• Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Problem med sköldkörteln? Del 13
    Välkomna hit gamla och nya sköldpaddor.
    Gamla tråden stängs snart så jag startar en ny.

    Här diskuterar vi allt som rör sköldkörteln samt lite annat som rör himmel och jord.

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m40704141.html

    Rätt värden:
    TSH = 0,2-4,0
    T4 = 9-19
    Trak = mindre än 1

    Bra länkar:
    www.thyroid.se

    Tidigare trådar:
    Del 1 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m9133340.html
    Del 2 www.familjeliv.se/Forum-1-61/m11317459.html
    Del 3 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m14129027.html
    Del 4 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m17111361.html
    Del 5 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m20302895.html
    Del 6 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m23642893.html
    Del 7 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m26671239.html
    Del 8 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 9 www.familjeliv.se/Forum-11-238/m29313871.html
    Del 10 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m34631999.html
    Del 11 www.familjeliv.se/Forum-11-241/m37527189.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-07-26 23:14
    Ytterligare några länkar som kan vara bra att läsa. Alla har legat i tidigare trådar.

    www.ingmarsson.com/struma.htm

    www.lakartidningen.se/includes/07printArticle...

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Hittade även detta på nätet:

    www.internetmedicin.se/dyn_main.asp

    Denna sista är inte så rolig läsning. Men den är matnyttig ändå

    ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda24325....

  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14
  • Jmia
    Viktoria5 skrev 2009-10-05 17:31:08 följande:
    Jmia: Ska ta nytt TSH imorgon men får först veta resultatet om en vecka. Tråkigt att det skall ta så lång tid. Men de ananlyserar inte provet där så tar lite lång tid. Tror dock att det fortfarande kommer vara högt. Har du haft mf? Vilken vecka? Vad hade du för TSH? Jag har haft två mf båda då jag gått 6 veckor. Hur stor var er Levaxin dos höjning då ni konstaterat att ni var gravida?
    Jo jag fick ett MF i v 13 nu i våras Det var inte helt förväntat. Så det här är nu i dagarna det fjärde försöket därefter. Tyvärr tar det sån tid för mig att bli gravid nu för tiden så allt stressar mig, det här med TSH som ju är högt och precis allt annat stressar mig.

    Jag tog 100 mg levaxin under alla år och även när jag vart gravid. Senaste provtagningen innan plusset var några månader och då låg jag på 4 nånting i TSH men min puckade läkare ville inte bry sig alls.
    Så när jag kom till MVC fick jag omedelbart börja med 150 mg en vecka för mina värden var tydligen skyhöga, hur höga vet jag inte. Därefter fick jag gå upp till 200 mg. Det var ganska tufft för det märktes så väl i kroppen att det var en hög dos. Jag fixade inte det, så jag sänkte till 150. Sen fick jag missfallet.
    Hur var det för dig?

    Hoppas det går bra med ditt nya test nu och att det visar ett lågt och fint värde. Jag ska till provtagning den 14:e så det är ganska snart. Hoppas att mina nuvarande 125 mg har hunnit ge resultat!
  • Pucko Buffy

    Höst flickan skrev 2009-10-05 18:39:34 följande:


    måste fråga er tsh proffs, mitt värde är på 3,38....enligt doktorn är det normalt...är det det?Är nu gravid genom ivf..men det har varit många resor..
    Ditt TSH är inom referensvärdet men rekomendationen är allmänt att man som kvinna bör ligga under 2 i TSH. Äter du levaxin sedan tidigare så bör du få höja, annars tror jag inte de gör något åt ditt värde då du anses frisk. Har du ingen konstaterad sköldkörtelhistorik sedan tidigare så tror jag inte du behöver oroa dig nämnvärt. Du kan dock alltid be om att få kolla upp ditt värde en gång till under graviditetens gång. Ca 4 veckor bör det gå då för att man ska kunna se om det blir någon större förändring. Små variationer är inte farligt då bebis tar vad den behöver i första hand.

    Lycka till med kommande liten.
  • Edwina

    Pucko Buffy: Du skrev i några inlägg ovan om "brain fog", jag har sett det uttrycket innan med.. Vad menas med det egentligen?


    ♥ Elvin ♥ Vilmer ♥
  • Rosdraken

    märkligt att så många här inte får exra vård som gravida.

    Jag har precis plussat (för en vecka sen) kommer att få gå på spec mvc med första besöket på tors i V6 och sen kommer endokrin ha koll på mina värden kommer ta nya prover var fjärde vecka nu i början sen vet jag inte men det beror nog på hur värdena lägger sig.

    Äter 125 mg levaxin (har ätit sen feb förra året så det är ok)
    har ätiti 2*3 (2 tab 3 gånger per dag) tiotil men den är nu sänkt till 1*2 (1 tab 2 gånger per dag) Det är lägsta dosen och än mår jag bra i alla fall. De tecken jag har är ju svårt att veta om det är grav eller hyper som gör mig trött men gissar på grav.

  • Höst flickan
    Pucko Buffy skrev 2009-10-05 19:05:14 följande:
    Höst flickan skrev 2009-10-05 18:39:34 följande: Ditt TSH är inom referensvärdet men rekomendationen är allmänt att man som kvinna bör ligga under 2 i TSH. Äter du levaxin sedan tidigare så bör du få höja, annars tror jag inte de gör något åt ditt värde då du anses frisk. Har du ingen konstaterad sköldkörtelhistorik sedan tidigare så tror jag inte du behöver oroa dig nämnvärt. Du kan dock alltid be om att få kolla upp ditt värde en gång till under graviditetens gång. Ca 4 veckor bör det gå då för att man ska kunna se om det blir någon större förändring. Små variationer är inte farligt då bebis tar vad den behöver i första hand. Lycka till med kommande liten.
    nej, äter inte levaxin o har inte haft några problem med sköldkörteln.

    tack
  • Viktoria5

    Jmia: Jag har legat runt 4 i TSH hela tiden men min läkare har inte velat göra något åt det men så var jag nere på 2.6 då jag blev gravid andra gången. Råkade ta prover precis då jag hade ÄL. Då jag plussat skulle jagta om proverna och då var TSH 4.2.
    En veckas väntan på provsvar kan ha ökat TSH än mer det har jag ingen aning om men frös enormt den helgen. Sedan sattes jag in på Levaxin 25 mg och en vecka senare fick jag mitt andra mf. Så efter det har jag fortsatt äta Levaxin så får jag se om det gjort någon nytta.
    Ska inte försöka bli gravid förrän värdena stabliliserats. Hoppas hoppas de är bra nu... Men man skall väl ändå helst vänta en mens mellan mf och nästa ev. graviditet har jag förstått det som. Önskar så att det blir bra.. Hoppas dina provsvar också är bra då du skall ta om dem. Man är så beroende av att läkaren är bra och har kunskap i det han/hon sysslar med. Litar tyvärr inte alltid på dem...

  • Jmia
    Viktoria5 skrev 2009-10-05 19:50:48 följande:
    Jmia: Jag har legat runt 4 i TSH hela tiden men min läkare har inte velat göra något åt det men så var jag nere på 2.6 då jag blev gravid andra gången. Råkade ta prover precis då jag hade ÄL. Då jag plussat skulle jagta om proverna och då var TSH 4.2. En veckas väntan på provsvar kan ha ökat TSH än mer det har jag ingen aning om men frös enormt den helgen. Sedan sattes jag in på Levaxin 25 mg och en vecka senare fick jag mitt andra mf. Så efter det har jag fortsatt äta Levaxin så får jag se om det gjort någon nytta. Ska inte försöka bli gravid förrän värdena stabliliserats. Hoppas hoppas de är bra nu... Men man skall väl ändå helst vänta en mens mellan mf och nästa ev. graviditet har jag förstått det som. Önskar så att det blir bra.. Hoppas dina provsvar också är bra då du skall ta om dem. Man är så beroende av att läkaren är bra och har kunskap i det han/hon sysslar med. Litar tyvärr inte alltid på dem...
    Nej gud nej, jag litar inte på läkarna längre. Jag har verkligen vaknat. De första säg, 4-5 åren av mitt levaxinätande tog inte ens nya prover årligen för min läkare ansåg det onödigt utan bara skrev ut nytt recept på 100 mg som vanligt.
    Det var först när jag försökt bli gravid några månader som jag fattade sambandet och vikten av bra värden och KOLL på värdena.
    Sen dess har det varit en kamp att få vettiga svar från mina två läkare. Det har inte gått bra alls, så nu är det läkare nr 3 i ordningen om nån vecka alltså.
    Jag hoppas så in i h*lvete att det är en läkare som har mer kunskap om TSH och som är beredd att lyssna OCH agera!
    Men jag är mkt spänd på vart jag ligger nu efter doshöjningen. Jag vill inte avbryta barnplanerna, det är allt jag kan tänka. Och jag borde inte behöva det heller eftersom jag varit på Levaxin i så många år redan.
    Men.. vi får se ;)
    Och ja, du borde definitivt vänta en mens innan du försöker igen oavsett. Det är ju det bästa.
  • Pucko Buffy
    Edwina skrev 2009-10-05 19:11:05 följande:
    Pucko Buffy: Du skrev i några inlägg ovan om "brain fog", jag har sett det uttrycket innan med.. Vad menas med det egentligen?
    Man blir liksom trög och tänkandet blir segt och "geggigt" man får svårt att uttrycka sig och koppla sammanhangen i saker och ting. Samtal kan bli väldigt jobbiga att hänga med i och ex matte som man kanske klarat galant förut funkar inte alls. Ibland kan man även få en glasbubblekänsla i huvudet. Som om man hade en guldfiskskål runt skallen där alla intryck studsar emot och inte riktigt kommer ända in i hjärnans förståelsecentrum. Min brainfog har blivit bättre men vissa dagar är den hemsk och jag fattar nada och får nada gjort.

    /PB
  • Viktoria5

    En liten fråga, har ni automatiskt höjt levaxindosen då ni blivit gravida? Och med hur mycket?

  • Jmia
    Viktoria5 skrev 2009-10-05 20:06:34 följande:
    En liten fråga, har ni automatiskt höjt levaxindosen då ni blivit gravida? Och med hur mycket?
    Jag tror det där är individuellt, men det var inte det du frågade iofs. Jag var lite förvånad att jag fick dubbla till 200 mg, det var lite jobbigt för kroppen.
    Men tydligen stiger värdena nåt otroligt i början av graviditeten.
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14