Inlägg från: Pucko Buffy |Visa alla inlägg
  • Pucko Buffy

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    Mamma 2b skrev 2009-07-28 17:41:11 följande:


    Okej. Men har du också hypo (det är alltså underproduktion?) eller har du något ytterligare i sjukdomsväg som gör att du får gå hos endokrinolog om jag får fråga? Och som motiverade ett graviditetsförbud bortsett från att jag antar att det betyder att du varit ganska så sjuk?När min underprod upptäcktes menade läkaren att det precis börjat svaja och man liksom tagit tag i det på en gång i stort sett. Av ren slump, så det var ju tur.Jag är visserligen inte gravid denna månad men jag gör ju mitt yttersta för att bli. Undrar hur man ska resonera här egentligen, det kan ju dröja tills jag är perfekt inställd om någonsin.
    Ja jag har hypo men inga andra sjukdomar. Jag hade ett TSH värde på 200 när det upptäcktes. Tog 8 månader att ställa in värdet och jag är fortfarande inte bra i kroppen även om värdena idag är stabila. Jag går inte idag hos endokrinologen utan det var vad de sa till mig när jag var där. Har din hypo upptäckts tidigt och du äter levaxin nu och värdena inte är katastrofala så bör det inte vara någon fara att skaffa barn. Har man bara liten förändring på TSH och T4 så är det lätt att åtgärda det och värdena återställer sig relativt snabbt.

    Håller tummen att det går bra med framtida bebisar.
  • Pucko Buffy
    Vaniljkyss skrev 2009-07-29 16:57:39 följande:
    Hej på er!Jag har en fråga. Jag äter Levaxin sedan länge och är nu gravid (v.38 imorgon) och har världens värsta halsbränna. Min BM har rekommenderat Gaviscon då Novalucol inte hjälper. Nu när jag köpt Gaviscon och läser bipacksedeln så står det:"Gaviscon kan påverka eller påverkas av vissa läkelmedel som används mot: Brist på sködkörtelhormon (tyreoideahormoner)."Någon som har någon erfarenhet av detta? Kan jag ta Gaviscon alls eller ska jag t.ex. vänta till kvällen om jag tar mitt Levaxin på morgonen? Jag vill ju inte äventyra mitt Levaxin - speciellt som jag är gravid...
    Omeoprazol som är samma sak som Lozec och lozec mups påverkar inte levaxinet, men jag inte hur rekomendationerna är när man är gravid och äta dem. Hör på apoteket istället de vet alt sök på fass.se

    Ät sen lite och ofta. Undvik stekt och friterad mat och ät inte försent på kvällen. Oskalade äppel vet jag kan också ge halsbränna lika så mycket apelsinjos.
  • Pucko Buffy
    Tridde skrev 2009-07-31 08:06:19 följande:
    jag fick tag på den läkare som har hand om mig på medicin under tiden jag är gravid för att fråga om amning och levaxin. till saken hör att denna läkare sa från början när detta upptäcktes att jag inte har hypothyreos utan bara är "lite låg i ämnesomsättningen" och att jag förmodligen bara skulle behöva äta 25ug under graviditeten och sedan vara utan, och sen har hon bara sagt att det inte är någon som helst fara för barnet, jag löper inte nån högre risk för de komplikationer som kan bli av hypothyreos (eftersom jag enligt henne inte ens har det) och det är bara ren försiktighetsåtgärd att jag överhuvudtaget skulle börja med levaxinet igen. nu är jag uppe i 125ug x 8 per vecka så jag litar inte det minsta på vad hon säger egentligen. däremot fick jag, innan remissen gått vidare till medicin, prata med en läkare på kk som visserligen ansåg att värdena inte var rent katastrofala men att jag absolut hade ett riktigt fel på sköldkörteln och skulle vara uppmärksam på komplikationerna, hon svarade även helt ärligt på alla mina frågor kring graviditeten och hypo istället för läkaren på medicin som hela tiden bara sagt att det är iiiiiiiiingen faaaaaara, så ärligt så litar jag mer på läkaren på kk än hon på medicin.nu kom jag ifrån lite (mycket ) men när sköterskan pratat med medicinläkaren och ringde upp fick jag veta att levaxinet var inget skadligt vid amning (fick intrycket av att det knappt gick över alls), det var inget att oroa sig för, och att jag ändå förmodligen kommer få sluta helt med levaxin efter förlossningen ändå(då igen det här med att jag inte har hypo då). jag skulle höra av mig efter förlossning så skulle nya prover tas och dosen sänkas eller helt tas bort, men det var inte bråttom och än en gång ingen fara. jag är alltså i v.36+ nu och inte ett ljud av detta har jag hört från läkaren, så det känns som att de faktiskt inte hade koll på det, och det var även intrycket jag fick under samtalet. så jag vet inte...det finns ju inga prover tagna på mig ogravid, så hur kan läkaren vara så otroligt säker på att jag helt kommer att kunna ta bort levaxinet, när jag dessutom ätit det i en omgång tidigare (som ogravid för några år sen) och efter den omgången finns det inte heller prover tagna utan levaxin?
    Låter som att du har hypo och faktiskt skulle behöva levaxin hela tiden. Varför fick du sluta med det förra gången? Har de tagit TPO test (antikroppar) för att se om du har någon autoimun sjukdom i botten? Visserligen kan man få en tillfällig underfunktion som gravid, vilken går över ett tag efter att barnet är fött. Men i ditt fall låter det mer som om du faktiskt har ett bestående problem. Begär din journal hemskickad för att ta reda på vad läkarna skrivit.
    /PB
  • Pucko Buffy
    3barnsmor35 skrev 2009-07-31 14:01:53 följande:
    Jag fick mina provsvar idag, var ju tvungen att halvera dosen som gyn sa, jag hade gått upp från 0.3 där jag mådde så bra, till 2.7 på 4 veckor. Herregud, inte så konstigt att jag mått så dåligt! Nu fick jag höja till 50 ug (fr. 37.5) så jag hoppas det känns bättre snart.Suck....
    Bönan det är så jäkla jobbigt det där. Jag mådde också skrutt när mina värden låg runt 3. Jag fick mina provsvar härom dagen och mitt TSH är äntligen ordentligt nere och står nu på 0,4 T4 var runt 15,5. Tråkigt nog mår jag skit ändå. Trött och hängig med massa värk. Tog även B12 och Folsyra och B12 var enligt mig inte alls så bra. Visst inom referensvärdena men i nedre spannet. Och med tanke på att jag tar en vitamintablett varje dag så borde de vara bättre. Folsyra var lite över referensvärdet så det låg bra till. Något positivt i det tråkiga. Hoppas du mår bättre snart gumman. Tråkigt att behöva strida för det bara.

    Kram PB
  • Pucko Buffy
    Alfonsina skrev 2009-07-31 19:41:08 följande:
    Vaddå frisk?! Har man en gång börjat äta Levaxin har jag förstått att det är livslångt. Skulle din sköldkörtel helt plötsligt börja tillverka eget hormon då eller? Var det knäppaste jag har hört! Detta måste du verkligen kolla upp!
    Tyvärr är det inte så enkelt alla gånger. Man kan ha en tillfällig störning med underfunktion som följd. När störningen (många gånger en inflamation) läkt ut, kan hormonvärdet återgå till det normala. Fortsätter man då äta levaxin är risken att man får hypersymptom istället. Har man däremot en autoimun sjukdom i botten så får man en inflamation i sköldkörteln som sedan gör att körteln förtvinar och slutar fungera. Då är levaxin ett måste livet ut.

    Tridde: Du bör genast begära att få ta nya prover. Det skulle inte förvåna mig om du fortfarande har en störning. Syns inget i proverna och du fortfarande mår dåligt hör om du inte kan få ta och göra urintestet istället. Då samlar man urin under ett dygn som sedan analyseras. Se scanlabs info

    www.scandlab.com/
  • Pucko Buffy
    lovefool skrev 2009-07-31 17:02:27 följande:
    Hejsan jag flyttar in mig i denna tråden igen då jag blivit gravid och känner att jag behöver prata med mina medsystrar. Fick precis mina provsvar och då låg tsh på 1,1 och t4 på 18, är det bra värden då man är gravid? för jag vet ju vad som är normala värden som vanligt. Ska börja gå hos endo oxå så det känns tryggt.Hur mår ni alla härinne?
    Välkommen hit och grattis till att du får gå hos en endokrinolog- där har du tur. Du har bra TSH värde (perfekt enligt min endokrinolog) T4 ligger lite högt men det beror på vilken vecka du är i. I andra trimestern (tror det stavas så) så kan T4 gå upp lite utan att det är någon fara.

    Lycka till med graviditeten och kommande bebis.

    /PB
  • Pucko Buffy
    AnnelieTyresö skrev 2009-07-31 22:16:47 följande:
    Hmm,, hur lång behöver en graviditet vara för att det ska ge utslag tro?Jag blev gravid för 7 år sen, avbröt den, (trodde jag) men aborten var misslyckad, så jag gick vidare till v 14, innan den avbröts helt.Gjorde sedan ett test för 5 år sen, so enligt min dr var normalt, men kan nu känna att det kanske låg bla det minsta ref värdet som är normelt, å att jag kände av det iaf, man kan ju vara olika känslig.Vad är en autoimmun sjukdom?
    Välkommen hit och så här mycket grav prat brukar det inte vara

    Jag är lite osäker på vad du egentligen frågar efter förutom det om den autoimmuna sjukdomen. Så snälla skriv om din fråga så kan du säkert få svar här.

    Men jag svarar på det med autoimmun sjukdom. Det innebär enkelt att kroppens immunförsvar går till angrepp mot den kroppsegna vävnaden. Många med hypotyreos har en autoimmun sjukdom i botten som syns via antikroppar i blodet. Diabetes typ 1 är också en autoimmun sjukdom.

    På wikipedia kan man kortfattat läsa om vad autoimmunsjukdom innebär.

    sv.wikipedia.org/wiki/Autoimmun_sjukdom

    Mvh PB
  • Pucko Buffy
    AnnelieTyresö skrev 2009-08-02 00:28:21 följande:
    Jo jag googla på auto immunsjukdom, men förstod ändå inte :OJag hade tex en period när jag hade halsinfektion nästan 1 gång per månad förut, är det att kroppen angriper sina egna celler?
    Nej det är inte samma sak, då har du dåligt immunförsvar som inte står emot bassiluskangreppen. En autoimmun sjukdom går till angrepp mot den egna kroppen istället för att enbart ägna sig åt att försvara den mot angrepp utifrån dvs bassilusker så som bakterier och virus.
  • Pucko Buffy

    Tjejer jag är oxå mullig.. gått upp ca 18 och 10 av dem är de senaste tre åren. Har oxå ätit som en mus och rört mig som en tok och gick ändå inte ner i vikt. Nu i efterhand har jag förstått varför och tja nästan accepterat det. Jag ska ner igen när jag väl kan röra på mig som vanligt, fram tills dess är det väl bara att lida. Min endo sa åt mig väldigt noga att inte försöka banta för det är ingen idé inte så länge värdena inte är ok och kroppen inte är i balans. Men snart så ska även jag

    Kämpa på tjejer

    Kraaaaam PB

  • Pucko Buffy
    Jessica med Seth skrev 2009-08-04 07:52:38 följande:
    Sa eran doktor VARFÖR man inte ska banta? På den frågan svarade min dr bara "Jag tycker du ska koncentrera dig på att bli bra först" och det argumentet biter inte riktigt på mig... Fast som alla andra bantar jag och går ändå upp i vikt, jag tränar 4 dagar i veckan och äter endast bra mat i normala mängder. Ändå upp 5 kg på 2 mån...
    Min sa att det funkar ändå inte eftersom kroppen går på lågvarv. Många som har hypotyreos har även järnbrist, B12 och folsyra brist. Även vitamin A och D påverkas när man är obehandlad med försämrat upptag som följd. Vi är många som kan vittna om svårt att se i exempelvis mörker och vid mörkerkörning.
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14