjälp och mår bättre snart.

    Kram PB
  • Jmia

    Pucko Buffy skrev 2009-10-04 22:46:24 följande:


    En ofostrig graviditet brukar oftast bero på kromosomfel så där har de nog rätt. Visst gör ett förhöjt värde att man kan få missfall, men är det kromosomfel med i bilden är nog det den större orsaken. Kroppen är finurlig och ett icke livsdugligt foster stöts bort. Även om det gör ont i hjärtat med vetskapen om vad det kanske kunde blivit så får man försöka gå vidare med förhoppningar om att det blir bra nästa gång. Behandlas du med levaxin, har gjort så under en längre tid och dina värden är ok, det vill säga inom referensvärdena med TSH helst under 2. Då ska det inte föreligga några hinder att skaffa barn och riskerna ska inte vara fler än för andra friska mödrar. Håller dock tummarna för att läkarna ger dig bra svar så du inte behöver vara orolig i onödan. Mvh PB
    Ja du har säkert rätt! Nu ska det bli jättespännande att få se vad mitt TSH ligger på efter de här 5 veckorna med högre levaxin. Jag fick en tid på 14:e. Så jag hoppas verkligen att det hunnit sjunka ordentligt så jag kan känna att det är säkert att forstätta med barnplanerna.
  • Viktoria5

    Jmia: Ska ta nytt TSH imorgon men får först veta resultatet om en vecka. Tråkigt att det skall ta så lång tid. Men de ananlyserar inte provet där så tar lite lång tid. Tror dock att det fortfarande kommer vara högt. Har du haft mf? Vilken vecka? Vad hade du för TSH? Jag har haft två mf båda då jag gått 6 veckor.

    Hur stor var er Levaxin dos höjning då ni konstaterat att ni var gravida?

  • Viktoria5

    Jmia: Ska ta nytt TSH imorgon men får först veta resultatet om en vecka. Tråkigt att det skall ta så lång tid. Men de ananlyserar inte provet där så tar lite lång tid. Tror dock att det fortfarande kommer vara högt. Har du haft mf? Vilken vecka? Vad hade du för TSH? Jag har haft två mf båda då jag gått 6 veckor.

    Hur stor var er Levaxin dos höjning då ni konstaterat att ni var gravida?

  • Höst flickan

    måste fråga er tsh proffs, mitt värde är på 3,38....enligt doktorn är det normalt...
    är det det?
    Är nu gravid genom ivf..men det har varit många resor..

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14